Debunking the Myth: Fast Charging Has Little Impact on Electric Car Battery Health, Study Finds

Zbulimi i mitit: Karikimi i shpejtë ka pak ndikim në shëndetin e baterisë së makinës elektrike, zbulime të studimit

Legjendat urbane mund të jenë po aq të çuditshme aq edhe të përhapura, si miti që karikimi i shpeshtë i shpejtë DC dëmton bateritë e makinave elektrike. Recurrent Auto, një grup me një ndjekës mbresëlënës prej mbi 12,000 abonentësh që ndajnë të dhënat e baterisë, e hedh poshtë këtë mit. Ata theksojnë se bateria e një makine elektrike degradohet me kalimin e kohës për shkak të faktorëve të ndryshëm si temperatura, mosha, zakonet e karikimit, stili i drejtimit dhe kimia e baterisë, por ata zbulojnë se nuk ka ndonjë ndryshim domethënës në degradimin e rrezes së baterisë midis Teslas që përdorin shpesh ose rrallë DC. karikimi i shpejtë. Në thelb, ju mund të karikoni makinën tuaj elektrike sipas nevojës pa u shqetësuar për efektet e dëmshme në shëndetin e baterisë tuaj. Për më tepër, kur të jeni gati për të shitur makinën tuaj elektrike, Recurrent ofron një raport të shëndetit të baterisë për blerësit e mundshëm, duke rritur besimin në blerje.makinë elektrike

makinë elektrike

Vlerësimet paraprake nga ekipi i Recurrent tregojnë se përfundimet e studimit ka të ngjarë të zbatohen jo vetëm për modelet e Tesla-s, por edhe për një sërë prodhuesish të tjerë të automjeteve elektrike. Hetime të mëtejshme të thelluara janë duke u zhvilluar për automjete të tjera të mbështetura zakonisht nga Recurrent. Në thelb, sistemet e avancuara të menaxhimit termik, të tensionit dhe të baterive të integruara nga prodhuesit e EV i mbrojnë në mënyrë efektive bateritë e tyre nga dëmtimi edhe me praktikat e rregullta të karikimit të shpejtë.

 

Kujdesi për baterinë e makinës suaj elektrike

Me zhdukjen e mitit të karikimit të shpejtë që dëmton baterinë e makinës suaj elektrike, është thelbësore të njihen faktorët që vërtet ndikojnë në shëndetin e baterisë. Sipas Recurrent, ka vërtet konsiderata që duhen mbajtur parasysh. Karikimi i shpejtë mund të ndikojë ndjeshëm në baterinë tuaj EV në situata të caktuara.

Një aspekt thelbësor është shmangia e karikimit të shpejtë gjatë temperaturave djegëse pa parakushtimin e baterisë. Kondicionimi paraprak i baterisë përfshin sistemin e menaxhimit termik të automjetit që ftoh baterinë paraprakisht, duke e lejuar atë të pranojë një shkallë më të lartë ngarkimi pa mbinxehje. Në mënyrë tipike, kur vendosni navigimin e makinës suaj për një stacion karikimi të shpejtë, bateria i nënshtrohet parakushtimeve përpara mbërritjes suaj, duke siguruar një proces karikimi të sigurt dhe efikas.

 

Në një mënyrë të ngjashme, është thelbësore të kushtëzoni paraprakisht baterinë tuaj përpara se të karikoni shpejt në kushte jashtëzakonisht të ftohta. Shpesh, një makinë e shkurtër përpara karikimit të shpejtë është e mjaftueshme për të ngrohur baterinë, duke siguruar një proces karikimi efikas. Për më tepër, këshillohet të shmangni karikimin e shpejtë kur bateria është në gjendje shumë të ulët ose shumë të lartë të karikimit, pasi kjo mund të çojë në rezistencë më të lartë të baterisë.

Recurrent nënvizon se shumica e automjeteve elektrike përfshijnë softuer që kufizon shpejtësinë e shpejtë të karikimit kur gjendja e karikimit kalon 80%. Në fakt, për 20% të fundit, kalimi në një karikues të nivelit 2 është shpesh po aq i shpejtë, nëse jo më i shpejtë, sesa të vazhdosh me karikim të shpejtë. Ngarkuesit e nivelit 2, madje edhe ata publikë, zakonisht janë gjithashtu më ekonomikë.

Të dhënat për këtë raport fokusohen kryesisht te pronarët e Tesla-s, pasi prodhues të ndryshëm përdorin bateri me kimikate të ndryshme nga furnitorë të ndryshëm. Të dhënat e besueshme për degradimin e baterisë gjatë pesë viteve kërkojnë mbledhjen afatgjatë të të dhënave në botën reale. Abonimi në Recurrent ofron njohuri të vlefshme për shëndetin e baterisë së një makine elektrike.

Shpejtësia e karikimit mund të jetë një burim konfuzioni për shumë pronarë. Fuqia e shfaqur në një karikues të shpejtë DC (p.sh.g, "250 kW") nuk do të thotë domosdoshmërisht se makina juaj mund ta përballojë atë fuqi. Shpejtësia e karikimit kontrollohet nga kufizimet e softuerit dhe baterisë unike për çdo model makine elektrike dhe ndikohet nga faktorë të tillë si temperatura, gjendja e karikimit dhe mosha e baterisë.

Për shembull, nëse drejtoni një Chevy Bolt të kufizuar në 55 kW, lidhja me një karikues të shpejtë 250 kW nuk do ta përshpejtojë procesin tuaj të karikimit dhe mund të shqetësojë drejtuesit e tjerë që mund të përfitojnë prej tij. Etiketa e tarifimit është një aspekt në zhvillim, por tregimi i konsideratës për shoferët e tjerë vlerësohet gjithmonë.

 

Është thelbësore të pranohet se karikimi i një makine elektrike në shtëpi është zakonisht dukshëm më ekonomik sesa përdorimi i karikuesve publikë, ku tarifat janë 0 $.45 për kWh janë të zakonshme. Duke tarifuar në shtëpi, shpesh mund të zvogëloni shpenzimet tuaja të tarifimit përgjysmë ose edhe më shumë.

Për sa i përket kohës së karikimit, shqetësimi i zakonshëm për sa kohë duhet për të karikuar një makinë elektrike është një relike nga epoka e motorëve me benzinë. Ndryshe nga automjetet tradicionale, makinat elektrike mund të karikohen lehtësisht sa herë që nuk janë në përdorim, qoftë në shtëpi, në punë ose gjatë një vrapimi ushqimor.

Duke marrë parasysh që automjeti mesatar privat mbetet i parkuar rreth 95% të kohës, pyetja se sa kohë duhet për të karikuar bëhet më pak e rëndësishme. Pra, kur dikush pyet për kohëzgjatjen e karikimit të Tesla Model Y tim, unë përgjigjem me humor: "Një minutë. 30 sekonda për ta lidhur dhe 30 sekonda për ta shkëputur më vonë.“E gjitha ka të bëjë me perspektivën. Nëse nuk jeni në një udhëtim të gjatë, koha e karikimit në përgjithësi ka pak pasoja, duke e bërë kalimin në një makinë elektrike një zgjedhje të përshtatshme dhe të kënaqshme.

 

--------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.