The Washington Post is questioning why Tesla's Autopilot is operable in areas where it's not supposed to be used.

Washington Post po vë në pikëpyetje pse Autopiloti i Teslës funksionon në zona ku nuk supozohet të përdoret.

Artikulli i Washington Post nga 10 dhjetori 2023, heton pse Autopiloti i Teslës aktivizohet në rrugë të papërshtatshme për përdorimin e tij. Kjo çështje ka ngjallur debate të rëndësishme, të dukshme nga 3600 komentet e grumbulluara në vetëm 12 orë që kur tregimi u publikua.

Incidenti tragjik pranë Key Largo që përfshin një Tesla në Autopilot paraqet një pamje të zymtë. Pavarësisht se sistemi nuk ishte i destinuar për rrugët rurale, makina nuk mori parasysh shenjat kryesore - një shenjë ndalimi, një dritë vezulluese dhe pesë shenja paralajmëruese për fundin e afërt të rrugës. Përplasja e shkaktuar ka sjellë vdekjen e një personi dhe lëndime të rënda në një tjetër. Ajo shkon përtej thjesht shpërqendrimit të shoferit; ai ekspozon një defekt më të thellë në funksionalitetin e Autopilotit.

Në meditimin e Elon Musk, Tesla dhe teknologjinë e njohur Autopilot, është thelbësore të dëshmoni dëshminë e videos dhe të merrni parasysh:

Pse u aktivizua Autopilot në një rrugë të papërshtatshme?
Si u bë Autopilot nuk arrin të njohë dhe t'u përgjigjet shënuesve evidentë të një kryqëzimi T?
Ky incident tragjik sfidon të kuptuarit tonë të kufizimeve të teknologjisë dhe ngre pyetje kritike në lidhje me zbatimin e përgjegjshëm të saj.

Autopilot

Tesla ka pranuar hapur në dokumente dhe komunikime të ndryshme se Autosteer, veçoria kryesore e Autopilotit, është menduar për autostradat me akses të kontrolluar, duke detajuar kufizimet e saj rreth kodrave, kthesat e mprehta dhe kushtet e papërshtatshme të rrugës. Pavarësisht se zotëron aftësinë teknike për të kufizuar Autopilotin gjeografikisht, Tesla nuk ka ndërmarrë hapa përfundimtarë për të kufizuar përdorimin e tij, duke shkaktuar pyetje se pse.

Një shpjegim i besueshëm mund të përfshijë një përplasje midis Bordit Kombëtar të Sigurisë së Transportit (NTSB) dhe Administratës Kombëtare të Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA). Pas përplasjes fatale të Tesla Model S të vitit 2016, ku shoferi Joshua Brown humbi jetën, NTSB mbrojti kufizimet se ku mund të aktivizohej teknologjia e ndihmës së shoferit. Megjithatë, duke mos pasur autoritet rregullator mbi Tesla, NTSB nuk mundi të zbatonte rekomandimet e saj. NHTSA, përgjegjëse për vendosjen e standardeve të sigurisë së automjeteve, u përball me kritika për mosveprimin e saj, duke çuar në tension midis agjencive.

Kryetarja e NTSB Jennifer Homendy shprehu zhgënjimin, duke theksuar se dështimi i NHTSA për të rregulluar vendin ku funksionon teknologjia e Tesla-s pasqyron një çështje sigurie sistematike. Ajo kërkoi veprim, duke vënë në dyshim se sa jetë të tjera duhet të humbasin përpara se të ndërmerren hapat rregullator. Në përgjigje, NHTSA theksoi angazhimin e saj për sigurinë, por e konsideroi komplekse dhe intensive me burime për të siguruar që sistemet si Tesla Autopilot të funksionojnë brenda kushteve të përcaktuara, duke sugjeruar se mund të mos e zgjidhë problemin.

Homedy mbeti skeptik, duke vënë në dukje tendencën që agjencitë dhe industritë të hedhin poshtë rekomandimet e NTSB derisa të ndodhin më shumë tragjedi. Tesla, në çështjet ligjore dhe deklaratat publike, ka zhvendosur vazhdimisht përgjegjësinë tek drejtuesit e automjeteve për aksidentet e përfshira nga Autopilot, duke deklaruar se shoferi përcakton mjedisin e pranueshëm të funksionimit të makinës.

Kjo situatë nënvizon një peizazh të ndërlikuar rregullator, ku përcaktimi i përgjegjësisë midis prodhuesve, rregullatorëve dhe drejtuesve mbetet një pikë grindjeje, pavarësisht nevojës urgjente për masa të shtuara sigurie në sistemet e avancuara të ndihmës së shoferit si Autopilot i Tesla.

Ish-shefi i NHTSA, Steven Cliff, duke reflektuar mbi qasjet rregullatore, vuri në dukje qëndrimin e kujdesshëm, duke theksuar mandatin e kaluar të agjencisë për kompani si Tesla për të raportuar të dhënat e përplasjeve që përfshijnë sisteme të avancuara të ndihmës së shoferit (ADAS). Pavarësisht këtij grumbullimi të të dhënave, kalimi nga kjo fazë në vendosjen e rregullave përfundimtare, nëse është e nevojshme, mund të jetë një proces i gjatë. Qasja e Teslës, sipas Cliff, anon drejt fuqizimit të operatorëve për të përcaktuar standardet e sigurisë duke lejuar fleksibilitet në vendimmarrje.

Cliff vuri në dukje aftësinë e Teslës për të kufizuar vendin ku funksionon teknologjia e saj. Me njohuritë e saj për vendndodhjen nëpërmjet navigimit, makina mund të dallojë zonat e përshtatshme të përdorimit. Ai vuri në dyshim lejimin e aktivizimit të teknologjisë në vende të papërshtatshme nëse nuk ishte projektuar për mjedise të tilla.

Përplasja midis rregullatorëve, e ilustruar nga mosmarrëveshja e Elon Musk me ish-kryetarin e NTSB Robert Sumwalt, nënvizon një mosmarrëveshje të gjatë. Raportet e NTSB-së për përplasjet fatale të Tesla-s theksuan çështje si mbështetja e tepërt e shoferit në Autopilot dhe dështimi i NHTSA për të vendosur kufizime në sistemet e kontrollit të automatizuar, duke i lidhur këto boshllëqe me faktorët që kontribuojnë në aksidente.

Përpjekjet e NTSB për të nxitur veprime, duke përfshirë letrat drejtuar Musk dhe thirrjet për zbatimin e masave të sigurisë në përputhje me kufizimet e projektimit të Autopilot, janë përballur me rezistencë. Pavarësisht apeleve të përsëritura nga organet rregullatore, nuk ka pasur asnjë përgjigje nga Musk ose Tesla për të adresuar këto rekomandime të sigurisë.

Në mes të polemikave, mendimet ndryshojnë ndjeshëm. Disa mbrojnë Autopilot, duke sugjeruar se ai ka shpëtuar më shumë jetë sesa ka dëmtuar, ndërsa skeptikët sugjerojnë se sistemi mund të vetë-çaktivizohet përpara një përplasjeje, duke i mundësuar kompanisë të mohojë përfshirjen e saj aktive. Megjithatë, shqetësimi i vërtetë lind nga individët e prekur nga aksidentet, si viktima e Florida Keys, të cilët vënë në dyshim lejimin e një teknologjie të tillë potencialisht të rrezikshme në rrugë, duke e krahasuar atë me një armë vdekjeprurëse.

Përtej shoferëve të Teslës, diskutimet janë kthyer tek aktorët që nuk dyshojnë në këtë rrëfim teknologjik - shoferë të tjerë, këmbësorë dhe çiklistët - të përfshirë në një simulim të madh kompjuterik pa pëlqimin e tyre. Pyetjet lindin rreth asaj se kush mbron të drejtat e tyre dhe mbron mirëqenien e tyre brenda këtij peizazhi teknologjik që po shpaloset. Pyetja themelore vazhdon: pse ata janë padashur pjesë e historisë së Teslës dhe kush e siguron mbrojtjen e tyre?

 

--------Ky artik është pjesërisht i shkëputur nga Washington Post.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.