Pioneering Female Leader of Germany's Largest Union Sets Sights on Tesla

Udhëheqësja femër pioniere e Unionit më të madh të Gjermanisë vë në pah Teslën

Shefi i ardhshëm i IG Metall, Christiane Benner, po paralajmëron Elon Musk për përpjekjet për të shmangur bashkimin e sindikatës në fabrikën e tij pranë Berlinit.

Kryetarja e parë femër e sindikatës më të fuqishme të punës në Gjermani IG Metall po paralajmëron Elon Musk për përpjekjet për të shmangur sindikalizimin në Tesla Inc. fabrikë afër Berlinit.

“Duhet të jeni të kujdesshëm. Rregullat e lojës janë të ndryshme këtu”, tha Christiane Benner, e cila do të marrë drejtimin e sindikatës të hënën në asamblenë e saj të përgjithshme në Frankfurt.

Paralajmërimi është një e shtënë përtej harkut për Musk, fabrika e të cilit prodhon modelin popullor Y - makina më e shitur në Evropë në fillim të këtij viti - dhe deri më tani ka refuzuar të nënshkruajë llojin e marrëveshjeve të pagave që janë standarde në Gjermani, duke e vënë kompaninë në një rrugë përplasjeje me Benner.

IG Metall ka fuqinë të inicojë largime nga disa prej firmave më të mëdha gjermane, duke përfshirë Airbus, Siemens, Volkswagen dhe titanët e tjerë të industrisë. Negociatat e pagave për 3 të saj.9 milionë punëtorë vëzhgohen nga afër nga Banka Qendrore Evropiane për shkak të ndikimit të tyre të mundshëm në inflacion.

Ndërsa fabrika e Tesla-s me 12,000 punonjës është një shqetësim kryesor, Benner, duke folur në një intervistë me Bloomberg News, përshkroi një sërë zhvillimesh shqetësuese që ushtrojnë presion mbi punëtorët gjermanë.

Situata aktuale karakterizohet nga turbulenca të konsiderueshme," vuri në dukje Benner. “Përshtatja dhe përvetësimi i aftësive të reja do të jetë vendimtar."

IG Metall qëndron si sindikata më e madhe prodhuese në Evropë, duke përfaqësuar punëtorë në fusha si prodhimi i automjeteve, prodhimi i çelikut dhe fabrika të tjera të ndryshme. Sindikata mbledh afërsisht 500 milionë euro në vit tarifat e anëtarësimit dhe ka një histori të orkestrimit të grevave në disa prej kompanive më të njohura gjermane. Duke pasur parasysh bazën e saj të gjerë të anëtarësimit, organizata ka ndikim të rëndësishëm politik.

Në moshën 55 vjeçare, Benner pretendon se politikëbërësit gjermanë kanë qenë të ngadaltë në adresimin e sfidave strukturore të vendit, duke rrezikuar potencialisht punëtorët në sektorë si prodhimi i automobilave, i cili punëson rreth 800,000 individë.

Si në Gjermani ashtu edhe jashtë saj, një numër në rritje i punëtorëve të industrisë së automobilave po kërkojnë kompensim të përmirësuar dhe stabilitet në punë ndërsa industria po zhvendoset drejt automjeteve elektrike. Sindikata e United Auto Workers ka nisur një grevë të rëndësishme kundër lojtarëve të mëdhenj si General Motors, Ford dhe Stellantis në SHBA.S, duke çuar në ndalimin e prodhimit në objekte të shumta. Shqetësimi është se EV-të, që kërkojnë më pak komponentë dhe punë për t'u prodhuar, mund të çojnë në shkurtime të vendeve të punës dhe paga më të ulëta.

Në Gjermani, pakënaqësia në rritje e votuesve ka forcuar ngjitjen e Alternativës për Gjermaninë (AfD) të ekstremit të djathtë, të cilën Benner e sheh si një sfidë ndaj përpjekjeve të vendit për të transformuar sektorin e tij të prodhimit për një ekonomi të gjelbër. AfD, e cila ka fituar tërheqje në zgjedhjet e fundit shtetërore në Bavari dhe Hesse, kundërshton teknologjitë si pompat e nxehtësisë, duke minuar përpjekjet për të joshur investitorët dhe për të krijuar qendra industriale për prodhimin e këtyre makinerive. Për më tepër, qëndrimi i saj i vendosur kundër emigrantëve kërcënon të përkeqësojë mungesën e qëndrueshme të fuqisë punëtore të Gjermanisë.

"Njerëzit kanë nevojë për siguri. Ato kërkojnë një plan gjithëpërfshirës dhe strategji të prekshme. Ata varen nga sindikatat e fuqishme”, theksoi Benner. “Ne e perceptojmë si detyrën tonë t'i kundërvihemi këtij fragmentimi dhe polarizimi politik."

First woman to lead Germany's biggest union takes aim at Tesla

Ngjitja e Christiane Benner në IG Metall të dominuar kryesisht nga meshkujt është një arritje e dukshme. Krahas Daniela Cavallo, shefes së këshillit të punës të Volkswagen, e cila drejton betejën kundër shkurtimeve të konsiderueshme, ajo pasqyron një transformim më të gjerë në udhëheqjen tradicionale të punëtorëve të dominuar nga meshkujt në Gjermani.

Rregulloret gjermane përcaktojnë një përfaqësim prej 50 për qind të punonjësve në bordet mbikëqyrëse të korporatave të mëdha. Disa e kanë kritikuar këtë kërkesë për pengimin e ristrukturimit në kohë në firmat me probleme si Volkswagen dhe Thyssenkrupp. Megjithatë, Benner ka një pikëpamje të ndryshme.

"Ne kemi vërejtur se kur mbrojmë me forcë dhe paraqesim plane të konceptuara mirë para kompanive dhe qeverive, shfaqen rezultate pozitive," vuri në dukje Benner.

Ky është mesazhi që ajo synon t'i përcjellë Tesla-s, ku mbi 1000 punonjës u mblodhën në fabrikën e prodhuesit të EV-ve në Gruenheide afër Berlinit në fillim të këtij muaji, duke vendosur ngjitëse duke bërë thirrje për "punë të sigurt dhe të drejtë", siç raportohet nga IG. Metal.

Burimet e sindikatës tregojnë se punonjësit e Tesla-s po ngrenë shqetësime në lidhje me kushtet e ulëta të punës dhe rreziqet e sigurisë, duke përfshirë ngarkesat e tepërta të punës për shkak të mungesës së stafit dhe objektivave tepër ambicioze të prodhimit. Tesla u përgjigj duke deklaruar se autoritetet lokale kryejnë inspektime të rregullta në fabrikë dhe pohoi se masat e sigurisë po respektohen, sipas Reuters.

Benner shpreson të ulet së shpejti me njeriun më të pasur në botë.

"Elon, cili është problemi?" tha Benner. “Jam shumë miqësore, do të sjell biskota."

 

--------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga BNN Bloomberg.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.