Reportedly, Tesla has chosen a European stainless-steel manufacturer to supply materials for the much-anticipated Cybertruck.

Thuhet se Tesla ka zgjedhur një prodhues evropian të çelikut të pandryshkshëm për të furnizuar materiale për Cybertruck-un e shumëpritur.

Outokumpu, me seli në Finlandë, mban titullin si prodhuesi më i madh i çelikut inox në Evropë.

Furnizuesi finlandez Outokumpu, prodhuesi më i madh në Evropë i çelikut të pandryshkshëm, thuhet se po i ofron Tesla panele prej çeliku inoks të përshtatura për dizajnin dallues të Cybertruck-ut të ardhshëm.

Këto burime, të cilët kërkuan anonimitetin për shkak të natyrës konfidenciale të kontratës, zbuluan se materialet do të dërgohen në fabrikën e montimit të Tesla në Austin, duke shënuar një ndryshim të rëndësishëm në fokusin e produkteve të Outokumpu.

Kompania me bazë në Helsinki, e njohur për bashkëpunimet e saj me prodhuesit e automjeteve në sistemet e shkarkimit, është e njohur për aftësinë e saj për t'u përshtatur me dizajnet unike të automobilave.

Burimet sugjerojnë se Tesla mund të jetë duke i marrë këto materiale nga objekti i Outokumpu në Calvert, Alabama, dhe mund të angazhojë potencialisht furnizues të shumtë.

Si Outokumpu dhe Tesla janë përmbajtur nga komentet mbi këtë çështje.

Ndërsa Cybertruck nuk është ende në prodhim të plotë, CEO Elon Musk e ka premtuar atë për më vonë këtë vit.

Ka tërhequr vëmendjen dhe shqyrtimin për përdorimin e paneleve prej çeliku inox.

Materiali zakonisht përbëhet nga një përzierje e çelikut dhe nikelit dhe mund të kushtojë dy deri në tre herë më shumë se çeliku standard.

Elon Musk, i cili ka pohuar se pjesa e jashtme prej çeliku inox është "i papërshkueshëm nga plumbat", pritet të sigurojë një përditësim për investitorët në lidhje me përparimin e prodhimit të marrjes inauguruese të Tesla më 18 tetor, pas raportit të fundit tremujor të fitimeve të kompanisë .

Ndryshe nga kamionët e tjerë të prodhuar nga prodhuesit kryesorë të automjeteve, asnjëri nuk e ka këtë përfundim të veçantë. Shumica janë të veshur me klasa standarde të çelikut me rezistencë të lartë.

Për shembull, kamionçinë F-150 i Fordit përfshin panele trupi të bëra prej alumini, megjithëse këto janë të bashkangjitura në një kornizë çeliku.

Musk ka qenë një avokat i vendosur për përdorimin e këtij materiali, pasi jo vetëm që kontribuon në pamjen e veçantë të Cybertruck, por gjithashtu eliminon nevojën për pikturë.

Megjithatë, qasja e re e kompanisë mund të jetë duke kontribuar që Cybertruck të bjerë të paktën dy vjet prapa planit.

Musk ka thënë në postimet e mediave sociale se është "një produkt i vështirë për t'u dizajnuar dhe akoma më i vështirë për t'u ndërtuar" dhe paralajmëroi se kompania është në "territor të paeksploruar, sepse nuk është si asgjë tjetër.”

Çeliku inox u përdor për herë të fundit në një automjet të tregut masiv në vitet 1980 kur debutoi DMC DeLorean me krahë pulëbardha. Problemet e prodhimit dhe çështjet e kontrollit të cilësisë e dënuan makinën sportive.

Tesla mund të jetë duke përdorur një çelik inox më modern dhe të teknologjisë së lartë. Është paraqitur për të patentuar një "aliazh çeliku ultra të fortë të punuar në të ftohtë" që thotë se është projektuar për "fortësi të përmirësuar dhe rezistencë ndaj korrozionit për aplikime me performancë të lartë, duke përfshirë pjesët e automobilave.“

Prototipet e Cybertruck janë parë në Austin dhe në zonën e Gjirit të San Franciskos dhe Tesla ka sinjalizuar se do të ketë një lloj ngjarjeje të dorëzimit për klientët që paguajnë përpara fundit të vitit 2023.

Gjatë një thirrjeje për fitimet e korrikut, prodhuesi i automjeteve elektrike siguroi investitorët se është ende në plan për të kryer dërgesat e tij fillestare këtë vit.

Me daljen e tij, ai do të hyjë në një treg tashmë të populluar me kamionë elektrikë si F-150 Lightning i Fordit dhe R1T i Rivian.

Ndërsa zgjedhja për të inkorporuar panele çeliku inox përfaqëson një zhvillim të rëndësishëm në industrinë e automobilave, nuk parashikohet të ketë një ndikim të rëndësishëm në industrinë e çelikut.

Megjithatë, prodhuesit e makinave kanë qëndruar tradicionalisht si një nga klientët më të rëndësishëm të industrisë së çelikut për sa i përket vëllimit të madh të lëndëve të para.

Mesatarisht, një automjet standard i Amerikës së Veriut përfshin afërsisht një ton çelik në prodhimin e tij.

Tesla është përmbajtur nga ofrimi i një parashikimi specifik për shitjet e Cybertruck. Edhe nëse çdo kamion përdor një ton çelik inox, ai ka të ngjarë të përbëjë vetëm një pjesë të vogël të 2 milionë tonëve vjetorë të prodhuar në SHBA.S

Outokumpu zakonisht siguron çelik inox për projekte infrastrukturore si ura dhe hekurudha. Materialet e tyre përdoren gjithashtu në prodhimin e pajisjeve të tilla si makina larëse dhe frigoriferë.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.