Summoning back nearly every Tesla across America won't address safety concerns, according to experts.

Thirrja e pothuajse çdo Tesla në të gjithë Amerikën nuk do të adresojë shqetësimet e sigurisë, sipas ekspertëve.

Këtë javë, Tesla u angazhua për të nxjerrë një përditësim në distancë në 2 milionë automjete, duke synuar të rrisë vëmendjen e shoferit veçanërisht kur Autopilot është i angazhuar, veçanërisht në rrugët sipërfaqësore ku teknologjia e ndihmës së shoferit mund të mos zbulojë trafikun e kryqëzuar dhe rreziqe të tjera të mundshme. Megjithatë, kjo tërheqje e gjerë - më e madhja në historinë 20-vjeçare të Teslës - u prit me kritika nga ekspertë dhe ligjvënës.

Matthew Wansley, një profesor i Shkollës Juridike të Cardozo, i specializuar në teknologjitë e reja të automobilave, shprehu zhgënjimin, duke thënë, "Unë nuk kam parë Tesla ose mbrojtësit e saj të japin një argument bindës për lejimin e Autopilotit në rrugë me trafik të mundshëm të kryqëzuar. Shumë nga këto aksidente rrjedhin nga kjo çështje." Senatori Richard Blumenthal, një kritik i rregullt i Teslës, i bëri jehonë kësaj ndjenje, duke e quajtur përditësimin "larg të mjaftueshëm"."

Kjo tërheqje vjen pas më shumë se dy vjetësh që kur Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) nisi një hetim për Autopilot për shkak të një sërë incidentesh ku Teslas u përplas me automjetet e parkuara të urgjencës. NHTSA shqyrtoi mbi 900 përplasje që përfshinin Autopilot dhe theksoi shqetësimet në lidhje me funksionin Autosteer që i mungojnë kontrollet adekuate për të parandaluar keqpërdorimin jashtë përdorimit të synuar në autostradat me akses të kontrolluar.

Megjithë mosmarrëveshjen e Tesla me gjetjet e agjencisë, kompania nisi përditësimet e softuerit në distancë duke filluar nga e marta, siç konfirmohet nga NHTSA.

Blumenthal theksoi se rregullatorët duhet të kishin mandatuar ndryshime më thelbësore të softuerit duke pasur parasysh historinë e përplasjeve që përfshin Autopilotin e Tesla. Vetëm disa ditë para tërheqjes, The Washington Post kreu një hetim duke zbuluar tetë incidente serioze ose fatale që kanë ndodhur në rrugë ku Autopilot nuk ishte menduar për përdorim. Vetë Tesla ka pranuar në dokumente dhe komunikime të ndryshme me rregullatorët federalë se Autosteer është projektuar vetëm për "autostrada me akses të kontrolluar" me kushte specifike rrugore.

Duke shprehur shqetësimin rreth mbështetjes në vetë-rregullimin, Blumenthal kritikoi qasjen e Teslës ndaj kujtimeve dhe komentet e Elon Musk, duke i parë ato si trajtim të kujtimeve më shumë si argëtim sesa si zbatim. Ai theksoi nevojën për masa më proaktive në parandalimin e aksidenteve përtej pajtueshmërisë vullnetare.

Disa zyrtarë dhe ligjvënës shprehën shqetësimin se Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) mund të ketë hezituar të ndërmarrë veprime më të forta kundër Tesla-s për shkak të bazës së saj të përkushtuar të konsumatorëve dhe ndikimit të rëndësishëm në zhvendosjen drejt automjeteve elektrike, një prioritet për administratën e Bidenit. Pavarësisht nga hetimet e vazhdueshme të NHTSA, ka shpresë midis kritikëve të Tesla se tërheqja mund të mos shënojë fundin e veprimeve rregullatore.

Zëdhënësja e NHTSA, Veronica Morales, theksoi përgjegjësinë ligjore të Teslës për të ofruar një mjet juridik falas që trajton plotësisht çështjen e sigurisë. Tesla, megjithatë, nuk iu përgjigj kërkesave për koment.

Hetimi i The Post zbuloi se Autopilot mund të angazhohej në rrugë të ndryshme, duke përfshirë ato me kryqëzime, dritat e ndalimit dhe trafikun e kryqëzuar, duke çuar në aksidente fatale. Si pjesë e tërheqjes, Tesla u zotua të lëshojë një përditësim softuerësh me kontrolle dhe sinjalizime të përmirësuara për aktivizimin e veçorive jashtë autostradave të përcaktuara, por kompania nuk specifikoi kufizimin e teknologjisë në domenin e saj të synuar të dizajnit operacional (ODD).

Kritikët, si Dan O'Dowd nga grupi i avokimit Dawn Project, argumentuan se tërheqja dështoi për të trajtuar defektet themelore të sigurisë në softuerin vetëdrejtues të Teslës, duke sugjeruar se ndalimi i softuerit me të meta do të ishte më efektiv. zgjidhje sesa rritja e monitorimit.

Jennifer Homendy, kryetarja e Bordit Kombëtar të Sigurisë së Transportit (NTSB), shprehu njëfarë kënaqësie që po ndërmerren veprime nga NHTSA, megjithëse shtatë vjet pas vdekjes së parë të njohur Autopilot.

"Ndërsa është pozitive të shohësh veprime të ndërmarra, është thelbësore të pranosh jetët e humbura gjatë kësaj kohe," theksoi Homendy. Ajo ngriti shqetësime për verifikimin e efektivitetit të ndryshimeve të bëra gjatë një tërheqjeje vullnetare dhe vuri në pikëpyetje procesin e sigurimit të pajtueshmërisë.

Morales i NHTSA tregoi se agjencia planifikon të vlerësojë automjete të shumta Tesla në Ohio për të vlerësuar efektivitetin e mjeteve juridike të zbatuara.

Tesla dhe Elon Musk kanë debatuar kundër rregullimeve të etiketimit përmes përditësimeve të softuerit si "rhirrje", duke e konsideruar termin të vjetëruar. Megjithatë, rikujtimet e kaluara kanë zbatuar në mënyrë efektive përditësime që mund të mos kishin ndodhur ndryshe. Pavarësisht nga një rënie e shkurtër e aksioneve të Tesla-s pas njoftimit për tërheqje, investitorët e kuptuan se tërheqja nuk do të ndikonte ndjeshëm në biznesin e Tesla-s, duke rezultuar në një rritje prej më shumë se 4 përqind të aksioneve të kompanisë deri në fund të javës.

Gene Munster nga Deepwater Asset Management nuk parashikon që kjo tërheqje të pengojë Teslën nga ndjekja në mënyrë agresive e vizionit të Musk për autonomi të plotë. Ai beson se njerëzit do të vazhdojnë të përdorin Autopilot dhe dyshon se njoftimet e NHTSA do të përmirësojnë dukshëm sigurinë rrugore ose do të pengojnë qëllimet ambicioze të Teslës.

Përfaqësuesja Anna G. Eshoo, distrikti i të cilit përfshin selinë inxhinierike të Tesla-s, e përshkroi tërheqjen si "nofulla"."Ajo vuri në dukje se edhe nëse shton kryesisht njoftime shtesë, i shërben qëllimit për të paralajmëruar drejtuesit për autonominë e kufizuar të Autopilotit.

Homedy theksoi gjetjet e qëndrueshme të NTSB-së për çështjet me qasjen e Tesla-s ndaj asistencës së shoferit, veçanërisht në lidhje me përplasjet fatale që përfshijnë Autopilot në vende të ndryshme. NTSB kishte rekomanduar veprime në vitin 2017 për të parandaluar angazhimin e Autopilotit jashtë kushteve të synuara. Homendy shprehu skepticizëm për trajtimin e problemit vetëm nëpërmjet sistemeve të paralajmërimit ose kontrolleve paraprake. Ndërsa prodhuesit e tjerë të automjeteve përfshijnë softuer për ndihmën e shoferit, përplasjet e lidhura me Autopilotin e Tesla janë përballur me një kontroll të vazhdueshëm nga agjencitë federale.

"Ne kemi identifikuar vazhdimisht probleme me Teslën," përfundoi Homendy, duke theksuar sfidat dalluese që rrethojnë teknologjinë e Tesla-s në krahasim me sistemet e tjera të avancuara të asistencës së shoferit të hetuara nga NTSB.

 

 

----------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.