Tesla's Game-Changer: Affordable €25,000 Car Production in German Gigafactory

Ndryshuesi i lojës së Tesla: Prodhimi i makinave me kosto të përballueshme 25,000 € në Gigafactory Gjermane

Zhurmat e fundit në sferën online përqendrohen rreth planeve të supozuara të Tesla për të prodhuar një makinë me një çmim fillestar prej 25,000 € (26,838 dollarë) në fabrikën e saj Grünheide, Gjermani, sipas një burimi anonim të cituar në një raport të Reuters. Edhe pse fillimi i prodhimit mbetet i pazbuluar, lajmi ka nxitur spekulime. Veçanërisht, mbulimi ynë i kohëve të fundit mbi presionin me të cilin përballen çmimet e aksioneve të Tesla-s mund të ketë motivuar Elon Musk dhe ekipin e tij për të nisur sfidën e krijimit të një makine me një çmim nën gjysmën e mesatares aktuale evropiane për makinat e reja elektrike, e cila qëndron në 65,000 € , siç raportohet nga Reuters. Në krahasim, çmimi mesatar i makinave elektrike në Kinë lëviz rreth 31,000 €.

 

Në shtator, raportet e brendshme treguan se Tesla ishte në prag të arritjes së aftësisë për të nxjerrë të gjithë kornizën strukturore të një makine, një risi novator që synon të reduktojë ndjeshëm kostot e prodhimit. Ky përparim i rëndësishëm në prodhim, pasi të arrihet, pritet të fuqizojë Tesla-n të prezantojë makina me çmime më të ulëta se çdo model i saj aktual.

Në shtator, ne mbuluam gjithashtu përparimin e dukshëm të Tesla-s në rafinimin e procesit të derdhjes, duke përshkruar disa sfida të mbetura në rrugën drejt prodhimit në shkallë të plotë. Derdhja e suksesshme e kapur ka potencialin të eliminojë afërsisht 400 stampime individuale metalike, të cilat zakonisht kërkojnë saldim, ngjitje, thumba ose bulona për të montuar themelin strukturor të makinës.

Tesla filloi aplikimin e saj për patentë për derdhje me presion të lartë në 2019 dhe që atëherë ka zotëruar derdhjen e pjesëve të pasme dhe të përparme. Qëllimi aktual është që të hedhim pa probleme të gjithë seksionet e përparme, të pasme dhe qendrore si një njësi integrale – një arritje e realizuar më parë vetëm nga prodhuesit e Hot Wheels dhe Matchbox.

Nëse Tesla mund ta zbatojë me sukses këtë proces, kostot e prodhimit të saj mund të bien deri në 50%, duke vendosur presion të konsiderueshëm konkurrues mbi prodhuesit e tjerë të automjeteve që të përshtaten ose të përballen me një peizazh gjithnjë e më sfidues. Veçanërisht, në shkurt 2022, Volvo njoftoi planet e saj për të përdorur derdhjen me presion të lartë për komponentë të caktuar të makinave, dhe kompanitë kineze Nio dhe XPeng po konsiderojnë gjithashtu miratimin e kësaj qasjeje inovative.

Tesla zbulon se Casting-u nuk është të ecësh në park

Makina e derdhjes Tesla

Terry Woychowsk, me mbi tre dekada përvojë në General Motors, theksoi në një intervistë në shtator me Reuters se nëse Tesla inkorporon me sukses derdhjen e gjerë të pjesës së poshtme të trupit në një automjet elektrik, mund të ketë një ndikim të thellë në industrinë e automobilave, duke revolucionarizuar dizajnin e automjeteve dhe prodhimit. Ai e përshkroi atë si një mundësues transformues, por pranoi sfidat e rëndësishme të përfshira, veçanërisht kur kemi të bëjmë me kastrime më të mëdha dhe më komplekse. Në atë kohë, kishte spekulime se Tesla do të merrte një vendim në lidhje me derdhjen me presion të lartë brenda rreth tre muajve. Tani, dy muaj më vonë, zhurma rreth casting-ut po bëhet gjithnjë e më e fortë dhe më këmbëngulëse.

Një nga pengesat kryesore në zbatimin e derdhjeve me presion të lartë qëndron në projektimin e nënkornizave që janë të zbrazëta por të pajisura me brinjë të brendshme për të shpërndarë në mënyrë efektive forcat gjatë përplasjeve. Sipas burimeve, specialistët e dizajnit dhe derdhjes në MB, Gjermani, Japoni dhe SHBA po përdorin printimin 3D dhe rërën industriale për të adresuar disa nga këto sfida të ndërlikuara.

 

Krijimi i kallëpeve thelbësore për derdhjen me presion të lartë të komponentëve të rëndësishëm mund të jetë një përpjekje e kushtueshme dhe e rrezikshme. Modifikimi i një kallëpi të madh testues metalik gjatë fazës së projektimit mund të shkaktojë shpenzime deri në 100,000 dollarë, ndërsa përsëritja e plotë e kallëpit mund të variojë nga 1 dollarë.5 milion deri në 4 milion dollarë, në varësi të njohurive të ekspertëve anonimë.

Për shumë prodhues të automjeteve, kostot dhe rreziqet e perceptuara i kanë frenuar, veçanërisht kur procesi i projektimit shpesh kërkon rregullime të shumta - ndonjëherë gjashtë ose më shumë - për të arritur një model ideal, duke marrë parasysh faktorë të tillë si zhurma dhe dridhja, përshtatja dhe përfundimi , ergonomi dhe rezistencë ndaj përplasjes. Megjithatë, Elon Musk, i njohur për raketat pioniere që fluturojnë në të kundërt, priret të përqafojë sfidat dhe është më pak i trembur nga rreziqet.

 

Tesla thuhet se i është drejtuar kompanive që përdorin printimin 3D dhe rërën industriale për të krijuar kallëpe testimi për procesin e saj të derdhjes. Këto kallëpe, të ndërtuara shtresë pas shtrese me një agjent lidhës të lëngshëm mbi shtresa të holla rëre, mund të përdoren për derdhjen e aliazheve të shkrirë bazuar në skedarët e dizajnit dixhital. Kjo qasje, e cila kushton vetëm rreth 3% të asaj që do të kushtonte një prototip metalik, i ofron Teslës një fleksibilitet më të madh për të bërë rregullime të shumta të prototipave me shpejtësi. Cikli i vërtetimit të projektimit duke përdorur derdhjen e rërës kërkon gjithashtu shumë më pak kohë, duke filluar nga dy deri në tre muaj, krahasuar me gjashtë muaj deri në një vit për kallëpet metalike.

Megjithatë, lidhjet e aluminit të përdorura në derdhjet paraqitën një sfidë, pasi ato silleshin ndryshe në kallëpet e rërës në krahasim me kallëpet metalike, duke rezultuar në prototipe që nuk plotësonin specifikimet e Teslës. Për të adresuar këtë çështje, specialistët e derdhjes formuluan lidhje të veçanta, rregulluan mirë procesin e ftohjes së aliazhit dhe zhvilluan një trajtim termik pas prodhimit.

Për makinën/robotaksinë e ardhshme të Tesla-s, kompania sheh një mundësi ideale për të hedhur një platformë EV si një pjesë e vetme, veçanërisht për shkak se pjesa e poshtme e trupit është më e thjeshtë dhe i mungon një mbingarkesë e rëndësishme e përparme dhe e pasme. Sfida për Teslën tani qëndron në përcaktimin e llojit të presës që do të përdorë për planin e saj të derdhjes. Prodhimi i shpejtë i pjesëve të mëdha të trupit kërkon makineri të konsiderueshme derdhjeje me fuqi shtrënguese prej 16,000 tonësh ose më shumë, të cilat mund të jenë të kushtueshme dhe të kërkojnë ndërtesa më të mëdha fabrikash. Për të akomoduar bërthamat e rërës të printuara në 3D që kërkohen për nënkornizat e zbrazëta, Tesla po shqyrton përdorimin e një lloji të ndryshëm shtypësie të aftë për të injektuar aliazh të shkrirë me një ritëm më të ngadaltë, duke prodhuar derdhje me cilësi më të lartë.

 

Ndërsa mundësia e makinave elektrike më të përballueshme nga Tesla është premtuese, ka disa pyetje dhe shqetësime pa përgjigje. Për shembull, riparueshmëria dhe kostoja e rregullimit të një makine të hedhur pas një përplasjeje mbeten të pasigurta. Disa njerëz kanë frikë se këto automjete mund të bëhen makina "të hedhura" nëse kostot e riparimit janë jashtëzakonisht të larta. Implikimet për kostot e sigurimit dhe riciklueshmërinë janë gjithashtu të paqarta.

Për më tepër, sfidat që lidhen me zgjerimin e fabrikës së Tesla-s në Grünheide, Gjermani dhe shqetësimet mjedisore të ngritura nga grupet e komunitetit dhe rregullatorët lokalë mund të vonojnë potencialisht prezantimin e linjës së re të montimit të derdhur. Disponueshmëria e ujit është një shqetësim i veçantë në këtë kontekst.

Së fundi, është e paqartë nëse këto makina të reja janë të dizajnuara për përdorim privat të pasagjerëve apo të destinuara për t'u përdorur në flotën e parashikuar të robotaksive të Tesla. Zhvillimi i sistemeve autonome të drejtimit të nevojshëm për robotaksi është ende një punë në progres, me disa ekspertë që sugjerojnë se ato mund të mos jenë gjerësisht të disponueshme përpara vitit 2030.

 

Elon Musk personalisht vizitoi fabrikën në Gjermani më 3 nëntor për të shprehur mirënjohjen ndaj stafit për punën e tyre të palodhur dhe për të njoftuar planet e Tesla për të ndërtuar një makinë 25,000 €. Për më tepër, Tesla informoi punëtorët e saj se ata do të merrnin një rritje page prej 4% duke filluar nga nëntori, me punëtorët e prodhimit që do të merrnin një shtesë prej 2,500 € në vit duke filluar nga shkurti 2024. Kjo barazohet me një rritje page prej 18% gjatë 18 muajve të ardhshëm.

Vlen të përmendet se në vitin 2022, sindikata gjermane IG Metall deklaroi se pagat e Tesla ishin afërsisht 20% më të ulëta se ato të ofruara sipas marrëveshjeve kolektive në prodhuesit e tjerë të automjeteve. Çështja nëse greva e fundit e UAW dhe negociatat e kontratës ndikuan në këtë vendim mbetet e hapur për interpretim.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.