Tesla Keeps Cutting EV Prices In 2024.

Tesla vazhdon të ulë çmimet e automjeteve elektrike në 2024.

Duket se Tesla (TSLA) po zbaton një strategji të ofrimit të zbritjeve të automjeteve dhe uljes së çmimeve në një përpjekje për të rritur kërkesën. Raundi i fundit i uljeve të çmimeve në Evropë ka ngritur shqetësime në lidhje me marzhet e Tesla-s dhe sfidat e mundshme në arritjen e fitimeve në vitin 2024. Pavarësisht reduktimeve të vazhdueshme të çmimeve, aksionet e Tesla-s kanë përjetuar një rënie prej më shumë se 13% në janar, duke rënë nën nivelet kryesore të mbështetjes.

Kompania ka ulur vazhdimisht çmimet në vitin 2024, duke përfshirë uljen e çmimeve të automjeteve në Kinë për variantet Model 3 dhe dy Model Y, si dhe uljen e çmimeve të Modelit Y në vende të ndryshme evropiane. Këto ulje çmimesh përkojnë me vendimin e Tesla Berlin për të pezulluar prodhimin për dy javë duke filluar nga 29 janari.

Disa analistë, si Gary Black, partneri menaxhues i Fondit të Ardhshëm, kanë rishikuar vlerësimet e tyre të të ardhurave për vitin 2024 në rënie bazuar në janar ulje çmimesh. Black shprehu gjithashtu shqetësimin se strategjia e Tesla-s për uljen e çmimeve të konfiguruesit dhe ofrimin e zbritjeve të inventarit mund të shihet si shkatërruese e vlerës, duke sugjeruar që ajo inkurajon klientët të presin për marrëveshje më të mira.

Ndërsa Tesla i afrohet raportit të fitimeve të tremujorit të katërt, analistët janë duke parë nga afër çmimet dhe marzhet e automjeteve të kompanisë për vitin 2024. Marzhet bruto të automjeteve raportohet se kanë rënë nën 20%, me pyetje nëse ato mund të bien më tej për shkak të ndikimit të uljeve të mëparshme të çmimeve dhe zbritjes së inventarit.

analisti i Barclays Toni Sacconaghi dhe të tjerët janë veçanërisht të përqendruar në marzhet e fitimit bruto auto si një faktor kyç që shkon në fitimet e tremujorit të katërt. Barclays parashikon se viti 2024 do të jetë hera e parë në historinë e Teslës që vëllimi ka të ngjarë të jetë më i varur nga kërkesa sesa nga kapaciteti i prodhimit të kompanisë. Firma pret që Tesla të dorëzojë 1.97 milionë njësi në vitin 2024.

Për sa i përket performancës së aksioneve, aksionet e Tesla kanë rënë mbi 11% në janar dhe kompania përballet me sfida në një mjedis të kufizuar nga kërkesa. Parashikimet e Wall Street për fitimet e tremujorit të katërt parashikojnë një rënie prej 39% në EPS dhe një rritje prej 5% në të ardhura. Duke parë përpara për vitin 2024, analistët parashikojnë që fitimet të mbeten nën nivelet e vitit 2022, me një EPS të parashikuar prej 3,72 dollarë dhe të ardhura që arrijnë në 117,03 miliardë dollarë. Pavarësisht sfidave, pritet që marzhet e fitimit bruto të automobilave të rriten në tremujorin e parë të 2024, duke arritur në 18.8%.

Linja e fuqisë relative, një masë e performancës së një aksioni në krahasim me S&P 500, është aktualisht në nivelin më të ulët që nga fundi i majit, siç raportohet nga MarketSmith.

Gjatë gjithë vitit 2023, Tesla demonstroi rritje të jashtëzakonshme, duke u dyfishuar në vlerë dhe duke tejkaluar ndjeshëm indeksin më të gjerë S&P 500. Pavarësisht sfidave të fundit, aksionet e Tesla-s mbajnë pozicionin e pestë në grupin e industrisë IBD Auto Manufacturers, i cili përbëhet nga 35 anëtarë. Aksionit i është caktuar një vlerësim i përbërë prej 68 nga 99 të mundshme, që tregon forcën e tij të përgjithshme. Për më tepër, Tesla krenohet me një vlerësim relativ të forcës prej 67 dhe një vlerësim mbresëlënës EPS prej 88. Këto vlerësime pasqyrojnë performancën e kompanisë në raport me kolegët e saj dhe fuqinë e fitimeve për aksion.

Në thelb, linja relative e forcës së Teslës po përjeton aktualisht një rënie, duke arritur pikën e saj më të ulët që nga fundi i majit, pavarësisht performancës më të mirë të aksioneve në vitin 2023. Këto metrika ofrojnë njohuri për pozicionin e Teslës brenda industrisë së saj dhe performancën e saj të përgjithshme në krahasim me atë më të gjerë tregu.

 

--------Artikulli i shkëputur nga IBD DIGITAL.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.