Tesla soars 15% after clearing key hurdle for advanced driver-assistance tech in China

Tesla rritet 15% pasi kapërcen pengesën kryesore për teknologjinë e avancuar të asistencës së shoferit në Kinë

Pika kryesore:

* Aksionet e Tesla-s u rritën të hënën pas arritjes së një arritjeje të madhe në lançimin e teknologjisë së saj të avancuar të ndihmës së shoferit në Kinë.
* I njohur si "Drejtimi i plotë vetë" (FSD), ky përmirësim përmirëson sistemin e ndihmës së shoferit Autopilot të Tesla-s.
* Ndërsa Tesla ka ofruar teknologjinë e saj FSD në Kinë prej vitesh, më parë kishte një grup karakteristikash të kufizuara, kryesisht duke mundësuar operacione si ndryshimi i automatizuar i korsisë.

Aksionet e Tesla-s u rritën të hënën, duke shënuar performancën e tyre më të fortë që nga marsi 2021, pas arritjes së prodhuesit të makinave elektrike në një moment historik të rëndësishëm në prezantimin e teknologjisë së tij të avancuar të ndihmës së shoferit në Kinë.

Çmimi i aksioneve të kompanisë u rrit me 15% ndërsa investitorët reaguan ndaj zhvillimeve në lidhje me vizitën e CEO të Tesla Elon Musk në Kinë.

Të dielën, Tesla njoftoi se autoritetet lokale kineze kishin hequr kufizimet në automjetet e saj pas përmbushjes së standardeve të sigurisë së të dhënave të vendit.

Kjo lëvizje rriti pritshmëritë që softueri i Tesla-s Full Self-Driving (FSD) së shpejti do të jetë i disponueshëm në Kinë, tregu më i madh në botë i automjeteve elektrike.

Megjithëse makinat elektrike të Tesla gëzojnë një popullaritet të gjerë në Kinë, raportet janë shfaqur për disa prona të lidhura me qeverinë që i ndalojnë ato për shkak të shqetësimeve të sigurisë së të dhënave.

Në një zhvillim të veçantë, në fillim të këtij viti, administrata Biden njoftoi një hetim nëse makinat e importuara nga Kina paraqesin rreziqe të sigurisë kombëtare, pasi ato mund të mbledhin potencialisht të dhëna të ndjeshme.

FSD do të thotë Full Self-Driving, një përmirësim i sistemit të ndihmës së shoferit Autopilot të Tesla-s. Ndërsa Tesla ka ofruar teknologjinë e saj FSD në Kinë prej vitesh, ajo ka qenë me një grup karakteristikash të kufizuara, duke lejuar vetëm disa operacione si ndryshimi i automatizuar i korsisë.

Është e rëndësishme të theksohet se Tesla aktualisht nuk prodhon ose shet makina të afta për vozitje plotësisht autonome. Në vend të kësaj, ai ofron sisteme të ndihmës për shoferin 'Niveli 2' nën markën FSD.

Kompania e Musk është përballur me veprime ligjore në SHBA.S nga Departamenti i Automjeteve në Kaliforni për reklama të rreme të pretenduara në lidhje me sistemet e tij të ndihmës së shoferit Autopilot dhe Vetë-Drejtim të plotë.

Tesla u përgjigj se DMV kishte qenë në dijeni të përdorimit të këtyre emrave të markave prej vitesh dhe zgjodhi të mos merrte masa. Firma beson se ligji kalifornian për reklamimin e sistemeve autonome të drejtimit shkel fjalën e lirë.

Të kapërcejmë pengesat kryesore në Kinë

Shqetësimet për sigurinë e të dhënave kanë paraqitur një pengesë të rëndësishme për zbatimin e plotë të sistemit nga Tesla në Kinë.

Për më tepër, Tesla supozohet se ka arritur një marrëveshje me Baidu, duke i dhënë kompanisë së Musk akses në teknologjinë e hartës dhe navigimit të gjigantit kinez të internetit për veçorinë FSD të Tesla.

Marrëveshja do t'i mundësonte Tesla-s të përdorte licencën e shërbimit të hartës së Baidu, një parakusht që sistemet e avancuara të drejtimit të funksionojnë në rrugët publike në Kinë, sipas Reuters, duke cituar dy burime anonime me njohuri për situatën.

CNBC nuk mund ta vërtetonte raportin në mënyrë të pavarur. Tesla dhe Baidu nuk ishin të arritshme menjëherë për koment.

Me lejen, e cila mund të merret vetëm nëpërmjet partneriteteve me kompanitë lokale kineze, Tesla do të autorizohet të vendosë teknologjinë FSD në rrugët kineze, duke lejuar flotën e saj të automjeteve të mbledhë të dhëna për modelet e trafikut, sinjalistikën rrugore dhe itineraret.

Kjo arritje historike për Tesla-n në prezantimin e teknologjisë së saj FSD në Kinë përfaqëson një fitore të rëndësishme për kompaninë mes konkurrencës së ashpër në tregun kinez. Konkurrentët vendas si BYD, të mbështetur nga Warren Buffett, si dhe Nio dhe XPeng, kanë intensifikuar rivalitetin e tyre me Tesla në vitet e fundit.

BYD mbajti shkurtimisht titullin e prodhuesit më të madh në botë të automjeteve elektrike, duke prodhuar mbi tre milionë automjete të reja me energji në 2023. Megjithatë, kompania kohët e fundit ka hequr dorë nga pozicioni i saj drejtues pas një rënie të mprehtë prej 43% në shitje gjatë tremujorit të parë.

Ky artikull është shkëputur nga CNBC.com
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.