Tesla is offering discounts to European fleet purchasers as part of a damage-control effort

Tesla po ofron zbritje për blerësit e flotës evropiane si pjesë e një përpjekjeje për kontrollin e dëmeve

LONDËR (Reuters) - Tesla po përpiqet të qetësojë disa kompani evropiane të qiradhënies pas uljeve të përsëritura të çmimeve me pakicë që kanë zhvlerësuar vlerën e flotës së tyre dhe shërbimin e ngadaltë dhe riparimet e kushtueshme që kanë frustruar klientët e tyre korporata.

Sipas intervistave të Reuters me nëntë drejtues nga firmat kryesore të dhënies me qira dhe makinave me qira, si dhe rreth një duzinë menaxherësh të flotës së korporatave, përpjekjet e Tesla përfshijnë ofrimin e zbritjeve jozyrtare për blerjet e makinave të reja në stok dhe adresimin e ankesave të përhapura rreth shërbimi, riparimi dhe porositja. Kjo vjen pas vitesh në të cilat menaxherët e flotës dhe firmat e qiradhënies thonë se Tesla i ka neglizhuar këto çështje.

Reduktimet e Tesla-s në çmimet e shitjes me pakicë kishin për qëllim të rrisin shitjet përballë rënies së kërkesës globale për automjete elektrike dhe rritjes së konkurrencës, veçanërisht nga prodhuesit kinezë të automjeteve elektrike si BYD. Megjithatë, kjo strategji ndikoi negativisht në përfitimin e klientëve të saj më të mëdhenj në Evropë, ku blerjet e flotës përbëjnë gati gjysmën e të gjitha shitjeve të makinave.

Sedani i ri Model 3 i Tesla u shfaq në një panair tregtar në Pekin në shtator. REUTERS/Florence Lo (Reuters)

Kompanitë e lizingut blejnë makina të reja dhe krijojnë marrëveshje qiraje bazuar në vlerësimet e tyre për vlerat e rishitjes së automjeteve në fund të afatit të qirasë. Kur çmimet bien në mënyrë të papritur, këto vlera të mbetura të parashikuara ulen, duke çuar në humbje financiare për firmat e lizingut.


"Nuk ka asgjë më të keqe se zhvlerësimi i vazhdueshëm i aktiveve të një blerësi të flotës," tha Richard Knubben, drejtori i përgjithshëm i Leaseurope, një grup industrie me bazë në Bruksel që përfaqëson organizatat e qiradhënies dhe qiradhënies në 31 vende.

"Tesla tani po u afrohet anëtarëve tanë me oferta zbritjeje dhe kompensimi," tha Knubben. “Megjithatë, vlerat e mbetura të automjeteve Tesla kanë rënë aq shpejt sa është e pasigurt nëse zbritjet që ato ofrojnë janë të mjaftueshme."

Kompanitë e lizingut blejnë makina të reja dhe krijojnë marrëveshje qiraje bazuar në vlerësimet e tyre për vlerat e rishitjes së automjeteve në fund të afatit të qirasë. Kur çmimet bien në mënyrë të papritur, këto vlera të mbetura të parashikuara ulen, duke çuar në humbje financiare për firmat e lizingut.

"Nuk ka asgjë më të keqe se zhvlerësimi i vazhdueshëm i aktiveve të një blerësi të flotës," tha Richard Knubben, drejtori i përgjithshëm i Leaseurope, një grup industrie me bazë në Bruksel që përfaqëson organizatat e qiradhënies dhe qiradhënies në 31 vende.

"Tesla tani po u afrohet anëtarëve tanë me oferta zbritjeje dhe kompensimi," tha Knubben. “Megjithatë, vlerat e mbetura të automjeteve Tesla kanë rënë aq shpejt sa është e pasigurt nëse zbritjet që ato ofrojnë janë të mjaftueshme."

Tim Albertsen, CEO i Ayvens - kompania më e madhe evropiane e dhënies me qira të automjeteve me një flotë prej 3.4 milionë automjete, afërsisht 10% e të cilave janë elektrike – përmendën se ndërsa shërbimi i Tesla-s është përmirësuar, rënia e vlerave të rishitjes ka qenë e dëmshme. “Tesla e ka pranuar këtë dhe po ofron zgjidhje për të na ndihmuar”, tha ai.

Albertsen nuk dha detaje të mëtejshme se si Tesla po trajton humbjet e Ayvens në lidhje me EV.

Arval, divizioni i dhënies me qira të makinave të BNP Paribas, është aktualisht në diskutime me tre prodhues kinezë të automobilave në lidhje me blerjen e EV-ve pasi ka përjetuar humbje për shkak të rënies së vlerave të Tesla-s. Kur Tesla filloi të ulë çmimet vitin e kaluar, Arval e paralajmëroi prodhuesin e automjeteve: "Ju me të vërtetë po e qëlloni veten në këmbë", sipas Zëvendës CEO të Arval, Bart Beckers.

Beckers deklaroi se Arval jep me qira rreth 170,000 EV brenda flotës së saj prej 1.7 milionë automjete. Ai vuri në dukje se ndërsa Tesla po bën përpjekje për të përmirësuar çështjet e riparimit dhe shërbimit, prodhuesit kinezë të automjeteve elektrike, "sfiduesit e rinj" të Teslës duket se po shmangin gabimet e Tesla duke i dhënë përparësi vlerave të forta të rishitjes për makinat e tyre.

Prodhuesi i automjeteve po merret me një çështje të ngjashme në lidhje me vlerën e rishitjes me kompanitë e makinave me qira. Hertz ka shkarkuar Teslas në SHBA.S tregu, dhe konkurrenti gjerman Sixt ka ndërprerë blerjen e tyre. Kur u pyet në lidhje me efektin e uljes së çmimeve të Tesla-s, Sixt deklaroi se vlerat më të ulëta të mbetura në EV nga Tesla dhe markat e tjera ulën të ardhurat e saj në vitin 2023 me 40 milionë euro (42 dollarë).7 milionë).

Klientë kritik

Klientët e flotës kanë një rëndësi të madhe në çdo treg të automobilave, veçanërisht në Evropë, ku kompanitë shpesh japin me qira një numër të konsiderueshëm automjetesh për punonjësit e tyre, pjesërisht për shkak të stimujve tatimorë. Sipas firmës së kërkimit të tregut Dataforce, blerjet e kompanive të dhënies me qira dhe makinave me qira përbënin 44% të shitjeve të Tesla-s vitin e kaluar në Mbretërinë e Bashkuar dhe 15 vende të BE-së.

Në tremujorin e parë, shitjet e flotës së Tesla në këto vende u ulën me 2.3%, ndërsa tregu i përgjithshëm shënoi një 3.5% rritje. Pavarësisht rënies së shitjeve të flotës, përqindja e biznesit të Tesla-s nga kompanitë e dhënies me qira dhe makinave me qira në këto tregje u rrit në 49%.

Globalisht, Tesla po përjeton një rënie në shitje dhe fitime pas një periudhe të zgjatur rritjeje të shpejtë. Prodhuesi i automjeteve raportoi një 8.Rënie 5% e dërgesave globale në tremujorin e parë, duke shënuar rënien e saj të parë në katër vjet.

Sipas Dataforce, shitjet e flotës në ato 16 vende evropiane kanë rënë pasi përjetuan një rritje prej 57% në 2023 krahasuar me një vit më parë. Tesla raportoi të njëjtën rritje në përqindje për shitjet e saj totale në të gjithë Evropën, bazuar në të dhënat nga Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automobilave.

Deri kohët e fundit, Tesla përfitoi nga një avantazh i lëvizjes së parë, duke u ofruar klientëve të korporatave evropiane alternativa të kufizuara për EV-të për të përmbushur objektivat e brendshme të klimës ose në përputhje me rregulloret e BE-së për emetimet.

Ky peizazh po evoluon me shpejtësi. Prodhuesit kinezë të automjeteve, si BYD, po prezantojnë modele elektrike më të përballueshme në Evropë dhe po synojnë në mënyrë aktive klientelën e korporatave të Tesla-s, siç theksohet nga menaxherët e flotës dhe drejtuesit e firmave të qiradhënies. Për më tepër, prodhuesit e vjetër të automjeteve si Volkswagen dhe BMW po prodhojnë makina elektrike gjithnjë e më konkurruese.

"Frustrim i mbyllur" 

Sipas intervistave të kryera nga Reuters me afërsisht dymbëdhjetë menaxherë të flotës së korporatave në Evropë, shërbimi i ngadaltë dhe i kushtueshëm i Tesla është një çështje e rëndësishme për kompanitë e lizingut dhe klientët e tyre. Shumë prej këtyre menaxherëve preferuan të mbeten anonimë pasi po punojnë në mënyrë aktive për të adresuar problemet me Tesla-n.

Ata raportojnë se riparimet e Teslës zgjasin shumë dhe janë shumë më të shtrenjta në krahasim me automjetet e tjera, pjesërisht për shkak të kostos së lartë të pjesëve.

Megjithatë, ka ende klientë të flotës së Tesla-s të kënaqur. Octopus Electric Vehicles, divizioni i dhënies me qira të makinave i kompanisë energjetike në Mbretërinë e Bashkuar Octopus Energy, ka afërsisht 5,000 Tesla nga një flotë prej rreth 15,000 automjetesh elektrike. CEO Fiona Howarth deklaroi se Tesla, duke qenë një adoptues i hershëm i automjeteve elektrike, kërkon kohë për të përmirësuar operacionet e saj të shërbimit dhe se prodhuesit tradicionalë të automjeteve tani po përballen me sfida të ngjashme me automjetet e tyre elektrike. Ajo gjithashtu vuri në dukje se vlerat e rishitjes së Tesla-s ishin fryrë artificialisht gjatë pandemisë së koronavirusit dhe duhet të ulen.

"Ne kemi mbajtur një marrëdhënie pune shumë pozitive me Tesla," tha ajo.

Lorna McAtear, menaxherja e flotës në firmën e energjisë në Mbretërinë e Bashkuar National Grid, raportoi se kishte ndërveprime dukshëm më sfiduese me Tesla. Ajo ka mbledhur të dhëna për shpenzimet e riparimit dhe ka zbuluar se kostot e Teslës janë tre herë më të larta se standardi i industrisë.

McAtear gjithashtu theksoi çështje të tjera, të tilla si një proces i ndërlikuar porositjeje dhe automjete që dorëzohen me defekte. Për shembull, ajo vuri në dukje se Tesla dorëzoi disa automjete elektrike me xhama të deformuar dhe refuzoi t'i riparonte ato nën garanci.

Tesla lëshoi ​​një tërheqje për mbi 1.6 milionë makina në Kinë për të korrigjuar një defekt autopilot. (LONG WEI / Feature China/Publikimi i së ardhmes nëpërmjet Getty Images) (Publikimi i së ardhmes nëpërmjet Getty Images)

National Grid ka mbi 500 Tesla në flotën e saj prej 2000 makinash kompanie. McAtear përmendi se ajo ka në plan të propozojë që kompania e saj të heqë Tesla nga flota e saj nëse nuk zgjidhen çështjet. Ndërkohë, konkurrenti kryesor kinez i Tesla, BYD, ka filluar të dërgojë makina në National Grid.

McAtear deklaroi se ajo bëri thirrje për një takim personal me përfaqësuesit e Tesla në mes të prillit. Gjatë këtij takimi, prodhuesi i automjeteve premtoi përmirësime të shërbimit dhe një rregullim për sistemin e porositjes, së bashku me takime shtesë dhe një "udhërrëfyes" për të adresuar çështjet e pazgjidhura, duke e lënë McAtear të ndjehet sikur "më në fund kemi shërbimin ndaj klientit."

Prodhuesi i automjeteve ka qenë i papërgjegjshëm në të kaluarën, ajo vuri në dukje: "Ka pasur vite të zhgënjimit të ndrydhur sepse flotat nuk kanë qenë në gjendje të komunikojnë me Teslën."

Artikulli është shkëputur nga financa.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.