Tesla is issuing a recall affecting almost all of its 2 million vehicles currently operating on American roads.

Tesla po lëshon një tërheqje që prek pothuajse të gjitha 2 milionë automjetet e saj që operojnë aktualisht në rrugët amerikane.

Tesla ka iniciuar një tërheqje për pothuajse të gjitha 2 milionë automjetet e saj në rrugët e SHBA-së, e nxitur nga një hetim dy-vjeçar nga rregullatorët e sigurisë amerikane për rreth 1000 përplasje që përfshijnë përfshirjen e funksionit Autopilot të Teslës.

Kjo. rikujtimi imponon kufizime në përdorimin e Autopilotit, duke sjellë një pengesë në përpjekjet e Tesla-s për t'i tregtuar makinat e saj te konsumatorët që janë të gatshëm të paguajnë ekstra për aftësitë e drejtimit autonom.

Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) theksoi shqetësimet se Autopilot sistemi mund të krijojë një ndjenjë të rreme sigurie dhe të përdoret në mënyrë jo të duhur në skenarë të rrezikshëm ku teknologjia e Teslës mund të luftojë për të lundruar në mënyrë të sigurt. Një përditësim i ardhshëm i softuerit në ajër synon t'u sigurojë drejtuesve të Tesla-s alarme të shtuara kur vëmendja e tyre largohet nga rruga ndërsa përdorin funksionin "Autosteer". Këto njoftime do t'i nxisin drejtuesit të ruajnë fokusin dhe të mbajnë duart në timon.

Pas tërheqjes, automjetet që përdorin Autosteer do të monitorojnë rregullisht vëmendjen e shoferit. Nëse softueri zbulon vëmendje të pamjaftueshme të shoferit, ndeshet me kontrollet e trafikut ose lundron jashtë autostradave ku vetëm Autosteer mund të mos e përdorë në mënyrë të sigurt automjetin, ai mund të çaktivizojë funksionin.

Njoftimi i NHTSA për tërheqjen, përcjellë në një letër Tesla , nënvizon marrëveshjen për një përditësim të softuerit që fillon të martën. Ky përditësim do të kufizojë përdorimin e Autosteer nëse një shofer vazhdimisht dështon të demonstrojë gatishmërinë për të rimarrë kontrollin e automjetit ndërsa funksioni është i aktivizuar.

Promovimi agresiv i Tesla-s i veçorive të saj të ndihmës së shoferit, si Autopilot dhe "Full Self Driving", është përballur me shqyrtimin nga Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) për më shumë se dy vjet për shkak të raportimeve të aksidenteve që përfshijnë këto funksione.
Thirrja e fundit pason një hetim të detajuar të Washington Post që zbuloi disa aksidente të rënda, duke përfshirë fatalitete, ku funksioni Autopilot ishte përfshirë në mënyrë të papërshtatshme. Manualet e Tesla-s specifikojnë përshtatshmërinë e Autosteer për autostrada me një shofer plotësisht të vëmendshëm, por kompania ka sugjeruar aftësi më të gjera për veçoritë e saj të ndihmës për shoferin.

Hetimet e NHTSA zbuluan aksidente të shumta, duke sugjeruar që Autopilot dhe Vetëdrejtimi i plotë nuk funksionojnë në emrat e tyre, duke ngritur shqetësime rreth keqpërdorimit të shoferit dhe rritjes së rrezikut të përplasjes kur drejtuesit e mjeteve nuk janë plotësisht të angazhuar.

Rregullatori i sigurisë theksoi se kontrollet e këtyre veçorive mund të mos jenë të mjaftueshme për të parandaluar keqpërdorimin. Tesla do të zbatojë përditësimet e softuerit dhe do t'u dërgojë njoftime pronarëve të makinave për të adresuar këto shqetësime.

Kjo nuk është hera e parë që NHTSA kërkon ndryshime në funksionet e Tesla-s Autopilot ose Vetëdrejtimi i plotë. Një tërheqje e mëparshme në shkurt preku 363,000 automjete në SHBA për shkak të shkeljeve të ligjeve të trafikut gjatë përdorimit të funksionit FSD.

Marku i Tesla-s për Autopilot dhe Vetë-Drejtim të plotë e veçon atë nga konkurrentët, pavarësisht funksioneve të ngjashme të ndihmës së shoferit të disponueshme në tregu. Theksi i kompanisë në aftësitë e vetëdrejtimit, duke tarifuar 6,000 dollarë për Autopilotin e përmirësuar dhe 12,000 dollarë për FSD, është përballur me kritika nga disa blerës të cilët nuk i shohin veçoritë që ia vlejnë koston shtesë.

Megjithatë, këto çështje sigurie mund të jenë potencialisht dëmtojnë përpjekjet e marketingut të Tesla-s, pavarësisht pozicionit të saj si prodhuesi më i vlefshëm i automjeteve në botë. Investitorët janë mbështetur në parashikimet e rritjes së shitjeve në të ardhmen dhe vlerën e softuerit të Tesla-s, veçanërisht në AI për makinat vetëdrejtuese dhe robotët humanoidë, siç theksohet nga CEO Elon Musk.

Musk ka shprehur besimin në potencialin e Teslës me automjete plotësisht autonome dhe robotë humanoidë të dobishëm, që parashikojnë një trajektore që mund të çojë në shndërrimin e Tesla në kompaninë më të vlefshme globalisht.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.