Tesla is issuing a recall for the Autopilot software in a whopping 2 million vehicles.

Tesla po lëshon një tërheqje për softuerin Autopilot në 2 milionë automjete.

Shkathtësia e njohur teknologjike e Tesla-s u godit kohët e fundit pasi kompania, e detyruar nga presioni rregullator, lëshoi ​​një tërheqje që prek mbi dy milionë automjete. U.S. Zyrtarët treguan se Tesla nuk kishte siguruar mjaftueshëm vëmendjen e shoferit ndërsa përdorte një sistem të aftë për të drejtuar, përshpejtuar dhe frenuar makinat automatikisht.

Kjo shënoi tërheqjen e katërt nga Tesla në më pak se dy vjet, duke përfshirë pothuajse të gjithë U.S.- automjete të prodhuara që nga viti 2012, duke përfshirë SUV-në e tyre të njohur Model Y. Pavarësisht pjesës së konsiderueshme të tregut të Tesla-s në automjetet elektrike, konkurrenca nga General Motors, Hyundai, Ford dhe të tjerët ka gërryer dominimin e saj. Për më tepër, komentet e diskutueshme publike nga CEO Elon Musk, të interpretuara gjerësisht si fyese, kanë shqetësuar disa klientë, duke dëmtuar më tej imazhin e kompanisë.

Sipas Gary Black of the Future Fund, i cili zakonisht ka një pikëpamje pozitive për Tesla-n, marka padyshim ka vuajtur këtë vit. Tërheqja rrjedh nga një hetim në sistemin e ndihmës së shoferit të Tesla-s, Autopilot, i iniciuar nga Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada pas aksidenteve, disa fatale, që përfshijnë teknologjinë. Autopilot ka për qëllim të kontrollojë në mënyrë autonome automjetet në autostrada, me manualet e Tesla-s që këshillojnë drejtuesit e mjeteve të qëndrojnë vigjilentë dhe të gatshëm për të ndërhyrë.

Shqetësimet e rregullatorëve përqendrohen rreth dështimit të pretenduar të Tesla për të parandaluar keqpërdorimin e sistemit, si aktivizimi i tij në rrugët lokale ose shpërqendrimi, duke supozuar se makina mund të drejtojë vetë. Autopilot përfshin veçori të ndryshme që lejojnë teknologjinë e makinës të marrë kontrollin në përmasa të ndryshme. Karakteristika e tërhequr, Autosteer, mban një makinë në korsinë e saj pa ndihmën e shoferit, duke paraqitur një rrezik të mundshëm për përplasje nëse drejtuesit e mjeteve nuk mbajnë përgjegjësi.

Për të adresuar këtë problem, Tesla planifikon përditësime me valë për makinat e saj, duke prezantuar sinjalizime vizuale dhe kontrolle më të dukshme kur Autosteer është i angazhuar, duke u kujtuar drejtuesve të automjeteve të jenë të vëmendshëm dhe të mbajnë duart në timon. Elon Musk nuk ka dhënë komente për këtë çështje pavarësisht kërkesave për të dhëna.

Tesla kundërshtoi vlerësimin e agjencisë për sistemin e saj, duke pohuar se Autopilot rrit sigurinë e automjeteve. Pete Buttigieg, sekretari i transportit që mbikëqyr agjencinë e sigurisë së automjeteve, theksoi përgjegjësinë e prodhuesve në parandalimin e keqpërdorimit të parashikueshëm të teknologjisë së tyre, duke e krahasuar atë me domosdoshmërinë e tërheqjes së një makine edhe nëse është e pajisur me airbag, nëse jasku i ajrit nuk funksionon.

Tesla mbrojti qëndrimin e saj në platformën X, duke theksuar imperativin moral të zgjerimit të aksesit në këto sisteme bazuar në të dhënat që demonstrojnë aftësitë e tyre për shpëtimin e jetës dhe parandalimin e lëndimeve. Megjithatë, dyshimet në lidhje me përfitimet e sigurisë së Autopilot vazhdojnë në mesin e disa ekspertëve. Philip Koopman, një profesor i asociuar në Universitetin Carnegie Mellon i specializuar në softuerin e vetëdrejtimit, sugjeroi se përmirësimi kryesor i sigurisë në automjete vjen nga veçoritë e përhapura si frenimi automatik emergjent, jo Autopilot, të cilin ai e etiketoi si një veçori komoditeti dhe jo si masë sigurie.

Hetimi i vazhdueshëm nga rregullatorët pasqyron një luftë më të gjerë midis mbikëqyrjes së qeverisë dhe kompanive që zhvillojnë teknologji vetë-drejtuese. Kjo përleshje tërhoqi vëmendjen kur rregullatorët e Kalifornisë detyruan Cruise, një degë e G.M, për të ndalur shërbimin e saj të taksive pa shofer pas disa incidenteve në trafik, duke përfshirë një që përfshin një këmbësor të tërhequr zvarrë nga një makinë Cruise pas një përplasjeje. Buttigieg theksoi shqetësimet në lidhje me kompanitë që nxitojnë të përdorin teknologjinë e vetëdrejtimit përpara se të garantojnë sigurinë e saj, pjesërisht e nxitur nga numri alarmant i aksidenteve dhe vdekjeve në autostradë.

Megjithë një 4.Rënie prej 5% e vdekjeve nga trafiku në nëntë muajt e parë të vitit në krahasim me vitin e kaluar, numri i përgjithshëm i viktimave ende tejkalon shifrat e vitit 2013 me rreth 6,000, duke arritur në mbi 30,000 jetë të humbura.

Kultura brenda shumë prej këtyre kompanive duket e fiksuar për të arritur shpejt destinacionin e parashikuar. Arsyeja shpesh rrotullohet rreth nocionit se sa më shpejt të zhvillojnë dhe përdorin këtë teknologji, aq më mirë do të jenë të gjithë, duke pasur parasysh të dhënat e dyshimta të sigurisë së drejtuesve njerëzorë", komentoi ai.

Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada nisi një hetim në gusht 2021 për 11 incidente që përfshinin automjete Tesla që operonin me Autosteer të angazhuar. Takimet e mëvonshme midis agjencisë dhe Tesla rezultuan që kompania të kryente vullnetarisht një tërheqje këtë muaj.

Gjatë gjithë hetimit, agjencia e sigurisë shqyrtoi 956 përplasje që përfshinin angazhimin e autopilotit, duke e ngushtuar fokusin e saj në 322, duke përfshirë përplasjet ballore dhe skenarët ku Autopilot mund të ishte aktivizuar pa dashje.

Tesla nisi përditësimet e softuerit me valë për automjete të caktuara këtë javë, me plane për të përditësuar ato të mbetura më vonë. Duke shfrytëzuar rrjetet celulare, Tesla ka përditësuar në mënyrë rutinore softuerin e makinave, shpesh gjatë natës gjatë parkimit. Në varësi të harduerit të automjetit, përditësimet do të sjellin sinjalizime vizuale më të dukshme dhe kontrolle shtesë gjatë përdorimit të Autosteer. Veçanërisht, funksioni mund të pezullohet nëse drejtuesit vazhdimisht nuk e përdorin atë me përgjegjësi.

Letrat që njoftojnë pronarët e Tesla-s për përditësimin janë planifikuar të dërgohen në shkurt.

Thirrja e fundit e Tesla-s i shton shqyrtimit publik në rritje të prodhuesit të automjeteve. Në tetor, një juri e Kalifornisë vendosi se softueri i kompanisë për ndihmën e shoferit nuk ishte përgjegjës për një përplasje fatale, por raste të ngjashme janë duke iu nënshtruar proceseve gjyqësore në mbarë vendin. Një rast i tillë përfshin një përplasje në Florida të vitit 2019, ku një Tesla që operonte në Autopilot nuk ndaloi në një shenjë ndalimi, duke rezultuar në një fatalitet dhe lëndime të rënda.

Sipas avokatit Todd Poses, që përfaqëson familjen e përfshirë në aksidentin në Florida, tërheqja nënvizon ndërgjegjësimin e Teslës për përdorimin e Autopilotit në rrugë të pasigurta dhe dështimin e tij për të kufizuar aktivizimin e tij.

I mbijetuari Dillon Angulo, i cili pësoi lëndime të rënda, dënoi sigurinë e teknologjisë dhe kërkoi heqjen e saj nga rrugët.

Tesla ka hasur në tërheqje të mëparshme: Kina urdhëroi një tërheqje të 1.1 milion automjete për shkak të problemeve të nxitimit dhe frenimit, ndërsa U.S. Rregullatorët shënuan sistemin e plotë të vetëdrejtimit të Tesla-s për rritjen e rreziqeve të aksidenteve. U ngritën shqetësime në lidhje me sistemin që lejon automjetet të tejkalojnë kufijtë e shpejtësisë dhe të lundrojnë kryqëzimet në mënyra të paparashikueshme.

Më parë, Tesla tërhoqi 54,000 makina për të çaktivizuar një veçori që lejon rrotullimin e ngadaltë nëpër kryqëzime. Pavarësisht shitjeve të ndara, Full Self Driving dhe Autopilot ndajnë teknologjitë themelore. Tërheqja e fundit synon të paralajmërojë drejtuesit e mjeteve kur përdorin Autopilot në zona jo të synuara, por lejimi për përdorimin e tij në këto kontekste mbetet i pasigurt.

Eksperti ligjor Matthew Wansley pranon fokusin e NHTSA në çështjet kritike, por thekson se efektiviteti i këtyre veprimeve varet nga specifikat dhe zbatimi.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga NPR.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.