Tesla is making significant strides in its expansion into the Indian market, considering the establishment of a manufacturing facility and potentially developing a new car tailored for emerging economies.

Tesla po bën hapa të rëndësishëm në zgjerimin e saj në tregun indian, duke marrë parasysh ngritjen e një fabrike prodhimi dhe potencialisht zhvillimin e një makine të re të përshtatur për ekonomitë në zhvillim.

Tesla thuhet se është në negociata të avancuara për të hyrë në tregun indian, duke menduar për një investim prej rreth 30 miliardë dollarë gjatë pesë viteve të ardhshme. Ndërsa India përparon drejt formulimit të një politike të re të automjeteve elektrike (EV), Tesla po eksploron mundësinë për të bërë një hyrje të rëndësishme në vend. Kompania duket e gatshme të kryejë afro 30 miliardë dollarë investime, duke përfshirë një fabrikë prodhimi, një ekosistem baterish dhe industri ndihmëse, sipas individëve të njohur nga afër me planet zyrtare të biznesit të Teslës.

Ky plan potencial investimi mund të përfshijë një infuzion të menjëhershëm dhe të drejtpërdrejtë prej 3 miliardë dollarësh për prodhimin e një makine të re të vogël nga një fabrikë indiane, e krijuar posaçërisht për botën më të gjerë në zhvillim. Për më tepër, mund të ketë një angazhim prej 10 miliardë dollarësh nga partnerë të tjerë për të mbështetur këtë përpjekje prodhuese. Gjatë një periudhe pesëvjeçare kumulative, iniciativa mund të përfshijë gjithashtu një investim të konsiderueshëm prej 15 miliardë dollarësh në ekosistemin e industrisë së baterive.

Elon Musk, CEO i Tesla-s, ka bërë një përditësim të dukshëm në biografinë e tij në Twitter, duke e identifikuar tani veten si 'Shef Troll Officer' dhe duke treguar një zhvendosje në një vend të ri.

Në kontekstin e hyrjes së mundshme të Teslës në tregun indian, kompania thuhet se është e angazhuar në diskutime të avancuara dhe mund të investojë rreth 30 miliardë dollarë gjatë pesë viteve të ardhshme. Nëse politika e ardhshme e automjeteve elektrike (EV), e zbatueshme në të gjithë industrinë dhe jo ekskluzive për Tesla, përputhet me kërkesën e kompanisë për një zbritje në strukturën ekzistuese të detyrimeve të importit për EV-të e prodhimit të huaj, Tesla ka përshkruar një qasje me faza.

Fillimisht, Tesla planifikon të prezantojë një numër të kufizuar të modeleve të saj standarde për të konkurruar në tregun indian të makinave luksoze. Njëkohësisht, kompania synon të krijojë dhe testojë një ekosistem karikimi. Më pas, Tesla mund të konsiderojë investimin në një fabrikë në Indi për të prodhuar makinën e saj të parë të vogël brenda një periudhe kohore dyvjeçare, me objektin që pritet të përfundojë brenda tre viteve.

Ndërsa detajet e çmimit për makinën e re ende nuk janë finalizuar, ajo pritet të jetë një model më i përballueshëm se ofertat e zakonshme të Tesla-s, duke u kujdesur për preferencat e konsumatorëve në Azi, Afrikë dhe Amerikën Latine. Fabrika e propozuar, që përmban një pjesë të konsiderueshme të përmbajtjes së prodhuar në vend, është e gatshme t'i shërbejë si tregut indian dhe të fokusohet në mënyrë të konsiderueshme në eksporte.

Një burim i njohur me diskutimet theksoi përmasat e mundshme të këtij angazhimi investimi, duke thënë, "Nëse funksionon, ky do të jetë angazhimi më i madh i investimeve të huaja direkte në Indi."Struktura e parashikuar e investimit përfshin 3 miliardë dollarë nga Tesla për uzinën dhe 10 miliardë dollarë shtesë nga partnerët në ekosistemin e prodhimit. Njëkohësisht, mund të ketë një investim shtesë prej 5 miliardë dollarësh në bateri, duke u rritur përfundimisht në 15 miliardë dollarë. Duke tërhequr paralele me momentet historike në industrinë indiane të automobilave, burimi e quajti këtë si një "moment Suzuki" potencial për sektorin e EV dhe një "moment Apple plus" për ambiciet e prodhimit të Indisë. Aftësitë gjithëpërfshirëse të Tesla-s, që përfshin teknologjinë, minierat e mineraleve, rafinimin, prodhimin e gjysmëpërçuesve dhe dizajnin, e bëjnë atë më shumë se thjesht një kompani automobilistike, duke krijuar një efekt të konsiderueshëm valëzim në industri të ndryshme.

Ndërkohë që Tesla nuk ka zbuluar zyrtarisht plane specifike për Indinë, raportet sugjerojnë se kompania është në bisedime të avancuara dhe mund të investojë rreth 30 miliardë dollarë gjatë pesë viteve të ardhshme në vend. Megjithëse nuk garantohen stimuj specifikë për kompaninë, qeveria indiane ka treguar të hapur për marrjen në konsideratë të stimujve për të gjithë lojtarët në sektorin e automjeteve elektrike (EV) si pjesë e një politike më të gjerë.

India ka nisur EV30@2030 campaign nën Ministrinë e Transportit Rrugor dhe Autostradave, duke synuar për 30% të makinave private të regjistruara rishtazi, 40% të autobusëve, 70% të makinave komerciale dhe 80% të 2- rrota dhe trerrota do të jenë elektrike deri në vitin 2030. Ndërsa nuk ka asnjë politikë të vetme të Indisë për EV, masat e ndryshme të qeverisë demonstrojnë një angazhim të fortë për të promovuar adoptimin e EV.

Planet e Tesla-s për Indinë përputhen me strategjinë e saj më të gjerë të diversifikimit përtej Kinës. Kompania po eksploron Indinë si një vend të mundshëm prodhimi dhe ka shprehur admirim për vendin dhe kryeministrin Narendra Modi. Elon Musk, themeluesi i Tesla-s, ka përcjellë interes për spiritualitetin dhe meditimin indian gjatë diskutimeve me Modi.

Katër qendra kryesore të prodhimit të automjeteve në Haryana, Tamil Nadu, Maharashtra dhe Gujarat janë në shqyrtim për fabrikën e Tesla-s, me mundësinë e zgjedhjes së një shteti bregdetar në perëndim ose jug, duke pasur parasysh theksin në planet kryesore të eksportit. Modeli i prodhimit të Tesla-s fokusohet në një shkallë të lartë të përmbajtjes lokale, të ngjashme me operacionet e saj në Gjermani dhe Kinë. Kompania synon të nxjerrë në treg makinën e parë brenda dy viteve dhe të përfundojë të gjithë fabrikën brenda tre viteve nga hyrja në tregun indian.

Përkrahësit e projektit Tesla në Indi besojnë se investimi përputhet me disa nga qëllimet e vendit, duke përfshirë promovimin e prodhimit vendas, adresimin e krizës klimatike, integrimin në zinxhirët e furnizimit global dhe nxitjen e një partneriteti strategjik midis Indisë dhe Shtetet e Bashkuara

Artikulli i shkëputur nga Hindustan Times.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.