Tesla plans to provide its German workforce with a salary increase this year

Tesla planifikon t'i sigurojë fuqisë së saj punëtore gjermane një rritje të pagave këtë vit

Në dallim nga prodhuesit e tjerë gjermanë të automjeteve, Tesla nuk operon sipas një marrëveshjeje kolektive që përcakton nivele të standardizuara pagash.

Tesla ka njoftuar planet për të zbatuar një rritje pagash për punonjësit në objektin e saj gjerman, duke adresuar shqetësimet e ngritura nga sindikatat në lidhje me pagat nën standardet e industrisë.

Në nëntor, prodhuesi i automjeteve elektrike në SHBA do të zbulojë shtrirjen e rritje pagash, duke përmendur një rritje prej 6 për qind të pagave të zbatuara vitin e kaluar.

Vlen të përmendet se Tesla ndryshon nga prodhuesit e tjerë të automjeteve në Gjermani në atë që operon pa një marrëveshje kolektive që mbikëqyr strukturat e pagave.

Në të kundërt, si pjesë e një marrëveshjeje të vendosur vitin e kaluar, punëtorëve në Volkswagen Group, Mercedes-Benz dhe BMW iu ofrua një rritje pagash prej 5.2 përqind në qershor 2023, e ndjekur nga një rritje prej 3.3 përqind në 2024, përveç një inflacioni- premium i lidhur prej 3,000 euro (3,160 dollarë) për punonjësit me kohë të plotë.

Sipas sindikatës gjermane IG Metall, pagat e Tesla u raportuan të jenë afërsisht 20 për qind më të ulëta se ato të përcaktuara në marrëveshjen kolektive.

Me një fuqi punëtore prej rreth 11,000 punonjësish në fabrikë, Tesla synon të tërheqë në staf shtesë për të mbështetur një zgjerim të gjerë që do të fillojë në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm, i cili do të shohë një dyfishim të kapacitetit të baterive dhe prodhimit të automjeteve.

IG Metall deklaroi se Tesla informoi punonjësit për rritjen e afërt të pagave gjatë takimeve të mbajtura në fabrikë këtë javë.

Takimet u thirrën për të paralajmëruar stafin për "metodat e diskutueshme" të IG Metall, sipas një kopje të ftesës së parë nga Reuters, pasi sindikata tha se do të vizitonte sitin për të informuar punëtorët rreth anëtarësimit në sindikatë.

Tesla nuk iu përgjigj kërkesave të mëparshme të Reuters për koment mbi takimet.

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.