Tesla Faces Labor Unions' Wrath in Sweden: 'Shame On You, Tesla!

Tesla përballet me zemërimin e sindikatave në Suedi: 'Turp për ty, Tesla!

Sindikatat e Punës të Suedisë intensifikojnë grevën kundër Tesla-s, duke kërcënuar dërgesat e automjeteve

Përafërsisht 90% e fuqisë punëtore suedeze operon sipas marrëveshjeve kolektive. Jesper Pettersson, zëdhënës për IF Metall, theksoi dëshirën që punonjësit e Tesla në Suedi të gëzojnë të njëjtat përfitime si pjesëmarrësit e tjerë të tregut të punës dhe nuk shihte asnjë arsye që Tesla të devijonte nga ky standard.

Në të kundërt, CEO i Tesla-s, Elon Musk, ka refuzuar vazhdimisht përpjekjet për sindikalizimin e 127,000 punonjësve globalë të kompanisë. Ish-kryeministri suedez dhe ish-udhëheqësi i IF Metall, Stefan Löfven shprehu mosmiratimin e tij për qëndrimin e Teslës, duke bojkotuar makinat e Elon Musk dhe duke u kërkuar të tjerëve që të shtyjnë blerjet e tyre të Teslës derisa të arrihet një marrëveshje.

Greva fillimisht përfshiu 130 mekanikë dhe u zgjerua për të përfshirë 470 punëtorë të tjerë në 17 objekte. Ndërsa këto objekte shërbejnë marka të ndryshme makinash, ndalimi i punës ndikon në mënyrë specifike në punën e riparimit të Tesla. Punonjësit në grevë vazhdojnë turnet e tyre të rregullta, duke punuar në modele të tjera makinash, ndërsa Teslas në pritje të riparimeve mbeten të paprekura.

Diskutimet midis sindikatës dhe Tesla u ndërprenë më 24 tetor. Përfaqësuesit e Tesla-s refuzuan të nënshkruanin marrëveshje të degëve, duke theksuar se kompania nuk kishte marrëveshje kolektive në mbarë botën. Ata argumentuan se ky vendim duhej të merrej në nivelin më të lartë të kompanisë, sipas Veli-Pekka Säikkälä, përgjegjëse për negociatat e marrëveshjes kolektive në IF Metall.

 

Sindikata ka zhvilluar diskutime të fundit me Teslën dhe ka planifikuar një takim tjetër për të hënën.

Mosmarrëveshja e punës përfshin cilësinë dhe kushtet e punës, por shërben gjithashtu si mbrojtje e modelit më të gjerë suedez të tregut të punës. Në Suedi, sindikatat dhe punëdhënësit zakonisht negociojnë kushtet e punës brenda kornizës së negociatave kolektive, siç shpjegohet nga presidentja e IF Metall, Marie Nilsson për Le Monde.

Hera e fundit që sindikata metalurgjike kompensoi anëtarët e saj grevistë ishte në vitin 2010. Ndonëse kërcënimet për grevë kanë ndodhur që atëherë, ato nuk janë realizuar, pasi janë arritur kompromise para fillimit të grevave. IF Metall ka mbrojtur që Tesla të nënshkruajë një marrëveshje kolektive me punëtorët e saj të riparimit që nga viti 2018 dhe është e angazhuar për një grevë të zgjatur nëse është e nevojshme.

Claes Mikael Ståhl, Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Konfederatës Evropiane të Sindikatave, një organizatë që përfaqëson punëtorët në të gjithë BE-në, tha: "Automjeti elektrike është një simbol i gjithë tranzicionit të gjelbër dhe është një ironi e madhe që Tesla po refuzon të përfshihemi në dimensionin social të tranzicionit të madh që po kalojmë."

Si një anëtare e OECD (Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik), Suedia synon të kontribuojë në një revolucion industrial të gjelbër, duke reduktuar emetimet e gazeve serrë dhe duke ndjekur qëndrueshmërinë mjedisore. Megjithatë, arritja e këtyre qëllimeve kërkon një fuqi punëtore me aftësitë dhe aftësitë e nevojshme për të nxitur industrinë dhe shërbimet publike përkatëse.

 

A mundet Sindikatat e Punës të Suedisë të japin një shembull për UAW në SHBA?

Punëtorët e Tesla-s në Shtetet e Bashkuara kanë hasur në përpjekje të shumta të pasuksesshme për t'u bashkuar me sindikata. Në prill, Bordi Kombëtar i Marrëdhënieve të Punës në SHBA përcaktoi se kompania kishte shkelur ligjet lokale të punës duke i udhëzuar punonjësit që të mos diskutonin tema të tilla si paga ose kushtet e punës dhe të përmbaheshin nga ankesat me menaxherët e tyre.

Megjithatë, sindikatat e SHBA-së kanë një histori të gjatë këmbënguljeje kur bëhet fjalë për marrëdhëniet me prodhuesit e automjeteve. Fitoret e fundit kundër Stellantis, Ford dhe GM nxjerrin në pah vendosmërinë e tyre dhe Tesla duket të jetë një objektiv i mundshëm.

Pas një fitoreje të rëndësishme të kontratës, udhëheqësi i UAW Fain shprehu një objektiv kyç për intensifikimin e përpjekjeve të organizimit të sindikatave, duke thënë, "Një nga qëllimet tona më të mëdha që del nga kjo fitore historike e kontratës është të organizohemi siç nuk kemi organizuar kurrë më parë. Kur të kthehemi në tryezën e negociatave në vitin 2028, nuk do të jetë vetëm me një tre të mëdhenj, por me një pesë ose gjashtë të mëdhenj."

Fain i ka referuar punëtorëve të Tesla, Toyota dhe Honda si "anëtarë UAW të së ardhmes."

Në Fremont, Kaliforni, uzina e Tesla-s, e cila punëson 20,000 punëtorë, aktualisht ka një komitet organizues të UAW, anëtarët e të cilit thuhet se po angazhohen në biseda me kolegët e tyre rreth përfitimeve të negociatave kolektive.

Fain pohoi gjatë një prezantimi në Facebook Live se "Çmimet e makinave janë rritur shumë, por kjo nuk është për shkak të pagave të punëtorëve, inventarit të ulët ose ndonjë gjëje tjetër përveç lakmisë së korporatës. Në 4 vitet e fundit, çmimi mesatar i një makine të re është rritur me 30% e më shumë. Fitimet e atyre çmimeve më të larta nuk iu kaluan punëtorëve që i bënin ato automjete. Në vend të kësaj, ajo shkoi direkt në xhepat e aksionerëve dhe drejtuesve të korporatave."

 

Në vitet e para të saj, Tesla arriti përfitime nëpërmjet automjeteve elektrike me çmim premium (EV) dhe krijoi një zinxhir furnizimi që tani mundëson prodhimin e makinave të teknologjisë së lartë më të përballueshme dhe miqësore me mjedisin për klasën e mesme. Tesla ka tërhequr një bazë klientësh të pasionuar pas efikasitetit të transportit, inovacionit të teknologjisë së lartë dhe qëndrueshmërisë. Megjithatë, sindikatat argumentojnë se kompania e makinave tërësisht elektrike ka dështuar të përmbushë një përgjegjësi kritike sociale: të sigurojë që punëtorët të gëzojnë një cilësi të kënaqshme jete.

Pyetja mbetet: ashtu si Detroit Three dhe prodhuesit e tjerë të automjeteve miratuan Standardin e Karikimit të Teslës në Amerikën e Veriut (NACS), a do të arrijë Tesla përfundimisht një kompromis me sindikatat dhe do të adresojë kërkesat e tyre? Vetëm koha do të japë përgjigjen.

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.