Tesla faces a $94 billion reality check as the electric vehicle industry encounters challenging times.

Tesla përballet me një kontroll realiteti prej 94 miliardë dollarësh, ndërsa industria e automjeteve elektrike po përballet me kohë sfiduese.

Tesla Inc. shijoi një 2023 yjor, duke dëshmuar një më shumë se dyfishim të aksioneve të saj në vitin e kaluar. Megjithatë, fillimi i vitit 2024 tregon një histori tjetër, duke shënuar fillimin më të keq të çdo viti të gjigantit të automjeteve elektrike.

Në dy javët e para të vitit 2024, Tesla ka pësuar një humbje marramendëse prej mbi 94 miliardë dollarësh në vlerësimin e tregut. Rënia mund t'i atribuohet një sërë zhvillimesh negative, duke përfshirë Hertz Global Holdings Inc.Përmbysja e EV-ve, reduktime të mëtejshme të çmimeve për makinat e prodhimit kinez dhe tregues të përshkallëzimit të kostove të punës. Ky peizazh sfidues po shpaloset në sfondin e një ngadalësimi të kërkesës për automjete elektrike, veçanërisht në SHBA.S.

Ankthi i investitorëve është i përqendruar kryesisht rreth rritjes së ndenjur të Tesla-s, me shqetësimet e rritura nga uljet e çmimeve në Kinë, duke sugjeruar një garë konkurruese deri në fund në industrinë e EV. Ndikimi në kapitalizimin e tregut të Tesla-s në fillim të vitit është rënia më e rëndësishme që nga IPO-ja e saj në 2010. Për sa i përket përqindjes, rënia prej 12% e Tesla-s që nga janari pasqyron performancën e saj më të keqe që nga viti 2016.

Duke ndërthurur sfidat, perspektivat për një kthesë të menjëhershme për Teslën duken të zymta. Uljet agresive të çmimeve që nga fillimi i vitit 2023, që synojnë stimulimin e kërkesës, kanë gërryer marzhin e fitimit dikur të fortë të kompanisë. Marzhi bruto i makinave Tesla, duke përjashtuar kreditë rregullatore, ra në 16.3% në tremujorin e tretë nga 27.9% një vit më parë. Situata intensifikohet pasi U.S. Punëtorët e prodhimit të bimëve në Tesla marrin rritje pagash.Tesla fillimisht sinjalizoi ngadalësimin e kërkesës për automjete elektrike (EV) në raportin e fitimeve të tremujorit të tretë të tetorit, duke nxitur një kor global parashikimesh pesimiste nga prodhuesit dhe furnitorët e tjerë të automjeteve. Pavarësisht se shifrat e ofrimit të Tesla-s për tremujorin e katërt i tejkalojnë pritshmëritë e analistëve, ajo pasoi BYD Co të Kinës. në shitjet globale të makinave elektrike, duke çuar në një kontrast të fortë për investitorët e Tesla. Ndërsa aksioni ishte ndër performuesit më të mirë në S&P 500 vitin e kaluar, tani renditet ndër më të këqijtë në ditët e para të 2024.

Elon Musk, individi më i pasur në botë, i cili dëshmoi rritje të pashembullt të pasurisë në vitin 2023, ka parë rënien e vlerës së tij neto me 23 miliardë dollarë në vitin e ri. Musk, i cili rifitoi vendin e parë në indeksin e pasurisë së Bloomberg, po përballet me konkurrencën nga Jeff Bezos, me këtë të fundit që po mbyllet me shpejtësi në pasurinë e Musk.

Megjithë pengesat e fundit, Tesla mbetet një lojtar kryesor në kalimin nga automjetet me gaz në ato elektrike globalisht. Epërsia e saj e konsiderueshme ndaj rivalëve të mundshëm, si BYD, është e dukshme në të ardhura dhe fitime, edhe pse BYD ka tejkaluar Teslën në njësitë e shitura. Veçanërisht, dominimi i Teslës në U.S. tregu e veçon atë, pasi BYD nuk shet makina në SHBA.S.

Megjithatë, suksesi i kaluar i Teslës ka të metat e veta. Kapitalizimi i saj në rritje i tregut, i nxitur nga optimizmi i investitorëve, e lë kompaninë të ndjeshme ndaj reagimeve të rëndësishme të tregut ndaj lajmeve negative. Shumë mbështetës të Tesla-s argumentojnë kundër krahasimit të tij me kompanitë tradicionale të makinave, duke theksuar vlerën e tij në të ardhmen në zhvillimin e automjeteve të para me të vërtetë vetë-drejtues. Megjithatë, sfida qëndron në luftën e Teslës për të përmbushur premtimet e drejtimit plotësisht autonom dhe AI, të cilat tashmë janë përfshirë në vlerësimin e saj.

Në sytë e disa ekspertëve, të qenit i parë thjesht si një tjetër prodhues automobilistik nuk mund të justifikojë vlerësimin e Teslës prej 750 miliardë dollarësh. Aspiratat e kompanisë për vozitje plotësisht autonome dhe inteligjencë artificiale, pavarësisht premtimeve të bëra prej vitesh, ende përballen me skepticizëm nga shumica e ekspertëve që besojnë se teknologjia është vite, nëse jo dekada larg.

Artikulli përfundon duke theksuar se vlerësimi i Tesla-s varet nga përmbushja e premtimeve të saj dhe përmbushja e pritshmërive të larta të vendosura nga suksesi i saj në të kaluarën.

"Ne jemi dëshmitarë të një rënieje ciklike për EV-të, por dinamika konkurruese po përkeqëson presionet ciklike," vërejti Ivana Delevska, Drejtoreshë për Investime në Spear Invest. Kombinimi i uljeve të çmimeve dhe marzheve në rënie pasqyron peizazhin sfidues konkurrues.

Duke shtuar sfidat, Tesla përballet me ndërprerje në dërgesat në fabrikën e saj në Berlin për shkak të veprimeve ushtarake perëndimore dhe shqetësimeve të sigurisë në Detin e Kuq. Rrjedhimisht, prodhimi në uzinën e Berlinit do të pezullohet nga janari. 29 deri në shkurt. 11.

 

Artikulli i shkëputur nga Yahoo Finance.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.