Tesla Faces Production Setback, but Recovery on the Horizon

Tesla përballet me pengesa në prodhim, por me rimëkëmbje në horizont

Shifrat më të fundit të prodhimit dhe dërgesës nga Tesla kanë ngritur shqetësime pasi ato ishin dukshëm më pak se pritjet. Në vitin 2022, Tesla arriti të prodhojë 1.37 milionë automjete elektrike, një shifër që humbi objektivin e brendshëm të kompanisë për një rritje prej 50%. Për më tepër, dërgesat globale gjatë tremujorit të fundit gjithashtu nuk arritën të përmbushin parashikimet.
Megjithatë, pavarësisht nga kjo pengesë, ka arsye për të besuar se pasuritë e Teslës janë të gatshme për një rikthim në të ardhmen e afërt.
Një nga faktorët kryesorë që ndikon në Tesla performanca e fundit është CEO i saj, Elon Musk, i cili shprehu interes për blerjen e Twitter. Ky njoftim pati një ndikim të dukshëm në aksionet e Tesla-s, por çështja themelore nuk ka të bëjë vetëm me luhatjet e çmimeve të aksioneve; Bëhet fjalë për ndikimin e mundshëm në reputacionin e Elon Musk si novator.
Twitter, përpara interesimit të Musk, kishte një histori vështirësish financiare dhe shpesh karakterizohej nga mosmarrëveshjet në internet dhe jo nga përfitimi. Arritjet e jashtëzakonshme të Musk, të tilla si përshpejtimi i tranzicionit të botës drejt burimeve të qëndrueshme të energjisë dhe revolucionarizimi i industrisë së hapësirës ajrore, u errësuan nga kritikët e njëanshëm të cilët minimizuan arritjet e tij dhe etiketuan vizionet e tij madhështore si false oportuniste.
Megjithatë, një analizë më e thellë e Tesssla sugjeron se Sfidat aktuale të kërkesës janë të lidhura kryesisht me stimujt tatimorë. Këto stimuj, të cilat janë jetike në stimulimin e blerjeve të automjeteve elektrike, do të zvogëlohen në Kinë, tregu më i madh i makinave në botë, në vitin 2023, dhe ato po hiqen gradualisht edhe në Shtetet e Bashkuara. Duke filluar nga 1 janari 2023, blerësit amerikanë të disa modeleve të Tesla-s do të marrin një kredi tatimore prej 7500 dollarësh, duke bërë që shumë të shtyjnë porositë e tyre deri në vitin e ri. Si rezultat, pesimizmi aktual rreth perspektivës së kërkesës së Teslës ka të ngjarë të zhduket pasi këto porosi të shtyra vërshojnë.
Pavarësisht këtyre shqetësimeve, performanca e Teslës në tremujorin e katërt është e lavdërueshme, me 405,278 dërgesa automjetesh krahasuar me prodhimin prej 439,701 njësive. Të dyja shifrat vendosin rekorde të reja, duke reflektuar rritjen nga viti në vit përkatësisht me 24.7% dhe 30%. Ndërsa këto rezultate mund të kenë rënë pak më pak se pritshmëritë mesatare të ofrimit të analistëve prej 427,000, Tesla mbetet në një pozicion të fortë.
Me aksionet e Tesla që tregtohen aktualisht me 123,18 dollarë, aksioni vlerësohet me 23,2 herë fitime të ardhshme dhe 5,2 herë shitje. Këto matje financiare paraqesin pika hyrëse tërheqëse për investitorët, veçanërisht duke marrë parasysh perspektivat afatgjata të industrisë së automjeteve elektrike dhe pozicionin udhëheqës të Tesla-s brenda saj. Rezistenca mund të gjendet rreth nivelit 160 dollarë, ndërsa mbështetja qëndron në nivelin më të ulët të fundit prej 108 dollarësh. Duke pasur parasysh këta faktorë, është e arsyeshme të parashikohet një rikthim drejt niveleve më të larta në muajt e ardhshëm. Udhëtimi i Teslës mund të ketë goditur me shpejtësi, por rruga përpara duket premtuese.

 

----------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga The New York Time.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.