Tesla denies the union's claims and reports of health and safety issues at the German factory.

Tesla mohon pretendimet dhe raportet e sindikatës për çështjet e shëndetit dhe sigurisë në fabrikën gjermane.

Sindikata raporton një rritje të shpejtë të anëtarësimit për shkak të shqetësimeve në rritje për shëndetin, sigurinë dhe ngarkesat e tepërta të punës.

Tesla Inc. hodhi poshtë pretendimet nga një sindikatë gjermane dhe mbulimin e fundit mediatik që sugjeronte se masat e shëndetit dhe sigurisë në gjigafabrikën e saj pranë Berlinit ishin të pamjaftueshme. Kompania theksoi se ruajtja e mirëqenies së punëtorëve mbetej një prioritet kryesor.

Gjatë dy javëve të fundit, prodhuesi amerikan i automjeteve elektrike u përball me një shqyrtim të kujdesshëm pasi raportet nga media gjermane, duke cituar dokumentet e autoriteteve lokale në Brandenburg, zbuluan një gjë të pazakontë numër i lartë i aksidenteve të lidhura me punën që rezulton në punëtorët që kanë nevojë për të paktën tre ditë pushim mjekësor në fabrikë, ku janë të punësuar rreth 11,000 punonjës.

Incidentet përfshinin lëndime të rënda si djegie dhe amputime.

Të hënën, sindikata gjermane IG Metall deklaroi se anëtarësimi i saj nga punëtorët e Tesla-s po rritej me shpejtësi për shkak të shqetësimeve në lidhje me shëndetin, sigurinë dhe punë e tepërt. Reuters nuk ishte në gjendje të verifikonte në mënyrë të pavarur as pohimet e sindikatës dhe as raportin e medias.

Në një deklaratë zyrtare, Tesla deklaroi se punëtorët iu nënshtruan trajnimit mbi protokollet thelbësore të sigurisë dhe u pajisën me pajisje të përshtatshme mbrojtëse.

Kompania theksoi më tej se uzina iu nënshtrua inspektimeve rutinë nga autoritetet lokale për të siguruar respektimin e masave të sigurisë.

Megjithatë, Tesla nuk iu përgjigj drejtpërdrejt pohimeve specifike të bëra nga sindikata ose media raporte në lidhje me shpeshtësinë e aksidenteve ose numrin e punëtorëve në pushim mjekësor në fabrikë.

Të hënën, Reuters intervistoi dymbëdhjetë punëtorë nga fabrika.

Në mesin e tyre, katër u shprehën të kënaqur me kushtet e tyre të punës. Megjithatë, tetë punëtorë përmendën se kishte presion të tepruar për shpejtësinë dhe disa raportuan një dukuri të lartë të aksidenteve si dhe vështirësi në marrjen e pagesës jashtë orarit.

Autoriteti përgjegjës për sigurinë dhe shëndetin në punë në Brandenburg informoi Reuters se mbajti vetëm regjistrime të aksidenteve të rënda të lidhura me punën që rezultojnë në më shumë se gjashtë javë trajtim spitalor ose dëmtim të përhershëm fizik. Sipas të dhënave të tyre, ka pasur gjashtë incidente të tilla në uzinën e Tesla në 2021 dhe 2022.

Personeli i autoritetit kreu inspektime sigurie në fabrikë në baza javore gjatë fazës së ndërtimit të tij dhe aktualisht viziton çdo dy javë, duke përfshirë kontrolle të paparalajmëruar çdo 6-8 javë.

 

 

--------Ky artik është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.