Tesla remains silent; has not yet disclosed its plans for India, says official

Tesla hesht; nuk ka zbuluar ende planet e saj për Indinë, thotë zyrtari

Përmbledhje:
Elon Musk, miliarderi amerikan i teknologjisë, ishte caktuar të vizitonte Indinë më 21-22 prill, por e shtyu udhëtimin në minutën e fundit për shkak të "angazhimeve të rëndësishme të Teslës"."

Një zyrtar deklaroi të premten se prodhuesi amerikan i makinave elektrike Tesla ka qëndruar i heshtur dhe nuk ia ka komunikuar ende qeverisë planet e tij për Indinë sipas politikës së re të EV. Miliarderi amerikan i teknologjisë, Elon Musk, i cili do të vizitonte Indinë më 21-22 prill, e shtyu udhëtimin e tij në momentin e fundit, duke përmendur “detyrimet shumë të rënda të Teslës."

Elon Musk, CEO i prodhuesit të makinave elektrike Tesla, ishte planifikuar gjithashtu të takohej me kryeministrin Narendra Modi gjatë vizitës së tij.

"Ata (Tesla) kanë qenë plotësisht të heshtur. Politika (EV) ishte gjithmonë e destinuar për të gjithë”, tha zyrtari i pyetur nëse kompania kishte ndarë planet e saj me qeverinë.

Kompanitë marrin vendimet tregtare, shtoi zyrtari.

Një kërkesë me email dërguar Tesla-s shkoi pa përgjigje.

Në një postim të mëparshëm në X në prill, ai pohoi udhëtimin e tij të ardhshëm në Indi, duke thënë,  "I ngazëllyer për mundësinë për të takuar kryeministrin @NarendraModi në Indi."

Në qershor të vitit të kaluar, Musk u takua me Modi gjatë udhëtimit të këtij të fundit në SHBA, duke pohuar synimin e tij për të udhëtuar në Indi në vitin 2024. Ai shprehu siguri se Tesla do të depërtonte menjëherë në tregun indian.

Ardhja e tij e parashikuar kishte ngjallur shpresat për një njoftim në lidhje me synimet e Teslës për të krijuar një prani në vend, së bashku me projektin e tij të komunikimit satelitor, Starlink.

Parashikohej që Musk do të zbulonte synimet e Teslës për të krijuar një fabrikë prodhimi në Indi, së bashku me investime të rëndësishme që mund të arrijnë në miliarda dollarë. Për më tepër, me padurim priten planet për futjen e shpejtë të automjeteve elektrike Tesla në tregun indian.

Përveç makinave elektrike, ai po i kushton vëmendje edhe tregut indian për biznesin e tij të internetit satelitor Starlink, duke pritur me padurim miratimet rregullatore.

Në të kaluarën, Musk ka mbrojtur për një reduktim të detyrimeve të importit në Indi në mënyrë që të lehtësojë shitjen e makinave Tesla në vend.

Udhëtimi i tij i pritshëm në Indi vjen nga afër pas zbulimit nga qeveria të një politike të re të automjeteve elektrike (EV). Kjo politikë ofron koncesione detyrimesh importi për firmat që krijojnë objekte prodhuese brenda vendit, me kusht që të investojnë minimalisht 500 milionë dollarë. Objektivi është të joshë lojtarët kryesorë ndërkombëtarë si Tesla.

Kohët e fundit, një emisar nga Tesla, Grupi i Azisë (TAG), mori pjesë në asamblenë inauguruese të palëve të interesuara në lidhje me politikën e re të EV. Ky takim pa përfaqësues nga gjigantë të ndryshëm të industrisë në Indi, si Maruti Suzuki, Hyundai, Tata, Mahindra, Kia, Skoda Auto Volkswagen India, Renault, Mercedes-Benz, BMW dhe Audi, së bashku me homologët e VinFast të Vietnamit, të gjithë duke u konverguar në ofrojnë njohuri për hartimin e udhëzimeve të politikës së prodhimit të EV.

Sipas kësaj politike, kompanitë që krijojnë objekte të prodhimit të makinave të pasagjerëve EV do të gëzojnë ulje doganore/takse importi, e vendosur në 15 për qind, për automjetet me vlerë 35,000 USD e lart. Ky koncesion do të zbatohet për pesë vjet nga dhënia e letrës së miratimit të qeverisë.

Aktualisht, njësitë e ndërtuara plotësisht (CBU) të importuara në Indi tërheqin detyrime doganore që variojnë nga 70 përqind në 100 përqind, në varësi të madhësisë dhe kostos së motorit. CBU-të me një vlerë CIF që tejkalon 40,000 USD i nënshtrohen një takse importi 100 për qind për motorët me benzinë ​​mbi 3000 cc dhe motorët me naftë mbi 2500 cc. Ata që vlerësohen nën 40,000 USD kanë një tarifë prej 70 për qind për motorët me benzinë ​​nën 3000 cc dhe motorët me naftë nën 2500 cc.

Politika e re e EV synon të pozicionojë Indinë si një qendër prodhuese kryesore për EV dhe investime joshëse nga prodhues të njohur globalë. Veçanërisht, Tesla i ishte drejtuar qeverisë indiane vitin e kaluar duke kërkuar reduktime të detyrimeve për importimin e automjeteve të saj.

Artikulli është shkëputur nga Economictimes.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.