Tesla turns its attention to the Chinese market, offering more affordable vehicles, as Elon Musk postpones his visit to India

Tesla e kthen vëmendjen në tregun kinez, duke ofruar automjete më të përballueshme, pasi Elon Musk shtyn vizitën e tij në Indi

Përmbledhje
Si përgjigje ndaj konkurrencës intensive, Tesla Inc. ka ulur çmimet e automjeteve në Kinë. Kjo lëvizje strategjike vjen pasi kompania prezantoi stimuj për të joshur konsumatorët, veçanërisht në dritën e konkurrencës nga BYD. Ndërkohë, Elon Musk shtyu vizitën e tij në Indi, ku Tesla synoi të eksploronte një treg të ri mes uljes së shitjeve dhe çmimeve të aksioneve.

Sipas faqes së saj zyrtare të internetit, Tesla Inc. kohët e fundit ka ulur çmimet në të gjitha automjetet e saj në Kinë, një përgjigje strategjike ndaj konkurrencës intensive në rajon. Ndërkohë, vizita e planifikuar e CEO Elon Musk në Indi, e cila mund të kishte hapur një treg të ri të rëndësishëm për kompaninë, është shtyrë. Këto ulje çmimesh në Kinë pasqyrojnë lëvizje të ngjashme të bëra në makinat Model Y, Model X dhe Model S në Shtetet e Bashkuara.

Tesla ka ulur çmimin fillestar të Modelit 3 të rifreskuar në Kinë me 14,000 juanë (1,930 dollarë) në 231,900 juanë (32,000 dollarë), siç shfaqet në faqen e saj zyrtare këtë të diel. Ulje të krahasueshme u zbatuan edhe në modelet e tjera: çmimi fillestar për Modelin Y tani qëndron në 249,900 juanë, ndërsa Modeli standard S është renditur në 684,900 juanë dhe Model S Plaid në 814,900 juanë.

Për më tepër, Modeli standard X tani shitet me pakicë për 724,900 juanë, ndërsa homologu i tij Plaid kushton 824,900 juanë. Tesla ka rregulluar gjithashtu çmimet në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë ulje prej 2,000 dollarësh për automjetet Model Y, Model X dhe Model S, së bashku me një ulje të kostos së softuerit të ndihmës së shoferit Full Self-Driving nga 12,000 dollarë në 8,000 dollarë që nga e shtuna. Lëvizja e Tesla për uljen e çmimeve në të gjithë gamën e produkteve të saj në Kinë ka ndezur një valë të re të konkurrencës së çmimeve, duke nxitur Li Auto Inc. për të reaguar me shpejtësi me zbritje dhe zbritje në para në modelet e saj më të fundit. Li Auto ka njoftuar ulje çmimesh mesatarisht rreth 6-7% në të gjithë linjën e saj.

Ky përditësim vjen në momentin kur Tesla shpërndau stimuj të rinj në tregun më të madh të automobilave në botë për të joshur konsumatorët. Këto stimuj përfshinin subvencionet e sigurimeve, pasi titani amerikan i automjeteve elektrike u angazhua në një përleshje të zgjatur çmimesh me rivalët e vendosur, si centrali i automobilave në Kinë, BYD.

Përballë kërkesës në rënie dhe konkurrencës në rritje, Tesla uli çmimet për automjetet e përzgjedhura Model 3 dhe Y në Kinë në janar. Për më tepër, ata ofruan zbritje në para për disa modele Y duke filluar nga shkurti.

Ndërkohë, BYD, konkurrenti kryesor i Tesla-s në Kinë, kishte ulur tashmë çmimin fillestar të një përsëritjeje të re të SUV-it të saj hibrid Song Pro me 15.4%. Duke kaluar Tesla-n si prodhuesi më i mirë në botë i EV në tremujorin e katërt, BYD u përgjigj duke zbatuar zbritje edhe më të mëdha në modele të ndryshme të makinave të reja në shkurt.

U.S Gjigandi i automjeteve elektrike po përballet me sfida me kërkesë të ngadaltë dhe konkurrencë të ashpër në Kinë, duke rezultuar në rënien e shitjeve të tremujorit të parë shumë nën pritshmëritë e tregut. Dërgesat globale të automjeteve të Tesla panë rënien e tyre të parë në gati katër vjet gjatë kësaj periudhe.

Normat e larta të interesit kanë penguar përpjekjet e Tesla-s për të përditësuar modelet e saj të vjetra, duke ulur entuziazmin e konsumatorëve për blerjet më të shtrenjta. Ndërkohë, në Kinë, tregu më i madh i makinave në botë, konkurrentët po nxjerrin alternativa më të përballueshme.

Si përgjigje ndaj këtyre sfidave, Tesla ka njoftuar një reduktim të ndjeshëm të fuqisë punëtore, duke synuar të shkurtojë më shumë se 10% të punonjësve të saj si pjesë e masave për uljen e kostos mes konkurrencës në rritje dhe shitjeve në rënie.

Tesla po përballet me konkurrencë të madhe në shkallë globale, veçanërisht nga prodhuesit kinezë të makinave elektrike që vërshojnë tregun me automjete me çmime deri në 10,000 dollarë. Pavarësisht premtimeve të mëparshme, Tesla ka zgjedhur të mos ndjekë prodhimin e një makine të përballueshme, duke zhgënjyer investitorët që e parashikuan atë si një mjet për të zgjeruar shtrirjen e tregut të Teslës.

Gjatë gjithë vitit 2024, Tesla Inc. Aksionet kanë vazhduar të bien, duke e shtyrë vlerësimin e kompanisë nën 500 miliardë dollarë. Kjo prirje rënëse pasoi njoftimin e fundit të shkurtimeve të vendeve të punës, gjë që nervozoi investitorët.

Ndërsa Musk shtyu vizitën e tij në Indi, e cila përfshinte një takim të planifikuar me kryeministrin Narendra Modi dhe diskutime me zyrtarët shtetërorë në lidhje me njësitë e mundshme të montimit të automjeteve elektrike të Tesla-s, pritja për hyrjen e Teslës në tregun indian u intensifikua. Politika e fundit e Indisë për EV, duke shfaqur tarifa të reduktuara të importit, i ka hapur rrugën prodhuesve të huaj të automjeteve si Tesla për të eksploruar mundësitë në vend.

Prania e afërt e Tesla-s në Indi shënon një moment historik të rëndësishëm për nismën Make-in-India, duke forcuar sektorin e prodhimit të vendit së bashku me partneritetet e fundit me markat kryesore si Apple për prodhimin e iPhone. Pavarësisht përballjes me sfida të tilla si rënia e shitjeve dhe pasiguria e investitorëve, Tesla e sheh Indinë si një treg premtues mes përpjekjeve të saj për zgjerim global. Me një preferencë në rritje për SUV-të në tregun e automobilave të Indisë, automjetet elektrike të përballueshme të Tesla-s kanë potencial të jashtëzakonshëm për rritje.

Shqetësimet për rritjen e konkurrencës nga prodhuesit kinezë të automjeteve elektrike janë shfaqur pas politikës së re EV. Megjithatë, masat e qeverisë indiane për të rregulluar investimet e huaja e bëjnë të pamundur që kompanitë kineze të dominojnë tregun. Raportet tregojnë se kompanitë kineze, si BYD, kanë hasur pengesa në sipërmarrjet e tyre indiane për shkak të shqyrtimit të qeverisë, duke treguar një mjedis rregullator që i jep përparësi investimeve të qëndrueshme dhe të përgjegjshme.

Ky artikull është shkëputur nga The Economic Times.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.