Union contradicts Elon Musk, stating Tesla strike in Sweden persists

Sindikata kundërshton Elon Musk, duke thënë se greva e Teslës në Suedi vazhdon

Përmbledhje:
Greva e vazhdueshme e mekanikëve të Tesla në Suedi tërheq vëmendjen e investitorëve dhe ndërpret operacionet. IF Metall mbetet në kundërshtim me Teslën në lidhje me një marrëveshje kolektive, duke prekur investitorët nordikë dhe operacionet e Tesla në rajon.

Mosmarrëveshja e zgjatur e punës që përfshin mekanikën e Tesla në Suedi vazhdon, duke e bërë atë një nga më të gjatat në vend. Pavarësisht pohimit të Elon Musk se situata është zgjidhur, sindikata deklaroi të mërkurën se operacionet mbeten të ndërprera, duke nxitur shqyrtimin e investitorëve.

Që nga tetori, Tesla është përballur me presion në rritje në Nordikët, me veprime solidariteti që mbështesin thirrjen e mekanikës suedeze IF Metall për një marrëveshje kolektive.

Punonjësit e postës, personeli i menaxhimit të mbetjeve, objektet e riparimit, punëtorët e portit, elektricistët dhe stafi i kujdestarisë janë ndër grupet që kanë refuzuar të angazhohen në detyra të lidhura me Tesla. Kjo e ka detyruar kompaninë të kërkojë metoda alternative për të mbështetur operacionet e saj.

"Unë besoj se situata është qetësuar në këtë drejtim," tha Musk, i njohur për qëndrimin e tij të zëshëm kundër sindikatave, gjatë një bisede live në platformën e tij të mediave sociale X. “Mendoj se situata në Suedi është relativisht e qëndrueshme."

Megjithëse U.S Prodhuesi i makinave nuk ka operacione prodhuese në Suedi, ai mbështetet në mbi 120 mekanikë në vend për t'i servisuar automjetet e tij elektrike.

IF Metall thotë se mbetet në mosmarrëveshje me Tesla.

"Greva në Suedi vazhdon pa pushim; anëtarët tanë janë ende në grevë," tha zëdhënësi i IF Metall Jesper Pettersson për Reuters. Ai më tej vuri në dukje se sindikata po mendonte të përshkallëzonte veprimet e tyre.

"(Tesla) mund të përpiqet të portretizojë një fasadë biznesi si zakonisht, por si ata ashtu edhe ne e dimë se kjo nuk është plotësisht e saktë."

Tesla nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment. Më parë, ajo ka deklaruar se punonjësit e saj suedezë gëzojnë kushte që janë po aq të mira sa, nëse jo më të mira se ato të kërkuara nga sindikata.

PRESIONI I INVESTORIT 

Komenti i Musk të hënën erdhi në përgjigje të një pyetjeje nga CEO i Norvegjisë $1.Fondi i pasurisë 6 trilionë, i cili zotëron 1% të aksioneve të Tesla-s dhe është investitori i saj i tetë më i madh, tregojnë të dhënat e LSEG.

Fondi gjithashtu ngriti çështjen me kryetarin e Tesla Robyn Denholm në mars, tha ai për Reuters.

Në vitin 2022, fondi mbështeti një propozim aksionarësh që i kërkonte Tesla-s të zbatonte një politikë në lidhje me respektimin e të drejtave për lirinë e asocimit dhe negociatat kolektive. "Ne do të këmbëngulim në monitorimin dhe zbatimin e pritshmërive tona," tha një zëdhënës i fondit.

Në dhjetor, një grup fondesh pensionesh nordike dhe investitorë të tjerë i komunikuan shqetësimet e tyre Tesla-s përmes një letre. PensionDanmark, një nga fondet e përfshira, zgjodhi të zhveshë aksionet e saj në Tesla për shkak të emetimit.

Organi mbikëqyrës i etikës për katër nga fondet shtetërore të pensioneve të Suedisë, që zotërojnë kolektivisht një aksion të Tesla-s me vlerë 314 milionë euro në fund të vitit 2023, zbuloi këtë javë se ishte angazhuar në diskutime me prodhuesin e automjeteve në lidhje me grevën e vazhdueshme.

Jenny Gustafsson, kreu i Këshillit për Etikën e Fondeve AP, informoi Reuters se ata i kishin theksuar Teslës efektivitetin e modelit suedez të negociatave kolektive, i cili është i njohur për sigurimin e stabilitetit dhe parashikueshmërisë në tregun suedez të punës.

PËRNDËRRIMI I OPERACIONIT

Në tremujorin e parë të 2024, Modeli Y i Tesla ruajti pozicionin e tij si makina më e shitur në Suedi. Megjithatë, regjistrimet totale të kompanisë në vend u ulën me rreth 8% nga viti në vit gjatë periudhës janar-mars, sipas të dhënave nga shoqata e industrisë Mobility Sweden. Kjo rënie përputhet ngushtë me tendencën e përgjithshme të tregut.

Një sindikatë që mbështet grevën e IF Metall tha se operacionet e Tesla ishin ende të prekura.

Elin Lornbo e Sindikatës së Punëtorëve të Transportit theksoi: "Atyre u është dashur të përshtatin metodat e tyre të importimit të makinave në Suedi dhe stafi i Tesla-s tani e gjen veten përgjegjës për menaxhimin e mbeturinave dhe mbeturinave në punëtori."Bllokada e sindikatës po e pengon kompaninë të dërgojë makina në Suedi.

Sipas sindikatës së transportit, Tesla dyshohet se ka anashkaluar bllokadën duke transportuar makina nëpërmjet kamionëve ose trenave.

Ky artikull është shkëputur nga Economictimes.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.