Growing Health and Safety Concerns Drive More Tesla Workers to Join German Union

Rritja e shqetësimeve për shëndetin dhe sigurinë nxit më shumë punëtorë të Tesla-s t'i bashkohen Unionit Gjerman

IG Metall ka vërejtur një rritje të konsiderueshme të anëtarëve të rinj që i bashkohen Tesla-s, veçanërisht në fabrikën gjermane të prodhuesit të automjeteve në Gruenheide.

Punëtorët në objektin gjerman të Tesla-s po lidhen gjithnjë e më shumë me sindikatat IG Metall, duke përmendur shqetësimet për kushtet e punës. Këto përfshijnë rreziqet e sigurisë, të nxitura nga faktorë të tillë si mungesa e stafit që çon në ngarkesa të tepërta të punës dhe qëllime tepër ambicioze të prodhimit, siç thuhet nga IG Metall.

Mungesa e personelit dhe masat e pamjaftueshme të sigurisë në vendin e punës kanë rezultuar në një rritje të dukshme të aksidenteve në punë. Nuk është e pazakontë që rreth 30 përqind e punëtorëve të jenë në pushim mjekësor, theksoi sindikata.

Megjithëse Reuters nuk mundi të verifikonte në mënyrë të pavarur këto pretendime, Tesla nuk dha një përgjigje të menjëhershme ndaj deklaratave të sindikatës.

E vendosur pak jashtë Berlinit në Gruenheide, uzina është përgjegjëse për prodhimin e Modelit Y.

Mbi 1,000 punonjës u shfaqën në fabrikën e zonës së Berlinit të hënën e fundit, të veshur me afishe që mbrojnë "punë të sigurt dhe të drejtë", sipas IG Metall. Objekti punëson afërsisht 12,000 individë në total.

ushqim falas

Të dielën në mbrëmje, menaxherët e Tesla-s u bënë një ftesë ekipeve të tyre për një takim duke ofruar "freskime falas dhe një surprizë" për të adresuar praninë e IG Metall në sit. Email-i përmendte, "Ne duam të angazhohemi në një diskutim me ju dhe ekipet tuaja në lidhje me metodat e dyshimta dhe objektivat e vërteta të IG Metall", sipas një kopjeje të parë nga Reuters.

Dirk Schulze, një përfaqësues lokal i IG Metall, deklaroi, "Askush në Gjermani nuk duhet të ndiejë nevojën për të fshehur anëtarësimin e tij në sindikatë. Kushtetuta gjermane u jep të gjithë punonjësve të drejtën për t'u bashkuar me një sindikatë dhe për ta mbrojtur hapur atë në vendin e punës - kjo vlen njëlloj për Tesla."

Sindikata sqaroi se zakonisht përmbahet nga zbulimi i shifrave specifike të anëtarësimit për kompanitë. Megjithatë, ata vunë re një rritje të konsiderueshme të anëtarëve të rinj në Tesla.

Reuters intervistoi dymbëdhjetë punëtorë në fabrikë të hënën.

Në mesin e tyre, katër u shprehën të kënaqur me kushtet e tyre të punës, ndërsa tetë shprehën shqetësime për presionin e tepërt. Disa raportuan një frekuencë të dukshme të aksidenteve dhe vështirësi në marrjen e pagesës jashtë orarit. Dy punëtorë përmendën se nuk u lejohej të komunikonin me mediat.

"Arritja e shpejtësisë në kurriz të sigurisë është e paqëndrueshme," komentoi një punëtor 56-vjeçar nga Polonia, i cili zgjodhi të mbetet anonim. Ai shtoi se nuk kishte punëtorë të mjaftueshëm për të përmbushur objektivat dhe sugjeroi që nëse kushtet nuk përmirësohen, ai do të kërkonte një punë të re vitin e ardhshëm.

Trazi në mes të ndërrimit të EV 

Një numër në rritje i punëtorëve në industrinë e automobilave po shprehin kërkesat e tyre për përmirësimin e pagave dhe stabilitetin e vendeve të punës ndërsa sektori po kalon drejt automjeteve elektrike.

Në SHBA.S, UAW ka nisur një grevë të rëndësishme që prek prodhuesit e mëdhenj të automjeteve si General Motors, Ford dhe Stellantis, duke rezultuar në pezullimin e prodhimit në fabrika të shumta. Shqetësimi buron nga besimi se kalimi në EV, të cilat kërkojnë më pak komponentë dhe punë, mund të çojë në shkurtime të vendeve të punës dhe ulje pagash.

Elon Musk, CEO i Tesla, ka shfaqur pak vullnet për t'u angazhuar me sindikatat. Menjëherë pasi një grup punëtorësh të Teslës në Buffalo, N.Y., nisur një fushatë sindikalizimi në fillim të këtij viti, kompania ndërpreu punësimin e tyre.

Tesla është përballur me një sërë pengesash në vendimet e Bordit Kombëtar të Marrëdhënieve të Punës gjatë viteve të fundit, duke përfshirë një vendim në gusht 2022 në lidhje me kufizimet për punonjësit që veshin veshje pro sindikatës.

Në Gjermani, Tesla deri më tani i ka rezistuar hyrjes në marrëveshjet standarde të pagave që mbizotërojnë në ekonominë më të madhe të Evropës. Ky qëndrim e ka vendosur prodhuesin e automjeteve në një rrugë përplasjeje me IG Metall, një sindikatë që mburret me një anëtarësim prej 2.2 milionë.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.