The Tesla Supercharger network is playing a pivotal role in propelling the United States toward its 2030 charging infrastructure target.

Rrjeti Tesla Supercharger po luan një rol kryesor në shtyrjen e Shteteve të Bashkuara drejt objektivit të infrastrukturës së karikimit për vitin 2030.

Shtetet e Bashkuara synojnë të kenë 33 milionë automjete elektrike (EV) në rrugë dhe 500,000 karikues publikë EV deri në vitin 2030. Megjithatë, një raport i fundit nga Laboratori Kombëtar i Energjisë së Rinovueshme (NREL) zbulon se vendosja e karikimit të shpejtë DC stacionet po mbeten pas këtyre synimeve ambicioze. Pavarësisht mungesës së përgjithshme, rrjeti Supercharger i Tesla-s dallohet si lider në zhvillimin e infrastrukturës së karikimit në vend.

Raporti NREL, që mbulon vendosjen e stacioneve të karikimit të EV deri në tremujorin e tretë të vitit të kaluar, thekson pozicionin dominues të Teslës në stacionet e karikimit të shpejtë DC. Të dhënat tregojnë se rrjeti Supercharger i Tesla-s përbën gati dy të tretat (61.7%) të porteve publike të ngarkimit të shpejtë DC të vendit të listuara në Station Locator. Për më tepër, 8.1% e porteve publike të Nivelit 2 i atribuohen rrjetit të tarifimit të Destinacionit të Teslës.

Megjithëse Superchargers të Tesla-s kontribuojnë ndjeshëm në infrastrukturën e karikimit, raporti nënvizon se SHBA-ja ka arritur vetëm 9.1% përparim drejt objektivave të 2030-ës kur duke marrë parasysh rrjetin e Teslës. Duke përjashtuar Teslën, vendi është vetëm 3.1% e rrugës drejt përmbushjes së objektivave ambicioze të EV dhe stacionit të karikimit.

Përjashtimi i ChargePoint nga grafiku i mëparshëm për shkak të 62,580 portave të tij të konsiderueshme të karikimit publik, të cilat kryesisht përbëhen nga karikues të Nivelit 2, ka krijuar një paraqitje të zhdrejtë. Ndryshe nga Supercharger-at e Tesla-s, të cilët janë karikues të shpejtë DC, shumica e ofertave të ChargePoint bien nën kategorinë e Nivelit 2. Raporti thekson gjithashtu një zhvillim të rëndësishëm, duke treguar shtimin e 2696 porteve të karikimit të shpejtë në SHBA gjatë tremujorit të tretë të vitit të kaluar, duke shënuar një rritje prej 8.3 për qind krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë.

Tesla së fundmi njoftoi planin e saj ambicioz për të hapur një stallë Supercharger çdo orë. Kompania synon të arrijë gjithsej 23,000 stalla në Amerikën e Veriut në të njëjtën kohë vitin e ardhshëm. Veçanërisht, Tesla ka filluar të hapë rrjetin e saj Supercharger për prodhuesit e tjerë të automjeteve, duke filluar me Ford-in dhe së shpejti duke zgjeruar aksesin në automjetet elektrike nga Rivian, General Motors (GM), Volvo dhe Polestar. Kjo lëvizje pritet të hapë rrugën për akses më të gjerë të industrisë në rrjetin Supercharger.

Në vitet në vijim, shumë prodhues të automjeteve parashikohen të miratojnë standardin e portit të karikimit NACS të Tesla për automjetet e tyre elektrike, duke mundësuar akses të qetë në rrjetin Supercharger pa pasur nevojë për përshtatës. Ndërsa Supercharger-at e Tesla-s konsiderohen gjerësisht si rrjeti më i besueshëm i karikimit, kompanitë e tjera vazhdojnë të luftojnë me ruajtjen e funksionalitetit të stacioneve të tyre të karikimit. Një raport i fundit i J.D. Power theksoi se afërsisht 18 për qind e përpjekjeve të tarifimit publik në karikuesit e Nivelit 2 ishin të pasuksesshme në tremujorin e katërt të 2023, me ndërprerjet që përbënin shumicën e këtyre dështimeve.

Në janar, qeveria e SHBA zbuloi grante që arrinin në rreth 149 dollarë milion të dedikuara për adresimin e rreth 4500 karikuesve publikë të keqfunksionuar, së bashku me investime të tjera të shumta që synojnë forcimin e sektorit të automjeteve elektrike.

 

 

-------Artikulli i shkëputur nga TESLARATI.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.