Revolutionizing Trucking: Is Australia Embracing the Tesla Semi?

Revolucionizimi i kamionëve: A po e përqafon Australia Tesla Semi?

Ndërsa Tesla Semi mund të mos zbukurojë rrugët australiane në dekadën e ardhshme, vendimi i fundit i qeverisë federale për të rritur kufirin e gjerësisë së kamionit nga 2.5 deri në 2.55 metra, pas një lobimi të gjerë, është një zhvillim pozitiv në reformat e kamionëve. Edhe pse në dukje në rritje, ky rregullim u mundëson kompanive australiane të kamionëve të marrin në konsideratë gjysmën elektrike nga Bashkimi Evropian, ku kufiri qëndron në 2.55 metra Megjithatë, importet nga SHBA mund të përballen me kufizime, pasi kufiri i gjerësisë së tyre është vendosur në 2.6 metra, pak më e ngushtë se Tesla Semi 2.59 metra. Ka ende progres për të bërë.

Sektori vendas i prodhimit të kamionëve në Australi është i kufizuar: Iveco Trucks Australia operon në Dandenong, Victoria; Paccar Australia prodhon kamionë Kenworth dhe DAF në Bayswater, Victoria; dhe Volvo Group Australia prodhon kamionë Volvo dhe Mack në Wacol, Queensland. Volvo planifikon të fillojë prodhimin e gjysmës së tyre elektrike në Australi deri në vitin 2027.

Mund të vijë një kohë kur parakalimi i gjysmës së naftës me naftë në përpjetë të bëhet një gjë e së kaluarës. Ardhja e gjysmës elektrike mund të shënojë fundin e këtij spektakli rrugor - një traditë tjetër e humbur nga elektrifikimi. Ndryshimet e qeverisë do të hyjnë në fuqi në tetor 2023. Kamionë transportojnë rreth 234.6 miliardë tonë në të gjithë vendin çdo vit, një shifër që parashikohet të rritet me 35% në dy dekadat e ardhshme. Këto reforma të transportit me kamionë synojnë të thjeshtojnë furnizimin me kamionë më të sigurt, me qëllim të dyfishtë reduktimin e aksidenteve rrugore dhe rritjen e efikasitetit të transportit të mallrave. Fraza "Pa kamionë, Australia ndalon" është e vendosur në pjesën e pasme të shumicës së rimorkiove gjysmë kamionësh dhe është e vërtetë. Qeveria vlerëson se ky rregullim në gjerësi mund të injektojë 500 milionë dollarë shtesë në ekonomi. Kamionët më të gjerë në rrugë duhet të përkthehen në transport mallrash me kosto më efektive dhe më pak ndikim mjedisor. Kamionët elektrikë gjithashtu kontribuojnë në reduktimin e varësisë së Australisë nga nafta e importuar.

Kamionët më të gjerë do të lejohen me kusht që të jenë të pajisur me përmirësimet e mëposhtme të sigurisë: ". pajisje që synojnë minimizimin e pikave të verbëra, kontrollin elektronik të stabilitetit, frenimin e avancuar të urgjencës, një sistem paralajmërimi për largimin nga korsia, shenja të përmirësuara reflektuese dhe mbrojtëse anësore të krijuara për të parandaluar bllokimin e këmbësorëve dhe çiklistët nën rrotat e pasme të kamionëve."

Pajisjet dhe sensorët e sigurisë nuk do të përfshihen në matjet e gjerësisë dhe gjatësisë. Këto përfshijnë "pasqyrat e pamjes së përparme dhe të frenuara për shikueshmëri të përmirësuar rreth këndit të përparmë majtas të automjetit, komponentët e jashtëm të sistemeve të monitorimit të kamerës për të përmirësuar shikimin indirekt, sensorët e pikave të verbër dhe pasqyrat e shikimit të kryqëzuar për shikueshmëri më të mirë përpara automjeteve me kapak."

Zëvendësministri Federal për Infrastrukturën dhe Transportin Carol Brown shtjellon: "Kjo paketë e automjeteve më të sigurta të mallrave adreson kërkesat specifike të industrisë për të rritur kufirin e gjerësisë së kamionëve dhe vjen pas konsultimeve dhe reagimeve të gjera publike. Këto ndryshime do të jenë një ndryshim i rëndësishëm i lojës për industrinë, bizneset dhe përdoruesit e tjerë të rrugës. Ata jo vetëm që do të shpëtojnë jetë duke përdorur teknologjinë për të zvogëluar gjasat e aksidenteve, por gjithashtu do të ulin shpenzimet e transportit të mallrave dhe do të promovojnë rezultate më të mira mjedisore.

“Kamionët tanë luajnë një rol jetik në ekonominë australiane dhe në jetën tonë të përditshme, duke siguruar që ne të kemi akses në ushqimin, ilaçet dhe mallrat e tjera që na duhen. Njoftimi i sotëm do të thotë se ata mund ta kryejnë punën e tyre në mënyrë më të sigurt dhe më efikase, në mënyrë që ata dhe ata me të cilët ndajnë rrugën të mund të kthehen në shtëpi të sigurt në fund të çdo udhëtimi.”

"Përafrimi i kufirit të gjerësisë së kamionëve të Australisë me tregjet kryesore ndërkombëtare, si BE-ja, është thelbësore për rritjen e pranisë së kamionëve elektrikë në rrugët tona," u shpreh z. Jafari i Këshillit të Automjeteve Elektrike në miratimin e reformave të kamionëve. Kamionët përbëjnë 20% të emetimeve të transportit të Australisë.

Jafari thotë më tej: "Ne i bëjmë thirrje qeverisë federale të zgjerojë këtë njoftim duke zbatuar një koncesion peshe (minimumi prej një mijë kilogramë ose 2206 paund) për kamionët elektrikë, duke e bërë atë më me kosto efektive dhe tërheqëse për bizneset australiane që kërkojnë për të adoptuar këtë teknologji. Në një shkallë më të gjerë, ne kërkojmë një Strategji Kombëtare të Automjeteve të Rënda Elektrike që përcakton një udhërrëfyes për dekarbonizimin e flotës së automjeteve tona të rënda në afat të gjatë."

CEO i Këshillit të Industrisë së Kamionëve, Tony McMullan, tha: "Ne kemi infrastrukturë të shekullit të 21-të që mbështet industrinë e kamionëve të shekullit të 20-të."Mosha mesatare e flotës është 15 vjeç, me mbi 30% të kamionëve që tejkalojnë kufirin e dy dekadave. Është e qartë se ky sektor është i gatshëm për përçarje, potencialisht edhe konvertim, siç promovohet nga Janus Trucks.

Trucking Reforms … Or Is Australia Getting Ready For The Tesla Semi?

Njëzet vjet më parë, emetimet dhe standardet e sigurisë ishin modeste, me kamionët që nuk kishin veçori si frenimi kundër bllokimit dhe kontrolli i qëndrueshmërisë, të cilat tani janë standarde në ndërtimet e sotme. Për më tepër, kamionët modernë përfshijnë sensorë të integruar të lodhjes dhe shpërqendrimit. Zoti. McMullan theksoi, "Teknologjia Euro VI është më e rëndë se teknologjia Euro V. Për të ruajtur produktivitetin e kamionëve me kufizim masiv në kalimin në një automjet Euro VI, është e nevojshme një rritje në peshën e lejuar."Kjo përfaqëson një tjetër reformë të rëndësishme në industrinë e kamionëve.

Negociatat që përfshijnë qeverinë federale, të gjitha shtetet, territoret, Komisionin Kombëtar të Transportit dhe Rregullatorin Kombëtar të Automjeteve të Rënda në lidhje me rritjen e kufirit të peshës janë duke u zhvilluar mirë. Zoti. McMullan parashikon që të gjitha shtetet të miratojnë rritjen masive të propozuar. Australia e Jugut po kryen aktualisht një provë që lejon kamionët elektrikë të kalojnë kufirin standard të peshës deri në 400 kilogramë në rrugë specifike.

Departamenti i Infrastrukturës dhe Transportit në Australinë e Jugut do të përdorë teknologjinë telematike për të mbikëqyrur performancën dhe përputhshmërinë e këtyre automjeteve me infrastrukturën rrugore, si dhe për të vlerësuar ndikimet e kostos përkatëse. Sipas zëdhënësit, operatorët që marrin pjesë në provë duhet të sigurojnë që lëvizësit e tyre kryesorë të jenë të pajisur me veçori të ndryshme sigurie, duke përfshirë mbrojtjen kundër vrapimit, frenimin elektronik dhe paralajmërimet e largimit nga korsia. Këto automjete do t'i nënshtrohen monitorimit të ngushtë përmes aplikacioneve telematike dhe sistemeve të menaxhimit të masës në bord.

Industria australiane e kamionëve është e përbërë kryesisht nga biznese të vogla, shumë prej të cilave operojnë si pronarë-operatorë. Në vitin 2022, vetëm rreth 1000 nga këto biznese kishin më shumë se 20 punonjës. Ata përballen me një mori sfidash, duke përfshirë rritjen e kostove të karburantit, pengesat e zinxhirit të furnizimit, mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar dhe një fuqi punëtore në plakje, të gjitha brenda një industrie me diferencë të ulët. Ata do të kërkojnë mbështetje për kalimin në automjete elektrike.

Qeveria federale është në diskutime me palët e interesuara për të zhvilluar një Udhërrëfyes dhe Plan Veprimi për Transportin dhe Infrastrukturën Next Zero. Tony McMullen sugjeron se stimuj shtesë, si rregullativë ashtu edhe financiarë, do të jenë të nevojshëm për të arritur një miratim të gjerë. Një çështje tjetër shqetësuese është ndikimi i mjeteve më të rënda në mirëmbajtjen e rrugëve.

Stimujt financiarë për blerjen e kamionëve më të sigurt dhe më miqësorë me mjedisin mund të përfshijnë kompensimet e amortizimit, kompensimet tatimore për automjetet me emetim të ulët, dhe ndoshta edhe zbritjet, duke pasqyruar masat e paraqitura nga shumë shtete për të nxitur përdorimin e makinave elektrike.

"Kur bëhet fjalë për emetimet e ulëta ose zero, ju jeni përballur me një situatë ku një kamion elektrik mund të kushtojë dy herë, ose edhe dy deri në tre herë më shumë se një kamion me naftë, ndërsa një kamion me hidrogjen mund të jetë aq i shtrenjtë sa katër herë," vuri në dukje McMullen. “Pra, nëse nuk e kapërcejmë atë hendek kostoje me një nxitje financiare, mirë, do të gjeni një skenar ku njerëzit do të hezitojnë të investojnë në një automjet të tillë."

Sipas McKinley të Shoqatës Australiane të Kamionëve, shërbimet lokale të shpërndarjes janë "kandidatë idealë për elektrifikim dhe ato janë lehtësisht të disponueshme."Një raport i përbashkët nga Këshilli i Automjeteve Elektrike dhe ATA zbuloi se, për sa i përket kostos totale të pronësisë, kamionët elektrikë ishin të barabartë me kamionët me motor me djegie të brendshme (ICE). Kjo tregon një potencial të konsiderueshëm për elektrifikimin e flotës urbane të mallrave.

Ndërsa reformat e kamionëve fitojnë mbështetjen e nevojshme, ne mund të parashikojmë një rritje të pranisë së kamionëve elektrikë në rrugë, duke u shtrirë përtej vetëm gjysmës për të përfshirë të gjithë spektrin e mjeteve mbështetëse logjistike.

 

--------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Teslarati.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.