First impressions of the Tesla Model 3 Highland: Polished, with an innovative interface ditching traditional stalks!

Përshtypjet e para të Tesla Model 3 Highland: E lëmuar, me një ndërfaqe inovative që heq kërcellin tradicional!

Pas një dite të plotë me rifreskimin e Tesla Model 3 Highland, termi "i rafinuar" përmbledh në mënyrë të përsosur përshtypjet e mia për këtë automjet. Ky Model 3 i përditësuar krenohet me një rregullim të jashtëzakonshëm, me mbi gjysmën e pjesëve të tij të zëvendësuara në krahasim me modelin e mëparshëm, duke rezultuar në një përmirësim të pandërprerë dhe të konsiderueshëm.

Për të ofruar një analizë krahasuese, unë përdora Tesla Model 3 tim personal 2019 nga fabrika Fremont në Kaliforni. Për më tepër, unë bëra një provë në një makinë aktuale me rrota të pasme Model 3 të vitit 2023 të prodhuar në Shanghai menjëherë pasi përjetova Highland Model 3, duke synuar të kuptoj ndikimin kumulativ të përditësimeve të vazhdueshme të Tesla gjatë katër viteve të fundit në automjet.

Unë kisha parashikuar që modeli i ri i 2023 të binte diku mes modelit tim 2019 dhe rifreskimit të Highland për sa i përket cilësisë së udhëtimit, niveleve të zhurmës dhe komoditetit të përgjithshëm. Megjithatë, u befasova kur zbulova se ajo ngiste jashtëzakonisht e ngjashme me makinën time të vjetër në këto aspekte.

Kjo më çoi në dy përfundime. Së pari, Modeli im 3 i vitit 2019 i ka rezistuar provës së kohës në mënyrë mbresëlënëse gjatë katër viteve të fundit, gjë që është mjaft e lavdërueshme. Së dyti, u bë e qartë se Tesla kishte nevojë për një riparim më thelbësor të automjetit për të ngritur dukshëm performancën e Model 3.

Midis morisë së ndryshimeve në rifreskimin e Malësisë, zgjodha të theksoj tre fusha që më bënë përshtypje si veçanërisht me ndikim. Ndërsa ka shumë përditësime të tjera të rëndësishme, të tilla si dizajni më elegant i jashtëm, aerodinamika e përmirësuar, përmirësimet e sigurisë, diapazoni i zgjeruar dhe lidhshmëria e përmirësuar, unë vendosa të fokusohem në aspektet e mëposhtme:

Rehati e përmirësuar e brendshme:
Highland Model 3 prezanton një mori përmirësimesh të brendshme që rrisin komoditetin dhe ndjesinë e tij luksoze. Edhe pse sediljet e mia Model 3 i kam gjetur të rehatshme, veçanërisht gjatë udhëtimeve të gjata rrugore, ato priren të bëhen paksa të pakëndshme në ditët e nxehta, veçanërisht për pjesën e poshtme të shpinës. Sediljet e rifreskuara ofrojnë rehati të shtuar, duke siguruar mbështetje shtesë anash dhe kofshëve. Pas një mëngjesi të tërë vozitjeje, nuk përjetova aspak shqetësim. Për më tepër, futja e sediljeve me vrima me ventilim duhet të trajtojë në mënyrë efektive çështjen e djersitjes së shpinës gjatë motit të nxehtë.

Materialet e brendshme të rafinuara:
Tesla pothuajse ka zhdukur sipërfaqet e forta brenda kabinës, me përjashtim të kapakut të konsolës qendrore dhe butonave të timonit. Pothuajse gjithçka që prekni, përveç ekranit me prekje, tani përmban materiale të buta dhe të lakueshme, duke përfshirë të gjithë panelin e kontrollit, rrethinat e konsolës dhe veshjet e dyerve.

Vëmendja ndaj detajeve në rifreskimin e Malësisë shtrihet edhe në zonat më të vogla, si rreshtimi i pjesës së poshtme të koshave të derës me tapet të butë për të parandaluar kërcitjen e sendeve të vendosura brenda. Me t'u rikthyer në modelin e 2023-ës, kontrasti i pllakave të forta plastike dhe veshjeve të dyerve në brendësinë e bardhë u ndje dukshëm inferior, duke dhënë një përshtypje të lirë dhe ngjitëse.

Reduktimi i ndjeshëm i niveleve të zhurmës brenda kabinës Model 3 i detyrohet shumë eliminimit të sipërfaqeve të forta, të shtuara nga adoptimi i xhamit akustik me dy panele në të gjithë rifreskimin e Highland. Aerodinamika e përmirësuar gjithashtu kontribuon, duke minimizuar zhurmën e erës dhe duke rritur rrezen e makinës.

Ky bashkim përditësimesh e bën Modelin e ri 3 jashtëzakonisht të qetë, qoftë duke lundruar përgjatë autostradave apo duke përshkuar rrugë më të vështira. Zhurma minimale e erës dhe zhurma e kufizuar e rrugës, e plotësuar nga gomat specifike të automjeteve elektrike Hankook Ion Evo, krijojnë një përvojë pothuajse të qetë drejtimi. Në fakt, mezi dalloja makinat që vinte përballë që kalonin në një rrugë me dy drejtime me një korsi të vetme me shpejtësi 100 km/h. Në të kundërt, trafiku përreth ishte shumë më i dëgjueshëm në modelin 2023 në rrugët e Sidneit, madje edhe me shpejtësinë e qytetit.

Përmirësimet në drejtimin dhe drejtimin kanë përmirësuar dukshëm përvojën e drejtimit të Model 3. Rifreskimi Highland përmban susta më të buta dhe amortizues më inteligjentë, duke rezultuar në një makinë që nuk i përgjigjet më ashpër goditjeve të mprehta. Pezullimi i përmirësuar ofron një ndjenjë më të mirë ekuilibri, duke siguruar një trajtim më të qetë dhe më të kompozuar, veçanërisht në qoshe me shpejtësi më të larta.

Gjatë drejtimit tipik në qytet, pezullimi i përmirësuar kontribuon në qetësinë e kabinës tashmë të rehatshme dhe të heshtur. Për më tepër, vura re se drejtimi në modelin e ri ndihet më pak i menjëhershëm, duke kërkuar më shumë se dy rrotullime të plota për t'u kyçur.

Përditësimi më i diskutueshëm—mungesa e kërcelleve në Modelin 3 të rifreskimit të Highland—fillimisht ngriti dyshime për shumë njerëz, përfshirë edhe mua. Megjithatë, pasi kalova kohë me makinën, e gjeta veten duke u përshtatur pozitivisht me këtë ndryshim. Fillimisht, unë do të shikoja poshtë timonit duke përdorur butonat e timonit për të treguar. Megjithatë, gradualisht, ajo u bë pothuajse instinktive, pasi fillova të mendoj në termat "poshtë majtas, lart djathtas" - një qasje intuitive e bazuar në drejtimin që do të ktheja timonin.

Angazhimi i butonave tregues u tregua veçanërisht i përshtatshëm gjatë vozitjes me duart e pozicionuara në orën 9 dhe 3, një zakon i rrënjosur nga kurset e mëparshme të drejtimit. Me duart në këtë vendosje, qasja te butonat e treguesve kërkonte vetëm një lëvizje të lehtë të gishtit të madh, duke lejuar kontrollin e pandërprerë të timonit.

Aktivizimi i autopilotit nëpërmjet rrotës së lëvizjes në të djathtë u bë gjithashtu i lehtë. Unë do të këshilloja kundër cilësimit të aktivizimit të autopilotit me një klikim të vetëm, pasi ai çaktivizon plotësisht kontrollin e lundrimit dhe e shtyn automjetin të ngadalësojë kur sinjalizon ndryshimin e korsisë. Megjithatë, zgjedhja për cilësimin e klikimit të dyfishtë kalon pa probleme në kontrollin e lundrimit të vetëdijshëm për trafikun pas treguesit.

Ndërrimi i marsheve duke përdorur veçorinë e rrëshqitjes me rrëshqitje lart dhe poshtë të ekranit është ndjerë relativisht intuitive dhe kam arritur pa vështirësi kthesat me tre pika dhe manovrat e parkimit.

Përshtatja me këtë metodë mund të kërkojë më shumë kohë në krahasim me rregullimin me butonat e treguesve, duke qenë se ndryshimet e marsheve janë më pak të shpeshta. Për më tepër, makina kalon automatikisht për të parkuar kur rripi i sigurimit është i shkyçur ndërsa është i palëvizshëm, ose në mënyrë alternative, mund të prekni këndin e sipërm të ekranit për të arritur të njëjtën gjë.

 

Nëse mungesa e kërcellit duket si një ndërhyrës i mundshëm, do të këshilloja të bëni më shumë se një provë të shkurtër për të kuptuar plotësisht dhe përshtatur me ndërfaqen e re.

Megjithatë, gjatë përvojës sime me Highland Model 3, përveç përshtatjes me butonat e timonit, kam hasur disa të meta të vogla. Kryesisht, vura re alarme të shumta të rreme për afërsinë gjatë vozitjes me shpejtësi të ulët. Për shembull, makina më bënte shpesh një bip dhe më paralajmëroi të ndaloja kur nxitoja nga semaforët ose nisesha nga parkimi buzë bordit.

Në imazhin e shfaqur, Highland Model 3 duket se identifikon të gjithë bordurën si një objekt, ndryshe nga makina ime që njeh vetëm objekte më të larta pranë qosheve të makinës. Unë spekulova nëse ky ndryshim i atribuohej zhvendosjes së Teslës në zbulimin e bazuar në vizion dhe jo në sensorë tejzanor për njohjen e objekteve.

Duket kështu, veçanërisht duke pasur parasysh që modelet më të fundit që mbërrijnë në Australi kanë ende sensorë tejzanor dhe kjo çështje nuk u ngrit gjatë vozitjes sime me Modelin 3 2023. Dikush shpreson se Tesla mund ta përmirësojë ose zgjidhë këtë problem përmes përditësimeve të ardhshme të softuerit.

Çështja e vogël që hasa përfshinte zërin e treguesit dhe tingujt e autopilotit që ishin dukshëm të larta në Highland Model 3. Duke parë prapa, dyshoj se kjo mund të ketë qenë për shkak të mos aktivizimit të "Joe Mode", megjithëse nuk mund ta rishikoja automjetin për ta konfirmuar.

Në përmbledhje, rifreskimi Highland Model 3 la një përshtypje të fortë dhe jep një përditësim thelbësor për Modelin 3 të vjetëruar. Ky rifreskim siguron që Model 3 të mbetet konkurrues midis sedanëve elektrikë më të rinj si BYD Seal, Hyundai Ioniq 6 dhe rifreskimi Polestar 2 2024.

Mungesa e kërcellit ose e markës së veçantë Tesla mund të mos i përshtatet të gjithëve, megjithatë ka shumë aspekte tërheqëse për këtë automjet nëse mund t'i anashkaloni këto pika. Unë do të sugjeroja ta provoni atë përpara se të hidhni poshtë mungesën e kërcellit si një mjet për prishjen e marrëveshjeve.

Për ata që mendojnë për një automjet të ri elektrik brenda këtij diapazoni të çmimeve, makina me rrota të pasme të nivelit fillestar që fillon nga 61,900 dollarë plus kostot në rrugë ofron vlerë fantastike. Zgjedhja për modelin 3 me lëvizje me të gjitha rrotat me rreze të gjatë, me çmim 10,000 dollarë më i lartë, shton një motor të dytë elektrik në boshtin e përparmë dhe rrit ndjeshëm diapazonin e lëvizjes WLTP nga 513 km në 629 km.

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga The Driven.

 

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.