Norway's Remarkable EV Dominance: 91.3% Market Share Amidst Auto Industry Contraction

Dominimi i mrekullueshëm i automjeteve elektrike të Norvegjisë: 91,3% pjesë e tregut mes tkurrjes së industrisë së automjeteve

Në tetor, automjetet elektrike shtesë (EVs) përbënin një 91 të shquar.3% të pjesës së tregut në Norvegji, duke shënuar një rritje nga 86.4% krahasuar me një vit më parë. Midis tyre, automjetet plotësisht elektrike (BEV) zunë një 84% të tregut. Megjithatë, vëllimi i përgjithshëm i shitjeve të makinave ishte 8,925 njësi, duke reflektuar një rënie prej 29% nga viti i kaluar. Veçanërisht, Tesla Model Y u shfaq si automjeti më i shitur i Norvegjisë në tetor.

October 2023 Norway Passenger Auto Registrations

Duke e zbërthyer atë, tetori dëshmoi një 91 të kombinuar.3% pjesë e tregut për EV në Norvegji, me BEV që përbëjnë 84.2% dhe hibride shtesë (PHEV) që përbëhen nga 7.1%. Këto shifra përfaqësojnë ndryshime nga viti në vit nga 86.4%, 77.5% dhe 9.0%, respektivisht. Gjatë vitit të kaluar, BEV-të kanë fituar një shtesë prej 7% të pjesës së tregut, ndërsa PHEV-të kanë përjetuar një rënie më pak të shpejtë në krahasim me motorët e tjerë jo-BEV.

Për sa i përket vëllimit, pavarësisht një rënieje më të gjerë të tregut prej 29%, BEV-të panë një rënie prej 23% nga viti i kaluar, duke arritur në 7,516 njësi. Ndërkohë, PHEV-të pësuan një rënie të mprehtë prej 44%, me shitjet në vlerën 635 njësi.

Mjetet elektrike hibride (HEV) pësuan një rënie prej 50% në 489 njësi, ndërsa shitjet me naftë ishin vetëm në 43% të volumit krahasuar me një vit më parë, në total 198 njësi. Automjetet me benzinë, me vetëm 87 njësi, përbënin më pak se një të tretën e vëllimit të tyre të tetorit 2022. Ky shënon muajin e dytë radhazi ku automjetet me motor vetëm me benzinë ​​kanë regjistruar shitje më pak se 100 njësi, duke përbërë nën 1% të pjesës së tregut. Pritet që ato të vazhdojnë të bien nga kjo pikë e tutje.

Kumulativisht për vitin, shtojcat aktualisht mbajnë një 90.5% pjesë e tregut, me BEV-të që përbëjnë 83.5% Parashikohet që deri në fund të vitit 2023 këto shifra të arrijnë përkatësisht 91% dhe 84%. Në të dyja rastet, kjo paraqet një rritje prej afërsisht 4% në 5% krahasuar me peshën në vitin 2022. Ndërsa perspektiva aktuale ekonomike e Norvegjisë po ushtron presion shtesë në kurbën e tregut, është e qartë se ne po i afrohemi kulmit të kurbës së adoptimit.

Norway Monthly Powertrain Market Share

Bestsellerët

Megjithëse me vëllime të përshtatshme për një muaj të logjistikës së ulët, Tesla Model Y përsëri zuri vendin e përgjithshëm më të shitur në tetor, me 647 njësi. Në konkurrencë të ngushtë për vendin e dytë ishin Toyota BZ4X dhe Skoda Enyaq.

Norway BEVs - October '23

Në tetor, ne pamë disa tendenca të dukshme midis modeleve të automjeteve elektrike (EV) në Norvegji. Toyota BZ4X, Subaru Solterra dhe Hyundai Kona performuan relativisht mirë, duke treguar tërheqje premtuese në treg. Nga ana tjetër, modele si dy Teslat, VW ID.4, Volvo XC40, Audi Q8 e-tron dhe BMW i4 u përballën me kërkesa më modeste. Vlen të përmendet se këto luhatje ndikohen kryesisht nga vendimet strategjike logjistike të prodhuesve, në vend të ndryshimeve të rëndësishme në preferencat e konsumatorëve.

Disa modele të reja bënë debutimin e tyre në tregun norvegjez muajin e kaluar. Peugeot e-308, edhe pse aktualisht i disponueshëm në sasi të kufizuar me vetëm një njësi të vetme, tërhoqi vëmendjen. Versioni i karrocave turistike të e-308 mund të ngjall interes në Norvegji, duke pasur parasysh mungesën e opsioneve të tjera të automjeteve elektrike me bateri (BEV) në këtë kategori.

Një tjetër i ri ishte Nio EL6, një SUV mesatar i madh me përmasa 4,854 mm, me dizajn të hijshëm dhe performancë të lartë. Çmimi fillon nga 595,000 krona (50,000 €) për modelin bazë me baterinë në pronësi (më pak nëse bateria jepet me qira), duke ofruar 70.Varianti 5 kWh me një rreze WLTP prej 406 km. Ekzistojnë gjithashtu opsione më të shtrenjta me diapazon më të gjatë. EL6 pa një lëshim fillestar prej 9 njësive në tetor.

Xpeng G9, i cili bëri debutimin e tij në shtator me 12 njësi, tregoi performancë të fortë duke regjistruar 78 njësi të shitura në tetor. Ky model është një konkurrent i drejtpërdrejtë i Nio EL6 për sa i përket madhësisë, formatit dhe performancës, por vjen me një çmim fillestar edhe më konkurrues prej 536,275 krona (45,000 €).

Tani kthehemi te performanca 3 mujore:

Norway BEVs Oct'23 Trailing Qtr

Tesla Model Y ka ende një epërsi të madhe në Norvegji, me më shumë shitje gjatë tremujorit pasardhës sesa tre të dytat e radhës së bashku. Dominimi relativ i Modelit Y mbi bashkëmoshatarët është afërsisht në përputhje me situatën 3 muaj më parë. Performanca e tij e deritanishme është edhe më e fortë, afër barazimit me 5 modelet e ardhshme të kombinuara.

Të dytët më të afërt gjatë tre muajve të fundit janë Skoda Enyaq, Toyota BZ4X dhe Volkswagen ID.4 Toyota është ngjitur fuqishëm gjatë kësaj periudhe, duke parë volumin më shumë se dyfish, ndërsa ID.4 ka humbur më shumë se gjysmën e vëllimit të tij të mëparshëm.

Një performancë tjetër e dukshme erdhi nga Mercedes EQE, i cili pothuajse dyfishoi volumin e tij gjatë periudhës së mëparshme dhe hyri në top 20 për herë të parë.

Nuk ka asnjë perspektivë të menjëhershme që modelet më të reja të hyjnë në top 20 në dy muajt e ardhshëm, por le të shohim nëse automjetet si Jeep Avenger, Fisker Ocean dhe Xpeng G9 mund të bazohen në pranimin e hershëm për t'u ngjitur në rangun norvegjez mbi afatmesme.

Po planifikoj një artikull të dedikuar më vonë këtë muaj duke dhënë një përditësim mbi tranzicionin e flotës.

Outlook

Tregu i automobilave në Norvegji po përballet dukshëm me një rënie, me OFV që aktualisht parashikon një ulje prej 25% në vëllimin e përgjithshëm për vitin e plotë të 2023. Ata ia atribuojnë këtë “normave të rritura të interesit dhe presioneve të theksuara inflacioniste që prekin shumë njerëz. Ky trend ka qenë i dukshëm në tregun e makinave të reja prej disa muajsh, me shumë individë që tani tregojnë kujdes kur bëhet fjalë për prioritizimin e blerjeve të makinave të reja." (OFV, përkthim me makinë).

Aktualisht, normat e interesit qëndrojnë në 4.25% dhe kanë qenë në rritje të vazhdueshme për dy vitet e fundit. Ndërsa inflacioni total është zbutur muajt e fundit, normat e inflacionit bazë mbeten të larta, duke u regjistruar në 5.7% në shtator, nga 6.3% në gusht. Për më tepër, çmimet bazë të konsumit vazhdojnë të jenë dukshëm të larta. Rritja e PBB-së së Norvegjisë pa një rënie në zero në korrik, nga +0.3% në prill.

Kjo rënie në besimin e konsumatorëve pritet të ngadalësojë zhvendosjen drejt EV-ve në flotën e automjeteve të Norvegjisë. Si zakonisht, mes atyre që ende blejnë makina të reja, preferenca për automjetet elektrike me bateri (BEV) vazhdon të rritet më e fortë se çdo motor tjetër. Megjithatë, mund të duhet pak kohë përpara se vëllimet të kthehen në nivelet e dëshmuara në dy vitet e fundit.

 

-------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.