A significant strategic advantage has been gained by India through the Tata-Tesla deal

Një avantazh i rëndësishëm strategjik është fituar nga India përmes marrëveshjes Tata-Tesla

Deri në fund të vitit 2026, çipi inaugurues gjysmëpërçues nga fabrika e sapokrijuar, i iniciuar bashkërisht nga Tata Group dhe Korporata e Prodhimit Gjysëmpërçues të Tajvanit (PSMC) në Gujarat, është planifikuar të jetë funksional, siç thuhet nga Frank Huang. kryetari i PSMC. Si qeveria qendrore ashtu edhe ajo shtetërore pritet të subvencionojnë deri në 70% të kostos së projektit, me objektin e Dholera që do të bëhet fabrika kryesore komerciale e fabrikimit të gjysmëpërçuesve në Indi.

Edhe përpara se çipat fillestarë të dërgohen nga objekti i Dholera Tata ka siguruar një marrëveshje që mund ta ngrejë Indinë në radhët e lojtarëve kryesorë strategjikë. Burimet zbulojnë se Tata Electronics, një degë e Tata Group, thuhet se ka hyrë në një partneritet strategjik me Tesla për të blerë çipa gjysmëpërçues për operacionet e saj globale. Edhe pse as Tata dhe as Tesla nuk e kanë komentuar zyrtarisht këtë, ajo shënon një arritje të rëndësishme për Tata dhe një moment historik për Indinë. Me çipat e prodhuar nga një kompani indiane që fuqizon automjetet e Tesla-s në mbarë botën, India me të vërtetë ka demonstruar pjekurinë e saj në këtë fushë. Tradicionalisht e dominuar nga Tajvani, Kina dhe Koreja e Jugut, furnizimet me çipa për prodhuesit globalë do të përfshijnë së shpejti Indinë. Megjithatë, rëndësia strategjike e kësaj marrëveshjeje, së bashku me marrëveshjet e mundshme në të ardhmen, shtrihet përtej transaksioneve të thjeshta tregtare dhe ka implikime thelbësore për qëndrimin strategjik të Indisë.

Mbështetja e prodhuesve globalë në furnizimet e çipave nga një vend i caktuar e jep këtë vendi është një avantazh i rëndësishëm strategjik. Kina, për shkak të kapacitetit të saj të konsiderueshëm të prodhimit të çipave dhe ambicies së saj për të aneksuar Tajvanin, ka pasur ndikim të konsiderueshëm në tregun global të gjysmëpërçuesve. Ndërsa tensionet gjeopolitike përshkallëzohen, veçanërisht me botën perëndimore që distancohet nga Kina, ka një urgjencë në rritje për të forcuar aftësitë e prodhimit vendas të gjysmëpërçuesve për të reduktuar varësinë nga Kina.

Marrëveshja e raportuar Tata-Tesla mund të paralajmërojë një prirje që përmirëson Ndikimi i Indisë si në vendet e vogla ashtu edhe në ato të mëdha. Patate të skuqura luajnë një rol vendimtar në forcimin e fuqisë strategjike të një vendi. Për shembull, gjatë pasojave të pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022, mungesat e gjysmëpërçuesve penguan rëndë aftësinë e prodhuesve amerikanë të armëve për të furnizuar Ukrainën me armë. Kjo nënvizoi rëndësinë kritike të çipave, veçanërisht atyre me burim nga Tajvani, Kina dhe Koreja e Jugut. Rrjedhimisht, si SHBA ashtu edhe India kanë nisur investime të konsiderueshme në prodhimin vendas të gjysmëpërçuesve për të zbutur dobësi të tilla.

Ndërsa vende si SHBA, Koreja e Jugut dhe Japonia fokusohen në rritjen e kapaciteteve të tyre prodhuese për çipa të avancuar, strategjia e Indisë rrotullohet rreth çipave të trashëguara, të cilat nuk kërkojnë risi të rëndësishme. Çipat e vjetër, duke shfrytëzuar proceset e krijuara të prodhimit, përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të konsumit global të gjysmëpërçuesve dhe drejtojnë funksionet thelbësore të përditshme, nga sistemet e armëve te telefonat inteligjentë. Duke u fokusuar në çipat e vjetër, India synon të arrijë vetëbesimin dhe të bëhet një furnizues i besueshëm për ekonomitë më të mëdha.

Marrëveshja Tata-Tesla ilustron rrugën e Indisë drejt vendosjes në zinxhirin global të vlerës së çipave. Ndërsa udhëtimi drejt prodhimit të çipave të fundit mund të jetë i gjatë, fokusi i Indisë në çipat e vjetër premton të sigurojë pozicionin e saj në tregun global të gjysmëpërçuesve.

Ky artikull është shkëputur nga Economic Times.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.