In 2023, one out of every three electric vehicles sold in the United States originated from California.

Në vitin 2023, një në çdo tre automjete elektrike të shitura në Shtetet e Bashkuara e kishte origjinën nga Kalifornia.

Në vitin 2023, Kalifornia udhëhoqi rrugën në shitjet e automjeteve elektrike me bateri (BEV), duke zënë mbi një të tretën e të gjitha shitjeve të BEV në mbarë vendin. Kjo statistikë, e theksuar në një raport të fundit nga Shoqata e Tregtarëve të Makinave të Reja në Kaliforni, bazuar në të dhënat e Experian, nënvizon rolin kryesor të shtetit në zhvendosjen në rritje drejt automjeteve elektrike. Raporti zbuloi gjithashtu se ndërsa BEV-të përbënin 33.8 përqind të shitjeve në SHBA, Kalifornia mburrej me një pjesë të jashtëzakonshme të tregut prej 21.4 përqind për BEV-të.

Peizazhi i automobilave në Kaliforni tregoi një rënie në shitjet e automjeteve të motorëve me djegie të brendshme (ICE), duke u ulur me 7.7 për qind nga një vit më parë dhe përbën 63.9 për qind të shitjeve të automjeteve të reja në shtet. Toyota dhe Tesla dolën si kryesuesit në treg, duke pretenduar dy vendet e para në pjesën e përgjithshme të tregut me 15.7 përqind dhe 13 përqind, respektivisht. Veçanërisht, Tesla u dallua si prodhuesi i vetëm ekskluziv për BEV brenda 15 markave më të shitura në Kaliforni.

Në përmbledhje, kontributi i fuqishëm i Kalifornisë në adoptimin e BEV, i shoqëruar me një rënie në shitjet e automjeteve ICE, nënvizon rëndësinë kryesore të shtetit rol në formësimin e së ardhmes së industrisë së automobilave, veçanërisht me ndalimin e afërt të makinave të reja me gaz të vendosur për vitin 2035.

Pulti i Trajnimit të Automjeteve në raport ofron njohuri të mëtejshme mbi peizazhin e automjeteve elektrike të Kalifornisë. Në vitin 2023, sektori i automjeteve elektrike me bateri (BEV) në shtet tregoi rritje të jashtëzakonshme, duke përjetuar një rritje të konsiderueshme prej 46.1 për qind nga viti i kaluar. Numri i përgjithshëm i BEV-ve të regjistruara arriti në 380,891 mbresëlënëse, duke treguar një zhvendosje të përshpejtuar drejt lëvizshmërisë elektrike.

Tesla vazhdoi të ushtrojë dominimin e saj në segmentin BEV, duke siguruar 230,588 regjistrime dhe duke arritur një vlerë të dukshme 24,6 për qind në vit rrit. Kjo përkthehet në një pjesë komanduese të tregut BEV prej 60.5 përqind për Tesla-n brenda Kalifornisë.

Veçanërisht, Modeli Y dhe Modeli 3 i Tesla-s pretenduan dy pozicionet e para në listën e BEV-ve më të shitura dhe automjeteve elektrike hibride plug-in (PHEVs). Pas nga afër ishin Chevy Bolt BEV, Jeep Wrangler PHEV dhe Volkswagen ID.4 BEV, duke zënë respektivisht vendin e tretë, të katërt dhe të pestë. Zbërthimi i detajuar i 15 BEV-ve dhe PHEV-ve më të shitur në Kaliforni është i disponueshëm më poshtë.

Këto të dhëna nënvizojnë jo vetëm rritjen e adoptimit të BEV, por edhe udhëheqjen e qëndrueshme të Tesla-s në peizazhin në zhvillim të automjeteve elektrike të Kalifornisë.

 Ndërsa miratimi i automjeteve elektrike me bateri (BEV) në Shtetet e Bashkuara mbetet pas Kalifornisë, një raport i shtatorit sugjeron se ritmi kombëtar i adoptimit të BEV është gati të pasqyrojë trajektoren e shtetit në vitet e ardhshme. Megjithatë, industria e automobilave ka shprehur shqetësime në lidhje me një ngadalësim të kërkesës për BEV, veçanërisht në muajt e fundit. Ky ngadalësim i atribuohet pritjes së konsumatorëve për modele më të përballueshme që pritet të dalin në treg në vitin 2025 dhe më tej.

Rritja e shitjeve të BEV përputhet me masat rregullatore, duke përfshirë Kaliforninë dhe shtetet e tjera që zbatojnë një ndalim shitjesh për makinat e reja me benzinë duke filluar në vitin 2035. Kalifornia, në veçanti, ka vendosur objektiva ambicioze, duke synuar një pjesë të tregut prej 35 për qind të BEV deri në vitin 2026 dhe një 68 për qind akoma më të konsiderueshme deri në vitin 2030. Këto iniciativa nënvizojnë tranzicionin e vazhdueshëm drejt automjeteve elektrike si një element kyç në më të gjerë strategjia për të reduktuar emetimet dhe promovimin e transportit të qëndrueshëm.

 

 

---------Artikulli i shkëputur nga TESLARATI.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.