In the final quarter, Tesla tallied 485,000 deliveries, culminating in a yearly total of 1.8 million deliveries for 2023.

Në tremujorin e fundit, Tesla arriti në 485,000 dërgesa, duke kulmuar në një total vjetor prej 1.8 milionë dërgesash për vitin 2023.

Në vitin 2022, nën udhëheqjen e Elon Musk, prodhuesi i makinave raportoi një shifër vjetore të ofrimit prej 1.31 milionë automjete dhe një prodhim prej 1.37 milionë automjete elektrike. Këto shifra të përditësuara pasqyrojnë një rritje prej 38% të dërgesave dhe një rritje prej 35% të prodhimit krahasuar me një vit më parë. Në vitin 2022, kompania përjetoi një rritje prej 40% nga viti në vit në dërgesat nga shifrat e raportuara në 2021.

Gjatë thirrjes së fundit të fitimeve në tetor 2023, drejtuesit e Tesla dhanë udhëzime që tregojnë një minimum të pritshëm prej 1.8 milionë dërgesa për të gjithë vitin. Kjo shifër ishte rishikuar nga një objektiv i mëparshëm prej 2 milionë dërgesash.

Sipas konsensusit të vlerësimeve të StreetAccount të përpiluar deri më 28 dhjetor, analistët kishin parashikuar që Tesla të njoftonte dërgesat prej rreth 477,000 për tremujorin që shënon fundin e vitit. Vlen të përmendet se ndërsa dërgesat shërbejnë si përafrimi më i afërt i shitjeve në raportet e Tesla, vetë termi nuk është përcaktuar saktësisht në komunikimet e kompanisë me aksionerët.

Tesla China-made Model 3 vehicles are seen during a delivery event at its factory in Shanghai, China January 7, 2020.

D

 

gjatë thirrjes së fitimeve të tremujorit të tretë në tetor, CEO i Tesla, Elon Musk shprehu besimin se Modeli Y i kompanisë, një SUV i nivelit fillestar, kishte potencialin të bëhej jo vetëm makina më e shitur për sa i përket të ardhurave, por edhe në vëllimi i plotë i njësisë për vitin. Tesla nuk ofron ndarje specifike të numrave të dorëzimit dhe prodhimit për modele individuale. Në vend të kësaj, ajo raportoi shifra të kombinuara:

Gjatë tremujorit, Tesla prodhoi gjithsej 476,777 automjete Model 3 dhe Model Y dhe regjistroi 461,538 dërgesa për këto modele. Detajet në lidhje me shifrat e prodhimit dhe dorëzimit për Modelin S ose X u grupuan nën kategorinë "Modele të tjera", me 18,212 njësi të prodhuara dhe 22,969 njësi të dorëzuara në atë tremujor.

Duke kaluar në tremujorin e fundit të 2023, Tesla prezantoi përsëritjen e saj të përditësuar, të njohur si versioni Highland, të sedanit të nivelit fillestar Model 3 në tregje të caktuara. Për më tepër, në dhjetor, kompania filloi dërgesat e një sasie të kufizuar të automjetit të saj të fundit elektrik, Cybertruck-ut të veçantë dhe disi të diskutueshëm, brenda Shteteve të Bashkuara.Tesla's new Cybertruck is shown on display at a Tesla store in San Diego, California, U.S., December 9, 2023. REUTERS/Mike Blake

Tesla vendosi të mos zbulojë shifra specifike për Cybertruck ose Semi të tij, kamionin komercial të rëndë të prodhuar në sasi të kufizuar në fabrikën e baterive me bazë në Reno.

Gjatë tremujorit të fundit të 2023, Tesla zbatoi reduktime të gjera çmimesh në tregjet globale. Kjo strategji ishte në përgjigje të asaj që CFO i Tesla, Vaibhav Taneja e përshkroi si "një periudhë pasigurie ekonomike, norma më të larta interesi dhe ndryshim i ndjenjës së konsumatorit", nënvizuar gjatë thirrjes së të ardhurave të kompanisë në tetor.

BYD, konkurrenti kryesor global i Teslës, raportoi shitje prej 3.02 milionë automjete me energji të reja në 2023. Brenda kësaj shifre, 1.6 milionë ishin makina pasagjerësh me bateri elektrike, ndërsa 1.4 milionë ishin modele elektrike hibride.

Në mes të udhëtimit të Teslës, disa klientë potencialë dhe ekzistues kanë njoftuar synimet për të abstenuar nga blerja e automjeteve Tesla për shkak të deklaratave të diskutueshme të Elon Musk në X (ish Twitter) dhe në paraqitjet publike. Në nëntor, Shtëpia e Bardhë kritikoi Musk për promovimin e "urrejtjes antisemitike dhe raciste" përmes një sërë postimesh në X, për të cilat Musk më vonë shprehu keqardhje.

Ndërsa Tesla më parë shmangte reklamat tradicionale, kompania ndryshoi qasjen e saj në gjysmën e dytë të 2023, duke filluar fushatat reklamuese. Tesla tani operon dy fabrika të montimit të automjeteve në SHBA.S, së bashku me dy fabrika ndërkombëtare në Shangai dhe Brandenburg, Gjermani. Për më tepër, ata kanë një fabrikë baterish në Sparks, Nevada dhe objekte të tjera të dedikuara për prodhimin e pjesëve rezervë, pajisjeve të karikimit dhe baterive në shkallë të gjerë për ruajtjen e energjisë në shtëpi ose të shërbimeve. Në mars, Tesla njoftoi planet për të ndërtuar një tjetër fabrikë makinash në Nuevo León, Meksikë.

Duke trajtuar perspektivën e ofrimit të vitit 2024 gjatë thirrjes së mëparshme të fitimeve, Elon Musk paralajmëroi kundër normave të vazhdueshme të rritjes prej 50%, duke u tallur për tejkalimin e masës së universit të njohur. Megjithatë, ai parashikoi rritje të shpejtë, duke tejkaluar atë të çdo kompanie tjetër të makinave. Taneja theksoi fokusin e Teslës në rritjen efikase të vëllimeve dhe tregoi se udhëzimet për vitin 2024 do të sigurohen gjatë thirrjes së ardhshme të fitimeve.

Tesla është planifikuar të diskutojë rezultatet e tremujorit të katërt më 24 janar 2024, në orën 5:30.m ET.

 

-------Artikulli është shkëputur nga CNBC.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.