The impact of Chinese-manufactured EVs on Europe's primary markets

Ndikimi i EV-ve të prodhuara në Kinë në tregjet parësore të Evropës

Megjithëse marka MG e SAIC ka lënë një përshtypje të rëndësishme, shumica e automjeteve elektrike kineze që hyjnë në Evropë u përkasin markave të njohura si Tesla, Dacia dhe Smart.

The MG4 was the No. 9-selling car in the compact segment in the first eight months. It was also the second-best selling full-electric model in the segment after the VW ID3.

Gjatë tetë muajve fillestarë, MG4 siguroi pozitën e nëntë midis shitësve më të mirë në segmentin kompakt. Për më tepër, ajo mori vendin e dytë për modelin më të shitur plotësisht elektrik brenda segmentit, pas VW ID3.

Në shtatë muajt e parë të këtij viti, të dhënat e fundit zbulojnë se një në çdo pesë automjete elektrike me bateri të regjistruara në Evropën Perëndimore ishin importuar nga Kina, me Tesla që merrte kryesimin.

Rritja e numrit të automjeteve të prodhuara nga Kina që shkojnë drejt rajonit është monitoruar nga afër. Vetëm muajin e kaluar, Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit Evropian, deklaroi një hetim mbi ndikimin e qeverisë kineze në uljen e çmimeve të makinave të prodhuara në Kinë dhe të shitura në Evropë, veçanërisht të automjeteve elektrike.

Von der Leyen komentoi "Çmimet e tyre po shtypen artificialisht nga subvencionet e konsiderueshme të qeverisë. Kjo po shkakton deformime në tregun tonë."

Nga 224,254 EV të importuara nga Kina dhe të regjistruara në Evropën Perëndimore, 136,823 ishin nga prodhuesit perëndimorë të automjeteve, nga të cilat Tesla, e cila prodhon makina në Shangai (treguar), përbënte 68 përqind, tregojnë të dhënat nga Schmidt Automotive Research.

Nga 224,254 automjete elektrike të sjella nga Kina dhe të regjistruara në Evropën Perëndimore, ato me origjinë nga prodhuesit perëndimorë numëronin 136,823. Midis tyre, Tesla mbajti pjesën më të madhe me 68 përqind, ekuivalente me 93,700 EV, bazuar në të dhënat nga Schmidt Automotive Research. Vlen të përmendet se Evropa Perëndimore përfaqëson tregun mbizotërues për shitjet e automjeteve elektrike në rajon.

Prodhuesi amerikan i automjeteve elektrike transporton Model 3s nga objekti i tij në Shangai në Evropë, së bashku me Model Ys me timonin e djathtë të destinuar për në SHBA.K. Modeli Y për Evropën kontinentale prodhohet në fabrikën e Tesla pranë Berlinit.

Tesla, së bashku me prodhuesit evropianë të automjeteve si Renault dhe BMW që importojnë automjete nga Kina, janë përfshirë në hetimin e subvencionit në vazhdim, siç raportohet nga Financial Times.

Falë udhëheqjes së MG në pronësi të SAIC, markat kineze, duke përfshirë Polestar, kontribuan në një total prej 87,431 shitjesh të automjeteve plotësisht elektrike. Kjo u siguroi atyre një 8.2 për qind pjesë e tregut të përgjithshëm të automjeteve elektrike në Evropën Perëndimore për shtatë muajt e parë, sipas të dhënave nga Schmidt.

Udhëheqësit

Markat kineze më të shitura në Evropën Perëndimore (të gjitha llojet e karburantit)

Top-selling Chinese brands in Western Europe (all fuel types)

Për një periudhë të konsiderueshme, prodhuesit evropianë të automjeteve kanë shprehur shqetësime për zinxhirin e furnizimit me efikasitet të lartë të Kinës, veçanërisht për sa i përket materialeve të baterive. Ata kanë frikë se edhe me një tarifë prej 10 për qind, markat kineze mund të mbajnë një avantazh të konsiderueshëm të kostos në tregun evropian.

CEO i Stellantis, Carlos Tavares, duke folur në panairin e makinave në Paris 2022, theksoi "Tregu evropian është i hapur për kinezët dhe ne nuk e dimë nëse strategjia e tyre është të rrëmbejnë pjesën e tregut me humbje dhe të rrisin çmimi më vonë."

Prania kineze e automobilave në Evropë është zgjeruar me shpejtësi, me pjesën e tyre të tregut duke u rritur nga 2.0 përqind në 2020 në 2.8 për qind në shtatë muajt e parë të vitit aktual, nga vetëm 0.1 për qind në 2019.

Veçanërisht, MG, në veçanti, po bën përparime të rëndësishme në segmente të rëndësishme të tregut.

Sipas shifrave nga studiuesi i tregut Dataforce, MG4 siguroi pozicionin e nëntë për sa i përket shitjeve në segmentin kompakt gjatë tetë muajve të parë, me një vëllim prej 43,045. Për më tepër, ai u shfaq si modeli i dytë më i shitur plotësisht elektrik në segment, pas vetëm Volkswagen ID3.

China's BYD, which is led by the Atto 3 (shown), was Sweden's top-selling brand in July.

BYD e Kinës, e cila udhëhiqet nga Atto 3 (treguar), ishte marka më e shitur e Suedisë në korrik.

MG ZS, i disponueshëm si në versionet e motorëve me djegie ashtu edhe në versionet plotësisht elektrike, siguroi pozicionin e 13-të midis SUV-ve të vegjël më të shitur në Evropë, me një total prej 49,656 regjistrimesh. Ndër modelet e plota elektrike në këtë segment, ajo u rendit e katërta.

Ndikimi më i rëndësishëm i MG është ndjerë në SHBA.K., ku qëndron si marka e 11-të më e shitur pas tetë muajsh, sipas të dhënave nga grupi i avokimit të automobilave SMMT.

Në rajonin evropian, U.K. shquhet si tregu më i madh i eksportit të Kinës, me 118,000 njësi të dërguara në shtatë muajt e parë, siç raportohet nga Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave.

Spanja vijon si tregu i dytë më i madh i eksportit për automjetet kineze gjatë së njëjtës periudhë, me 84,000 njësi.

Suedia demonstroi përqindjen më të lartë të shitjeve të makinave kineze midis janarit dhe korrikut, duke përfshirë 5.6 për qind e shitjeve totale, sipas të dhënave të Schmidt.

Gjatë muajit korrik, BYD nga Kina zuri vendin e parë për sa i përket shitjeve të përgjithshme të markave në vend. Matthias Schmidt i Schmidt Automotive Research vuri në dukje se korriku është zakonisht një nga muajt më të ngadaltë për shitjen e makinave në vitin kalendarik.

Ndër vendet evropiane, U.K. shënoi pjesën e dytë më të madhe të shitjeve nga prodhuesit kinezë të automjeteve gjatë kësaj periudhe, duke zënë 5.0 për qind, e ndjekur nga afër nga Holanda me 4.6 përqind (shih tabelën më poshtë).

Fokusi verior

Pesë tregjet kryesore evropiane për automjetet kineze bazuar në pjesën e tregut

Top five European markets for Chinese vehicles based on market share

Përveç MG, ndikimi i prodhuesve kinezë të automjeteve te lojtarët e njohur mbetet relativisht modest.

MG komandonte pjesën e luanit me 62 për qind të të gjitha shitjeve të makinave kineze në shtatë muajt e parë, ndërsa Polestar dhe DR Automobiles (që riemërton makinat e prodhuara nga Chery Automobile të Kinës) secila mbajtën një aksion prej 11 për qind. BYD përbënte vetëm 2.6 për qind, sipas të dhënave nga Schmidt.

Deri tani, avantazhi i kostos që lejon markat vendase kineze të shesin automjetet e tyre elektrike brenda vendit me gati gjysmën e çmimit të modeleve ekuivalente në Evropë, nuk ka rezultuar në një fluks të konsiderueshëm të modeleve buxhetore në rajon.

Të gjitha automjetet kineze të shitura në Evropë kanë shpenzime të konsiderueshme shtesë për import. Një raport i fundit nga banka e investimeve UBS vlerësoi koston e prodhimit të sedanit të ri elektrik të madhësisë së mesme BYD Seal dhe vlerësoi se çmimi kinez prej 26,572 euro u rrit në 35,342 euro pasi të importohej.

Kjo total përfshin kostot e transportit prej 2,000 euro, një tarifë importi 10 për qind prej 3,040 euro, shpenzimet e shpërndarjes së shitjeve prej 1,500 euro dhe variancën në tatimin mbi vlerën e shtuar prej 2,230 euro.

BYD në Evropë ka hezituar të shesë vetëm me vlerë, duke u fokusuar në Seal EV të rangut më të lartë me një 82.Bateri 2 kilovat orë. Kjo makinë shitet për 28,800 euro në Kinë, por kushton 45,695 paund (52,800 euro) në SHBA.K., një nga tregjet e para evropiane për të cilin BYD ka shpallur çmimet për makinën.

UBS përcaktoi që BYD mund të prodhojë Seal në Kinë për 35 për qind më pak se një VW ID3 i prodhuar në Gjermani, pasi kreu një analizë të thellë të modelit.

Banka mbeti e pa bindur se ndihma shtetërore luajti një rol të rëndësishëm në këtë avantazh kostoje. Patrick Hummel, analist i UBS, vuri në dukje: "Është mjaft e mundshme ... që konkurrueshmëria e çmimeve të jetë në një masë të madhe konkurrueshmëria aktuale sesa efekti i subvencioneve," në përgjigje të hetimit evropian mbi ndikimin e subvencioneve.

The strong-selling Dacia Spring EV is built in China.

Dacia Spring EV me shumë shitje është ndërtuar në Kinë.

Megjithë shpenzimet e shtuara që lidhen me importimin e modeleve nga Kina, prodhues të shumtë evropianë dhe japonezë kanë filluar tashmë transportin e automjeteve nga Kina në Evropë.Shembujt aktualë përfshijnë BMW iX3, një SUV elektrik i mesëm, Dacia Spring, një EV i vogël, Citroen C5X, një automjet me madhësi të mesme dhe Model 3 dhe Model Y të Tesla. Honda po dërgon gjithashtu një sërë modelesh, duke përfshirë e:Ny1, një SUV i vogël elektrik, CR-V, një SUV me madhësi të mesme dhe ZR-V, një SUV kompakt. Për më tepër, Smart #1 dhe DS 9, një makinë e mesme, janë pjesë e kësaj liste.

Duke parë përpara për vitin e ardhshëm, marka Cupra e VW Group planifikon të importojë Tavascan, një SUV elektrik i mesëm, nga Kina. Ndërkohë, divizioni Mini i BMW do të prezantojë Cooper, një EV i vogël dhe Aceman, një SUV i vogël. Volvo do të importojë EX30, një SUV i vogël elektrik dhe Smart do të sjellë numrin 3 në Evropë.

Tregu evropian është dëshmuar të jetë sfidues për shumë marka të reja kineze.

Në tetë muajt e parë të 2023, disa marka, duke përfshirë Hongqi, Xpeng, Aiways, LEVC (marka e taksive të Geely), Dongfeng Sokon Automobile dhe Maxus e SAIC, panë një rënie në shitje, siç raportohet nga Dataforce. Në të kundërt, tregu i përgjithshëm i makinave në të njëjtën periudhë pësoi një rritje prej 18 për qind.

Në një shënim më pozitiv, markat e tjera kineze kanë treguar premtime të konsiderueshme. Nio, për shembull, shfaqi një rritje mbresëlënëse prej 109 përqind me 1,475 shitje. Marka Ora e Great Wall ka arritur 3551 shitje në këtë periudhë. BYD përjetoi një rritje të konsiderueshme prej 470 përqind, duke arritur në 7,729 shitje. Geely's Lynk & CO gjithashtu tregoi rritje të konsiderueshme, duke arritur në 19,664 shitje, duke shënuar një rritje prej 50 për qind nga viti i kaluar.

Rritja e Polestar arriti në 62 për qind me 25,122 shitje, ndërsa MG ruajti pozicionin e saj lider me 137,718 shitje, duke reflektuar një rritje të jashtëzakonshme prej 135 për qind.

Në realitet, kërcënimi i paraqitur nga prodhuesit kinezë të automjeteve, me përjashtim të MG, duket të jetë më i frikshëm në teori sesa në praktikë.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.