Musk demands bigger stake in Tesla as price for AI work

Musk kërkon aksione më të mëdha në Tesla si çmim për punën e AI

Elon Musk, CEO i Tesla, ka kërkuar mbi 80 miliardë dollarë aksione të kompanisë nga bordi i saj për të vazhduar përfshirjen e tij në zhvillimin e produkteve të bazuara në AI. Musk, i cili aktualisht zotëron 13% të Tesla-s, argumentoi se zotërimi i 25% do të mbronte kundër blerjeve dhe do të siguronte kontroll të mjaftueshëm ndërsa kompania ndërhyn në robotikë dhe teknologji AI. 12% e kërkuar shtesë e aksioneve të Tesla-s do të rikuperonte në mënyrë efektive investimin e Musk në blerjen e tij të vështirë të Twitter.

Musk shprehu shqetësim në udhëheqjen e përpjekjeve të Tesla-s për AI dhe robotikë pa kontroll të konsiderueshëm të votimit, duke theksuar nevojën për ndikim duke lejuar mundësia për t'u përmbysur. Ai përmendi një preferencë për zhvillimin e produkteve jashtë Tesla-s nëse bordi nuk adreson kërkesën e tij, në varësi të vendimit të një gjykatësi të Delaware në një proces gjyqësor në vazhdim që sfidon një plan të mëparshëm kompensimi.

Kërkesa nënvizon ndikimin e rëndësishëm të Musk në Tesla, më në botë prodhues i vlefshëm i makinave, pavarësisht sfidave të fundit të aksioneve. Veprimet e Musk, të tilla si shitja e aksioneve të Tesla për blerjen e Twitter, kanë ndikuar në çmimin e aksioneve dhe kanë çuar në një kontroll rregullator. Ndërsa stoku i Tesla-s ka përjetuar luhatje, ai mbetet afërsisht 60% gjatë 12 muajve të fundit.

Musk nuk specifikoi natyrën e produkteve që mund të zhvillonte jashtë Tesla-s, por ai ka iniciuar një sipërmarrje të veçantë të AI të quajtur X .AI. Tesla është i përfshirë në mënyrë aktive në AI me projekte si roboti Optimus i shfaqur në një video në platformën e mediave sociale të Musk, deklarata e X. Musk mori përgjigje të ndryshme, me disa që mbështesin qëndrimin e tij ndërsa të tjerët e konsideruan atë përgjegjës për rënien e aksioneve të tij në Tesla. Musk argumentoi se një aksion prej më pak se 15% do ta bënte Teslën të pambrojtur ndaj blerjeve nga "interesat e dyshimta".

 

--------Ky artikull është shkëputur pjesërisht nga The New York Times.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.