Moments before the tractor-trailer crash in Virginia, the self-driving system (Autopilot) was reportedly engaged in the vehicle.

Momente para përplasjes së traktor-rimorkiosë në Virxhinia, thuhet se në automjet është përfshirë sistemi vetëdrejtues (Autopilot).

Autoritetet e Virxhinias kanë arritur në përfundimin se një Tesla që operonte në Autopilot ishte duke ecur me shpejtësi pak para se të përplasej me një traktor-rimorkio, duke rezultuar në vdekjen e shoferit të Tesla, Pablo Teodoro III. Ky shënon fatalitetin e tretë që përfshin një Tesla duke përdorur Autopilot dhe duke u përballur me një traktor-rimorkio që kalon në kryqëzim që nga viti 2016, duke ngritur shqetësime për sigurinë e këtij sistemi pjesërisht të automatizuar dhe ku duhet të lejohet të funksionojë.

Hetimet nga Qarku Fauquier Zyra e Sherifit zbuloi se Autopilot ishte i angazhuar në Teodoro's Tesla Model Y, duke udhëtuar me 70 mph në një zonë 45 mph, disa momente përpara përplasjes pranë Opal. Të dhënat treguan se sistemi e paralajmëroi Teodoron për një pengesë, por as frenimi automatik i urgjencës së makinës dhe as Teodoro nuk mund ta parandalonin përplasjen në kohë.

Hetimi tregoi se sistemi njohu një pengesë dhe i komunikoi shoferit paralajmërime. Autoritetet vunë në dukje gjithashtu se nëse Teodoro do të ishte brenda kufirit të shpejtësisë, do të kishte pasur kohë të mjaftueshme për të shmangur përplasjen.

Veçanërisht, drejtuesi i kamionit fillimisht u përball me akuza të pakujdesshme për drejtimin e automjeteve, por ato më vonë u hoqën. Sipas ligjit të Virxhinias, shkelja e kufirit të shpejtësisë heq dorë nga e drejta ligjore e kalimit.

Ky incident përforcon shqyrtimin e vazhdueshëm rreth Autopilotit të Tesla-s, duke nxitur thirrje nga agjencitë e sigurisë për kufizime se ku mund të funksionojë dhe sistemet e përmirësuara të monitorimit të shoferit . NHTSA aktualisht është duke hetuar përplasje të shumta të Tesla-s që përfshijnë sisteme pjesërisht të automatizuara të drejtimit, duke theksuar nevojën kritike për gatishmërinë dhe vigjilencën e shoferit gjatë përdorimit të një teknologjie të tillë.

 

-------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga AP News.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.