MDA, based in Canada, chooses SpaceX for the launch of the CHORUS Constellation.

MDA, me qendër në Kanada, zgjedh SpaceX për nisjen e plejadës CHORUS.

MDA Ltd, një kompani kanadeze e hapësirës ajrore, ka njoftuar zyrtarisht bashkëpunimin e saj me SpaceX, të udhëhequr nga Elon Musk, për projektin ambicioz CHORUS. CHORUS përfaqëson një plejadë satelitore më të avancuar të krijuar posaçërisht për vëzhgimin e Tokës. Ky projekt përfshin një grup satelitësh artificialë që veprojnë së bashku si një sistem për të dhënë të dhëna jetike të vëzhgimit të Tokës. Kjo teknologji ka aplikime të ndryshme, nga monitorimi i ndryshimeve klimatike deri te ndihma në reagimin ndaj fatkeqësive dhe ofrimi i njohurive të vlefshme për industri të ndryshme.

Data e parashikuar e nisjes për këtë plejadë të avancuar satelitore është caktuar për tremujorin e katërt të 2025. Nisja do të ndodhin nga Florida, dhe raketa e besuar Falcon 9 e SpaceX është zgjedhur si mjeti lëshues. Falcon 9, një kalë pune i vlerësuar mirë në sektorin e hapësirës, ​​është projektuar dhe prodhuar nga SpaceX. Njihet për besueshmërinë dhe përshtatshmërinë e tij, duke e bërë atë një opsion të preferuar për lëshimet satelitore. Raketa ka një dizajn me dy faza, me fazën e parë të ripërdorshme, një faktor që ul ndjeshëm koston e aksesit në hapësirë.

Mike Greenley, CEO i MDA, përcolli entuziazmin e tij për këtë bashkëpunim, duke thënë, " Prodhimi i CHORUS është duke u zhvilluar mirë dhe ne mezi presim të punojmë edhe një herë me SpaceX për të nisur aftësinë tonë të vëzhgimit të Tokës të gjeneratës së ardhshme." Kjo deklaratë u bë më 25 tetor. "Toka është e gjerë, dinamike dhe ndryshon çdo ditë, dhe kapaciteti ynë për të vëzhguar, matur dhe analizuar ngjarjet në kohë reale dhe afatgjata është thelbësore për të përmbushur kërkesat e bazës sonë globale të klientëve. Vështrimet që CHORUS do t'u ofrojë qeverive, bizneseve dhe organizatave në mbarë botën do të informojnë vendimet dhe iniciativat dhe do të kontribuojnë në zgjidhjen e disa prej sfidave më urgjente me të cilat përballet planeti ynë."

Ky partneritet shënon një moment historik të rëndësishëm në histori e përbashkët. MDA ishte klienti fillestar privat i SpaceX për një mision tregtar duke përdorur raketën Falcon 9 gati një dekadë më parë në 2013. Gjatë këtij misioni inaugurues, raketa Falcon 9 lëshoi ​​me sukses satelitët kanadezë komercialë dhe shkencorë në orbitë, duke hedhur bazat për bashkëpunim të mëtejshëm midis të dyve kompanitë.

Kjo sipërmarrje e re me raketën Falcon 9 të SpaceX nënkupton një vazhdimësi të jashtëzakonshme të partneritetit të tyre, duke nënvizuar besimin që MDA vendos në aftësitë e SpaceX dhe rekordin mbresëlënës të raketës në fushën e eksplorimit të hapësirës. Ndërsa ata bashkëpunojnë për të realizuar CHORUS, komuniteti hapësinor pret me padurim njohuritë dhe të dhënat e vlefshme që kjo plejadë satelitore e gjeneratës së ardhshme do të ofrojë për vëzhgimin e Tokës dhe më gjerë.

 

--------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga Reuters.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.