Unveiling Tesla's Q3 Results: Market Realities and Margin Insights

Zbulimi i rezultateve të tremujorit të tretë të Tesla: Realitetet e Tregut dhe Vështrimet e Marzhit

Performanca e Tremujorit të tretë të Teslës: Përballja me realitetet, adresimi i shqetësimeve dhe gjetja e pikave të ndritshme

Rezultatet e tremujorit të tretë të Tesla nuk ishin aspak befasuese. Ngjashëm me precedentin Model X, Cybertruck i shumëpritur po merr më shumë se sa ishte parashikuar fillimisht për të arritur prodhimin. Gjatë thirrjes të së mërkurës për Marrëdhëniet me Investitorët e Tesla-s (IR), kjo ishte një nga disa tema që i la të pazgjidhur aksionarët, pasi ata nuk ishin mësuar me pengesa të tilla të raportimit të dyfishtë. Që nga tremujori i dytë i 2019, Tesla nuk ka ngecur si në fitime ashtu edhe në të ardhura.

- Fitimet TM3 2023: 66 cent për aksion (të rregulluara) kundrejt. një pritshme 73 cent për aksion
- T3 2023 Të ardhurat: 23 $.35 miliardë për aksion kundrejt. një pritshmëri prej 24 dollarësh.1 miliard

A ishin pritshmëritë e tremujorit të tretë tepër optimiste? Ndoshta.

A ishte shqetësues toni i ulët gjatë telefonatës IR? Pa dyshim.

A mundet që theksi i CEO Elon Musk mbi përballueshmërinë dhe normat relativisht të larta të interesit të shihet si informues dhe jo si dëshpërues, vizionar dhe jo pesimist? Me siguri. Megjithatë, ky nuk është z. Stili i Musk, kështu që aksionerët e Tesla po ndihen pak të shfryrë (përfshirë veten time). Por brenda pranimit të realiteteve të tregut nga Tesla, ka një fije shprese. Ju mund të bastni për të.

Sipas Bloomberg, niveli i pesimizmit makroekonomik i shprehur nga Musk dhe ekipi i tij drejtues ishte i dukshëm, por jo krejtësisht i papritur.

Pritja: Tesla do të arrinte 50% rritje vjetore për disa vite rresht.

Procesi: Kompania dyfishoi numrin e impianteve të montimit të automjeteve.

Realiteti: Në vitin 2022, kompania nuk i përmbushi pritjet dhe nuk do të përputhet me atë ritëm më këtë vit. Për më tepër, parashikimet për vitin 2024 nuk do të arrijnë atë normë.

Disa faktorë kontribuan në tonin e zymtë të thirrjes IR të tremujorit të tretë:

- Koha e boshllëkut në fabrikë bëri dëmin e saj.
- Në mjedisin makroekonomik mbizotëroi një pasiguri e gjerë.
- Nëse normat e interesit nuk ulen, përballueshmëria do të mbetet një shqetësim për shumë blerës potencialë të Teslës.

Disa fusha të pasigurisë mbetën pa shpjegime gjithëpërfshirëse nga Musk dhe ekipi i tij:

- Tesla mund të jetë duke goditur ligjin e zvogëlimit të fitimeve për disa prej produkteve të saj.
- Kostot për automjet do të ulen në tremujorët e ardhshëm.
- Afati kohor për ndërtimin e fabrikës në Meksikë është ende i papërcaktuar.

Cilat ishin disa pika pozitive nga thirrja?

- Kostot dhe marzhet e Megapack panë përmirësim.
- Një normë më e favorshme e përmirësimit të kostos së automjetit.
- Tesla përfundoi përmirësimet e fabrikës në fund të tremujorit të tretë, gjë që duhet të çojë në rritjen e vëllimit të prodhimit.
- Përpjekjet për uljen e kostos pritet të japin rezultate pozitive.
- Kompania mbetet e përkushtuar për të përmirësuar me rigorozitet cilësinë dhe aftësitë e automjeteve të saj.
- Nëse normat e interesit fillojnë të bien, vëllimi i prodhimit të Teslës do të rritet me shpejtësi.

Elefanti në dhomë: Çmimi më i ulët shet më shumë Teslas

Gjatë thirrjes IR, Musk demonstroi ndjeshmëri të vërtetë për individët e klasës së mesme të ulët që aspirojnë t'i bashkohen komunitetit të Tesla-s, por që përballen me kufizime financiare, të tilla si pamundësia për të hyrë në stimuj si kreditë tatimore. Ai theksoi se një pjesë e konsiderueshme e popullsisë po jeton nga pagesa në rrogë, shpesh e ngarkuar me borxhe. Musk pikturoi një pamje të gjallë të klientëve të mundshëm të Tesla-s, të cilët nuk mund të ndajnë lehtësisht 7,500 dollarë për një periudhë të gjatë, apo edhe për një periudhë më të shkurtër, për të përfituar nga kreditimi i taksave. Në disa raste, ata mund të mos kenë as atë 7,500 dollarë në dispozicion në taksa.

Musk theksoi më tej, "Unë nuk mund ta mbivlerësoj rëndësinë e përballueshmërisë. Ne duhet të gjejmë mënyra për t'i bërë produktet tona më të aksesueshme për blerjen e njerëzve."

Kur u pyet në lidhje me afatin kohor për produktin e gjeneratës tjetër, Musk u përgjigj menjëherë, "Jo në këtë moment."Një përgjigje e ndryshme gjatë thirrjes IR mund të kishte ndezur potencialisht një rritje të eksitimit midis entuziastëve të Tesla.

Duke rishikuar majin 2023 dhe Ditën e Investitorëve të Tesla-s, analistët po gumëzhinin nga emocioni rreth Master Planit 3. Shumë ishin të bindur se hapi tjetër për kompaninë do të ishte një Tesla Model C me buxhet të përshtatshëm. Një model i tillë ekonomik mund të kishte zgjeruar tërheqjen e Teslës, të kundërshtonte konkurrencën në rritje dhe të forconte pozicionin e kompanisë si pioniere në arritjen e emetimeve zero.

Megjithatë, kjo nuk ishte rruga e favorizuar nga bordi i Tesla-s, i udhëhequr nga Musk. Rrjedhimisht, fokusi i thirrjes IR u përqendrua kryesisht në Cybertruck, Full Self Driving, reklama, robotaksi, radar dhe fleksibilitet çmimesh.

Sa i përket Cybertruck-ut, Musk theksoi nevojën për "të zbutur pritshmëritë."Ai e pranoi atë si një produkt fenomenal, por paralajmëroi se do të duheshin nga një vit deri në 18 muaj përpara se të kontribuonte ndjeshëm në fluksin pozitiv të parasë.

Në temën e Vetëdrejtimit të plotë, Musk dha një përmbledhje të progresit të programit, duke theksuar se automjetet e Tesla kishin regjistruar mbi gjysmë miliardë milje me FSD beta. Ky numër po rritej me shpejtësi dhe ekzistonte një infrastrukturë e konsiderueshme llogaritëse.

Për sa i përket reklamës, Musk pranoi rëndësinë e tij, por theksoi nevojën për t'i bërë makinat të përballueshme për një person mesatar. Ai vuri në dukje se informimi i njerëzve për një makinë që ata nuk mund ta përballonin nuk i shërbente qëllimit më të madh.

Duke shprehur entuziazëm për përparimin në autonomi, Musk e përshkroi softuerin vetë-drejtues si "asgjë veçse neto", duke afirmuar potencialin e tij transformues.

Lidhur me teknologjinë e radarit, Musk sqaroi se ishte një veçori eksperimentale në Modelet S dhe X, pa plane aktuale për ta integruar atë në Modelin 3 ose Y.

Së fundi, Musk theksoi ndikimin e rëndësishëm të çmimeve në sjelljen e konsumatorëve, duke nënvizuar imperativin për t'i bërë makinat më të aksesueshme. Ai theksoi rolin e normave të interesit në ndikimin e përballueshmërisë së përgjithshme, duke theksuar se në fund të fundit kjo shton koston e makinës.

Tesla nuk është i vetëm në tregun e automobilave me volum të reduktuar

Tesla nuk është e vetmja që po përballet me një treg të ngadaltë të automjeteve elektrike. General Motors dhe Ford kanë njoftuar gjithashtu planet për të zvogëluar prodhimin e tyre të parashikuar të EV. Volkswagen ka ulur prodhimin e makinave elektrike në fabrikat e tij gjermane dhe ka hequr një projekt fabrike prej 2 miliardë dollarësh në Wolfsburg. Volta Trucks, një startup në industrinë e kamionëve elektrikë, nuk arriti të përparojë përtej fazave fillestare dhe shpalli falimentimin.

Për Teslën në këtë moment, detyra kritike është përafrimi i kërkesës me kapacitetin e prodhimit. Kjo nuk tregon zgjerim të menjëhershëm. Në vend të kësaj, theksi kryesor do të jetë në rritjen e efikasitetit brenda linjave aktuale të prodhimit.

“Nuk po them se gjërat do të jenë keq”, tha Musk. “Unë thjesht po them se mund të jenë.”

Sa i përket fitimeve të tremujorit të tretë, fitimet e Tesla në tremujorin e tretë zvogëlohen për shkak të uljeve agresive të çmimeve në përgjigje të kushteve të tregut

Në një përpjekje për të stimuluar kërkesën, Tesla uli ndjeshëm çmimet në tremujorin e tretë, duke rezultuar në një vit pas- tkurrje vjetore e fitimeve dhe marzhit bruto për prodhuesin e automjeteve elektrike.

Kompania raportoi një rënie prej 44 përqind në fitimin neto në 1 $.9 miliardë, kryesisht për shkak të uljeve të mëdha të çmimeve në linjën e saj të produkteve. Pavarësisht kësaj, të ardhurat panë një rritje prej 9 për qind në 23 dollarë.35 miliardë lekë, duke shënuar rritjen më të ngadaltë në më shumë se tre vjet.

Ndërsa Tesla përpiqet të arrijë një dërgesë rekord prej 476,000 automjetesh në tremujorin e katërt, duke synuar të përmbushë objektivin e saj ambicioz vjetor prej 1.8 milionë automjete, investitorë dhe analistë parashikojnë rregullime të mëtejshme të çmimeve.

Duke krahasuar shifrat e tremujorit të tretë, marzhi bruto i Teslës ra në 17.9 për qind nga 25 e vitit të kaluar.1 për qind, një periudhë para fillimit të uljes së çmimeve. Në tremujorin e dytë, kompania raportoi një marzh bruto prej 18.2 për qind. Analistët kishin parashikuar fillimisht të ardhurat e tremujorit të tretë në 24 dollarë.1 miliard, që tregon një mungesë të lehtë.

Marzhi i fitimit i rregulluar i Tesla-s, në 17.9 për qind, në përputhje të ngushtë me pritjet e tregut. Rrjedhimisht, aksionet e kompanisë përfunduan ditën me rënie 5 për qind në 242 dollarë.68.

Pra, në deklaratat përmbyllëse, Musk pranoi se toni i tij i kujdesshëm ishte i dukshëm gjatë gjithë thirrjes IR. Ai shtoi, "Nëse dikush ka ndonjë njohuri solide për këtë, unë do ta vlerësoja shumë. Dhe kërkoj falje nëse jam ndoshta më i kujdesshëm sesa duhet, por është e mundur duke pasur parasysh përvojat e mia. Unë kam PTSD domethënëse nga viti 2009, dhe 2017 deri në 2019 nuk kanë qenë as shëtitje në park. Ishte një periudhë tepër e vështirë. Industria e automobilave gjithashtu përjeton modele ciklike, sepse njerëzit priren të ndalojnë blerjen e një makine të re gjatë pasigurisë ekonomike. Kompanitë e bazuara në produkte lulëzojnë në klima të fuqishme ekonomike, por përballen me sfida në kohë më të vështira."

Të udhëheqësh rrugën mund të jetë vërtet izoluese. Kohët e vështira kërkojnë qëndrueshmëri dhe largpamësi, cilësi që Musk i ka shfaqur vazhdimisht. Ekonomia mund të rezultojë të jetë më e fuqishme sesa sugjerojnë raportet, dhe ndryshimet politike mund të ndryshojnë me shpejtësi ndjenjën e publikut. Rezultatet e tremujorit të katërt do të shërbejnë si një matës kryesor për të përcaktuar nëse Tesla mund të ruajë dominimin e saj në tregun e EV dhe tërheqjen e saj për aksionerët.

Tesla Succumbs To The Reality Of The Market In Q3 Results

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CNBC.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.