Who Might License Tesla's Full Self-Driving Software? Elon Musk Suggests It's in the Works

Kush mund të licencojë softuerin e plotë vetë-drejtues të Teslës? Elon Musk sugjeron se është në punë

Musk mendon se ka një goditje të fortë që Tesla do të nënshkruajë një marrëveshje licencimi për Vetë-Drejtim të plotë (FSD) në vitin 2024, siç përmendi ai gjatë thirrjes së fitimeve të kompanisë për tremujorin e parë.

Qeni kryesor i Tesla-s, Elon Musk, tha se ai është në diskutime me një prodhues të madh të makinave në lidhje me licencimin e teknologjisë së automjeteve elektrike të Tesla-s dhe softuerit të tyre shumë të reklamuar Full Self-Driving, i cili aktualisht po kalon prova në rrugët publike. Gjatë një telefonate investitori, Musk zbuloi këtë gjë të këndshme, e cila gjithashtu u kthye në përditësime rreth Cybertruck, robotaksisë së ardhshme, inteligjencës artificiale, robotikës dhe madje edhe gjymtyrëve bionike futuriste.

Që nga 24 prilli 2024, Elon Musk tha se diskutimet tashmë ishin duke u zhvilluar me një prodhues të madh pajisjesh origjinale (OEM) në lidhje me përdorimin e mundshëm të teknologjisë së Tesla-s për Vetë-Driving (FSD). Musk theksoi hapjen e Teslës për licencimin e teknologjisë, duke deklaruar se ata nuk synojnë ta mbajnë atë ekskluzive. Gjatë thirrjes së fitimeve të tremujorit të dytë të vitit 2024, Musk shtjelloi më tej, duke treguar diskutime të vazhdueshme me një prodhues të shquar automobilistik.

Aktualisht, Tesla ofron Autopilot si një sistem ndihmës për shoferin, i krahasueshëm me Super Cruise të GM ose BlueCruise të Ford, duke mundësuar drejtimin pa duar me ndryshime të automatizuara të korsive në autostrada dhe rrugë kryesore. Megjithatë, drejtuesit e mjeteve duhet të qëndrojnë vigjilentë dhe të përgatitur për të marrë kontrollin në çdo moment. Mercedes i kalon këto sisteme me teknologjinë e tij të certifikuar të nivelit 3 pa duar, duke eliminuar nevojën për mbikëqyrje të vazhdueshme të shoferit.

Ndërsa përsëritjet e fundit të FSD të Tesla shfaqin aftësi të zgjeruara përtej Autopilotit, ai mbetet një sistem që i nënshtrohet testimit dhe i mungon certifikimi ose miratimi për dorëzimin e pambikëqyrur të shoferit.

Tesla mund të nënshkruajë një marrëveshje licencimi FSD në 2024

As Musk dhe asnjë nga përfaqësuesit e Tesla-s nuk zbuluan se me cilin prodhues të automjeteve është në biseda me FSD-në mbi licencimin, por mund të mos kalojë shumë kohë para se ta zbulojmë. "Unë mendoj se ka një shans të mirë që të nënshkruajmë një marrëveshje këtë vit," tha Musk gjatë thirrjes Q&A të fitimeve të tremujorit të parë 2024. “Ndoshta më shumë se një.“Megjithëse, Tesla ishte i shpejtë për të vënë në dukje se edhe nëse një marrëveshje nënshkruhet sot, do të duheshin deri në tre vjet që një OEM me licencë FSD të vendoste siç duhet teknologjinë në automjetet e saj. Sipas Musk, do të duhej që OEM të ishte shumë i etur për ta vendosur atë në atë afat kohor. Përsëri, Tesla aktualisht ua ofron atë vetëm atyre që dëshirojnë të jenë subjekte testimi. Një partner i ri ka të ngjarë të dëshirojë që ai të jetë gati për t'u vendosur plotësisht për të gjithë përpara se të bien dakord për një marrëveshje.

Më vonë në seancë, Musk theksoi se makinat do të evoluojnë njësoj si smartfonët dhe se e ardhmja e automobilave janë "makina inteligjente" autonome.Kur flet për licencimin e FSD-së si një model biznesi, Musk beson se do të bëhet një domosdoshmëri për prodhuesit e automjeteve në të ardhmen. “Është e qartë se nëse nuk e keni këtë [FSD] në makinën tuaj, askush nuk e dëshiron makinën tuaj”, tha Musk. “Sapo kjo bëhet e qartë, mendoj se licencimi nuk bëhet fakultativ; ajo bëhet një metodë e mbijetesës. Është licencë [FSD] ose askush nuk do ta blejë makinën tuaj.”

Musk: Djali që qau FSD

Kur u pyet në lidhje me afatin kohor për një version të finalizuar të Vetë-Driving plotësisht (FSD) - diçka e ngjashme me atë që ofron Mercedes - Elon Musk pranoi sinqerisht të dhënat e tij të premtimeve të paplotësuara, duke e krahasuar me humor veten me djalin që qau ujku. Pavarësisht shakasë, Musk përsëriti besimin e tij se FSD do të tejkalojë performancën e shoferëve njerëz deri në fund të vitit, duke pranuar gabueshmërinë e tij të së kaluarës dhe mundësinë për t'u gabuar edhe një herë.

Musk parashikon që autonomia do të jetë një ndryshim i lojës, duke i çuar shitjet e Tesla në lartësi të reja, veçanërisht me robotaksi të dedikuar në horizont. Ai pohon me besim se FSD së shpejti do t'i tejkalojë drejtuesit njerëzorë me një diferencë të konsiderueshme - me sa duket dhjetëfish më i sigurt. Vizioni i tij ambicioz shtrihet më tej, duke synuar që AI dhe superkompjuteri i frikshëm Dojo (një projekt 1 miliard dollarë nga Tesla) të ofrojnë një sistem që tejkalon aftësitë njerëzore me 100 herë marramendëse.

Përveç përparimeve në teknologjinë e vetëdrejtimit, Musk ngacmoi një qasje revolucionare për prodhimin e automjeteve vetë-drejtuese. Kjo risi mund të përfshijë përdorimin e robotëve humanoidë Optimus AI, aktualisht në zhvillim aktiv, duke revolucionarizuar potencialisht linjat e prodhimit në mënyra të paprecedentë.

Njeriu gjashtë milionë dollarësh

Gjatë telefonatës, Musk shprehu zhgënjimin për mungesën e aktivizuesve të përshtatur për robotët humanoidë, duke bërë që Tesla të merrte gjërat në duart e veta duke i projektuar dhe prodhuar në masë. Musk tregoi se grupi i parë i robotëve me aktivizues të projektuar nga Tesla duhet të jetë gati rreth nëntorit dhe fillimisht do t'i nënshtrohet provave brenda objekteve të vetë Tesla. Është e mundur që disa nga këta robotë mund të vendosen në fabrika këtë vit ose vitin e ardhshëm.

Në diskutimin e tij të gjerë, Musk u thellua në bashkimin e mundshëm të implanteve të trurit Neuralink me gjymtyrë robotike për të amputuarit. Ai pikturoi një tablo të një të ardhmeje ku individët mund të përfitonin nga një trup kiborg i pajisur me aftësi të jashtëzakonshme, të ngjashme me imagjinarin "Njeriu gjashtë milionë dollarë", por me një fraksion të kostos - atë që ai e quajti "Njeriu i gjashtëmbëdhjetë mijë dollarëve"."

Përditësimi i Tesla Cybertruck

Musk thekson me krenari tiparet dalluese të Cybertruck, duke vënë në dukje katër dyert e tij, shtratin e gjerë 6 këmbë dhe aftësinë për t'u përshtatur mirë brenda një garazhi standard prej 20 këmbësh, duke e veçuar atë nga kamionët e tjerë në treg. Ndërsa shpreh optimizëm për rritjen e prodhimit, Musk pranon kompleksitetin e menaxhimit të një zinxhiri furnizimi që përfshin 10,000 pjesë dhe procese unike, duke sugjeruar se suksesi i tij varet nga efikasiteti i zinxhirit të furnizimit.

Duke e përshkruar kërkesën për Cybertruck si dërrmuese, Musk me humor shprehet se është "aq larg nga grepi që nuk mund ta shihni grepin."Megjithatë, pavarësisht kësaj kërkese të madhe, kompania kohët e fundit u bë tituj duke kërkuar këngëtaren Katy Perry për të promovuar kamionçinë përmes kanaleve online.

Ky artikull është shkëputur nga Motortrend.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.