Elon Musk encounters further challenges as a strike at Tesla expands its reach throughout Scandinavia.

Elon Musk përballet me sfida të mëtejshme pasi një goditje ndaj Tesla-s zgjeron shtrirjen e saj në të gjithë Skandinavinë.

Përplasja midis Tesla-s dhe mekanikëve të saj të punëtorisë së riparimit, e cila fillimisht u shfaq në Suedi më 27 tetor, është përshkallëzuar në të gjithë Skandinavinë, duke përfshirë Danimarkën, Finlandën dhe Norvegjinë. Elon Musk, si aksionari dhe CEO i gjigantit të automjeteve elektrike, përballet me rezistencë në rritje në vendet social-demokratike të Skandinavisë pasi Tesla i reziston nënshkrimit të një marrëveshjeje kolektive që përcakton pagat e punonjësve.

Ky mosmarrëveshje, duke filluar me 130 mekanikë në dhjetë punëtori riparimi Tesla në Suedi, është shndërruar në një lëvizje grevë ndërkombëtare. Sfida e Tesla-s kundër pagave minimale specifike të sektorit të vendosura me marrëveshje kolektive në Suedi, ku anëtarësimi në sindikata mbulon 70% të popullsisë, ka ndezur një përgjigje nga 15 sindikata suedeze dhe ka marrë mbështetje nga entitete të fuqishme si IF Metall.

Ndikimi është përhapur në sektorë të ndryshëm: transportuesit po refuzojnë dërgesat e automjeteve, elektricistët po shmangin riparimet e stacioneve të karikimit, pastruesit po ndalojnë mirëmbajtjen e salloneve dhe grumbulluesit e mbeturinave po lënë pas dore mbetjet e qendrave Tesla. Zinxhirët e shitjes me pakicë kanë ndalur shitjet e Tesla-s, madje edhe taksitë e Stokholmit kanë pezulluar blerjet e automjeteve Tesla.

Greva e solidaritetit në Suedi ka bërë që vendet nordike të bashkohen. Sindikata e madhe e Danimarkës, 3F, deklaroi mbështetje për punëtorët suedezë dhe sindikata e njohur e sektorit privat të Norvegjisë kërcënoi të bllokojë tranzitin e makinave Tesla në Suedi nëse nuk arrihet marrëveshje deri më 20 dhjetor. Pas shembullit, sindikata e punëtorëve të transportit të Finlandës, AKT, shprehu solidaritetin, duke theksuar rëndësinë e marrëveshjeve kolektive dhe mbështetjen e sindikatave në modelin nordik të tregut të punës.

Ndërsa sulmet e simpatisë ndërkombëtare janë të rralla, kjo lëvizje i bën jehonë ngjarjeve historike, si mobilizimi i vitit 1995 kundër Toys "R" Us. Kompania amerikane e lodrave u përball me rezistencë të ngjashme, duke iu dorëzuar përfundimisht presionit të sindikatave pas grevave të gjera në Suedi dhe Evropë.


Elon Musk shprehu zemërimin e tij për revoltën, duke e etiketuar veprimin industrial si "të çmendur" në një postim në Twitter më 23 nëntor 2023. Si përgjigje, Tesla u përpoq të vepronte ligjërisht për të detyruar operatorin postar suedez të dorëzonte targat dhe kërkoi kompensim për një humbje që kalonte 87,000 euro. Megjithatë, kërkesa e tyre e prokurorisë u refuzua nga një gjykatë suedeze më 7 dhjetor.

Për të lundruar situatën, Tesla po kërkon në mënyrë aktive një specialist të çështjeve qeveritare në Suedi për të ndihmuar në zgjidhjen e problemit. Një postim i kohëve të fundit i punës në faqen e internetit të karrierës Tesla tregon kërkimin e tyre për një individ me një histori të provuar në kryerjen e ndryshimeve rregullatore në Nordikët.

Ndërlikimi i mëtejshëm i çështjeve për Musk, një grup fondesh pensionesh me ndikim në rajonin nordik, duke përfshirë KLP të Norvegjisë, Folksam të Suedisë dhe PFA të Danimarkës, shprehën shqetësim të thellë në një letër drejtuar Teslës, duke mbrojtur traditën e marrëveshjeve kolektive në Suedia. Ata i kërkuan Tesla-s që të rishqyrtojë qasjen e saj ndaj sindikatave dhe kërkuan një takim me bordin e Tesla-s në fillim të vitit 2024.

Disa fonde morën masa më drastike individualisht. PensionDanmark në Danimarkë shiti 476 milionë kurorat e saj daneze (64 milionë euro) në zotërimet e Tesla më 7 dhjetor, ndërsa Norges Bank Investment Bank (NBIM), operatori i fondit sovran norvegjez të pasurisë dhe një aksioner i rëndësishëm i Teslës, theksoi angazhimin e saj për të bërë presion kompania të respektojë të drejtat e punës.

Kjo mosmarrëveshje pune paraqet rreziqe të rëndësishme për Teslën, veçanërisht në Skandinavi, ku kompania gëzon një bazë të fortë konsumatore. Sipas Yohann Aucante, dëmtimi i imazhit të saj në këtë rajon është diçka që Tesla do të dëshironte të shmangte, veçanërisht në mes të prirjes drejt ekonomive më të gjelbra. Ka spekulime se ndikimi i grevës mund të shtrihet në Gigafactory Tesla në Berlin-Brandenburg, potencialisht i ndikuar nga negociatat e suksesshme të sindikatave në operacionet gjermane.

Për më tepër, pavarësisht punonjësve të Tesla në U.S ende jo sindikalizuar, negociatat e fundit të suksesshme nga United Auto Workers (UAW) me prodhuesit e tjerë të mëdhenj të automjeteve mund të ngrenë shqetësime për Tesla në lidhje me lëvizjet e mundshme të sindikatave brenda fuqisë së saj punëtore amerikane.

 

--------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga France 24.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.