Elon Musk has labeled the strikes as 'unbelievable' while Swedish workers confront Tesla

Elon Musk i ka etiketuar grevat si 'të pabesueshme' ndërsa punëtorët suedezë përballen me Teslën

Elon Musk ka dënuar serinë e vazhdueshme të grevave "të pabesueshme" që synojnë punëtoritë e Tesla-s në Suedi, ku punëtorët po mbrojnë të drejtat e negociatave kolektive për prodhuesin amerikan të makinave elektrike.

E përfaqësuar si një betejë e rëndësishme për të mbështetur modelin e sindikatave të Suedisë kundër praktikave globale të punës, sindikata me ndikim IF Metall ka orkestruar një grevë në tetë objekte të Tesla-s në Suedi që përfshin pesë javë.

Kjo shënon rastin e parë të punëtorëve nga prodhuesi amerikan i automjeteve që përfshihen në një grevë. Musk, manjati i teknologjisë dhe CEO i Tesla, shprehu mosmiratimin e tij të fortë në X (ish-Twitter) të enjten, duke thënë: "Kjo është përtej besimit."

Përgjigja e tij u nxit nga një postim në mediat sociale që nënvizonte grevat dytësore - të njohura gjithashtu si greva simpatie - nga shërbimet postare suedeze, të cilat po pengojnë dërgimin e targave për automjetet e reja Tesla.

IF Metall, me mbi 300,000 anëtarë në industrinë suedeze, ka pohuar angazhimin e tij për të vazhduar me grevat "për aq kohë sa është e nevojshme.Sindikata i nisi këto veprime pas refuzimit të Teslës për të hyrë në një marrëveshje kolektive me anëtarët e saj.

Marrëveshjet kolektive, të cilat përfshijnë aspekte të ndryshme si paga, skemat e pensioneve, orët e punës dhe pushimet, përfaqësojnë një aspekt themelor të modelit të tregut të punës të Suedisë. Në parim, këto marrëveshje lejojnë sindikatat dhe punëdhënësit - jo shtetin - të rregullojnë tregun e punës.

Megjithë një rënie të anëtarësimit në sindikata në Suedi gjatë dekadave të fundit, një pjesë e konsiderueshme e fuqisë punëtore mbetet e lidhur me sindikatat, me afërsisht nëntë në çdo dhjetë punonjës që përfitojnë nga marrëveshjet kolektive.

Greva në Tesla ka shkaktuar mbështetje shtesë nga tetë sindikata të tjera, duke gjeneruar një efekt valëzues që kërcënon të shtrijë ndikimin e tij në Norvegjinë fqinje. Fellesförbundet, sindikata më e madhe e sektorit privat në vend, ka treguar gatishmërinë e saj për të marrë pjesë në aksione simpatike.
Marie Nilsson, kryetare e IF Metall, theksoi se greva nuk kishte të bënte vetëm me mbështetjen e punëtorëve të Tesla-s, por të mbronte integritetin e modelit të sindikatave suedeze. Ajo theksoi pasojat e mundshme të lejimit të kompanive si Tesla të operojnë pa marrëveshje kolektive, duke paralajmëruar se kjo mund të krijojë një precedent për kompanitë dhe industritë e tjera ndërkombëtare. Nilsson shprehu vendosmërinë, duke deklaruar se lufta mund të zgjasë për një periudhë të gjatë, duke pohuar, "Ne do të këmbëngulim për aq kohë sa të jetë e nevojshme.Greva ka marrë solidaritet nga sektorë të ndryshëm: punëtorët e transportit dhe portit që refuzojnë të trajtojnë makinat Tesla në portet suedeze, elektricistët që refuzojnë shërbimin ose riparimet në punishtet e Tesla-s dhe punëtorët në stacionet e karikimit dhe lyerjet që refuzojnë punën në Tesla. automjeteve. Mbështetja tjetër përfshin punonjësit e shërbimit dhe komunikimit që ndalojnë postën dhe dërgesat në Tesla.

Zëdhënësi i IF Metall, Jesper Pettersson, tregoi gatishmërinë për një konflikt të zgjatur, duke shprehur keqardhje për mungesën e diskutimeve të vazhdueshme me Tesla Suedinë, por duke mbetur i hapur për dialogun e ardhshëm në rastin më të parë.

Ndikimi i grevës shtrihet përtej Teslës, evidentuar kur firma suedeze e pagesave Klarna hyri me shpejtësi në një marrëveshje kolektive pas fillimit të grevës së Teslës, duke shmangur një grevë të planifikuar në selinë e saj në Stokholm.

Më pas, bashkëthemeluesi dhe CEO i Klarna, Sebastian Siemiatkowski, theksoi rëndësinë e modelit suedez, duke shprehur besimin në përfitimet e marrëveshjes dhe potencialin që Klarna të kontribuojë në forcimin e modelit suedez nga brenda.

Ship and lots of cars

Disa analistë kanë sugjeruar se zhvillimet në Tesla mund të nxisin diskutime brenda divizionit suedez të Spotify. Në fillim të këtij viti, Spotify u tërhoq nga bisedimet e marrëveshjes kolektive, duke pohuar skepticizëm në lidhje me përfitimet e mundshme për punonjësit e saj.

Në Norvegji, ku rreth 500 punonjës të Teslës janë të organizuar sipas Fellesförbundet, udhëheqësi i sindikatës, Jørn Eggum, u zotua të parandalojë hyrjen e Teslas suedeze në vend. Eggum theksoi rëndësinë e mbajtjes së Teslës përgjegjëse dhe sigurimit të angazhimit të tyre ndaj marrëveshjeve kolektive në të gjithë operacionet e tyre evropiane, duke e etiketuar Norvegjinë si një rrugë kalimi për Teslën për të anashkaluar veprimet e goditjes.

Jesper Hamark, një studiues i historisë ekonomike dhe hulumtues vizitor në Universitetin e Goteborgut, e cilësoi grevën si një mbrojtje të modelit skandinav kundër qasjes amerikane. Duke tërhequr paralele me veprimet e suksesshme të sindikatave, të tilla si grevat në Toys R Us në 1995, Hamark shprehu besimin në qëndrimin e sindikatës, duke deklaruar se Tesla nuk ka gjasa të mbetet në Suedi pa një marrëveshje kolektive. Ai theksoi rëndësinë e çështjes në fjalë dhe spekuloi për përfundimin eventual.

Deri tani, Tesla nuk i është përgjigjur kërkesave për koment, ndërsa Spotify ka refuzuar të ofrojë një deklaratë për këtë çështje.

 

--------Ky artik është pjesërisht i shkëputur nga The Guardian.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.