The Future Of EVs Can’t Rely On One Man’s Mental Health

E ardhmja e EV-ve nuk mund të mbështetet në shëndetin mendor të një njeriu

Artikujt e fundit, si ai mbi Futurizmin, e kanë përshkruar Elon Musk si duke kaluar nëpër një periudhë sfiduese, me një autor që sugjeron se "Elon nuk e prishi vetëm Twitterin, Twitter e prishi Elon Musk."

Autori e mbështet këtë pretendim duke përmendur incidente të transmetuara nga punonjësit e Twitter, një prej të cilave përfshinte Musk që thuhet se u tërhoq në zyrën e tij në selinë e Twitter dhe u mbyll brenda. Me sa duket, situata u bë mjaft shqetësuese sa punonjësit e Twitter menduan të thërrisnin policinë për shkak të rreziqeve të perceptuara të vetëlëndimit.

Autori pretendon se gjendja mendore e Musk duket se është ndikuar nga rënia e opinionit publik për të, duke theksuar shqetësimin e thellë të Musk për reputacionin e tij publik.

Është thelbësore të theksohet se ky informacion është i dorës së dytë dhe të tretë, duke paraqitur mundësinë e pasaktësive ose ekzagjerimeve gjatë rrugës. Megjithatë, autori është me reputacion dhe i vlerësuar mirë për raportimin e prapaskenave, duke i dhënë besueshmëri llogarisë.

Pavarësisht nëse këto raporte janë apo jo të sakta, ato nxisin reflektim brenda komunitetit të automjeteve elektrike (EV). Zbulimi se Musk përballet me sfida të mundshme të shëndetit mendor nënvizon rëndësinë e shqyrtimit të pasojave të mundshme të përqendrimit të ndikimit dhe kontrollit të rëndësishëm mbi industrinë në duart e një individi. Zbulimi shërben si një kujtesë se kushdo, pavarësisht nga rëndësia e tij, mund të përballet me çështjet e shëndetit mendor, duke kërkuar një ekzaminim të kujdesshëm të implikimeve më të gjera për sektorin e EV.

Dua të theksoj se qëllimi im në diskutimin e kësaj çështjeje nuk është të përçmoj Elon Musk. Ndërsa është e vërtetë që kam pikëpamje të ndryshme, veçanërisht për çështje të tilla si të drejtat e LGBT dhe deklaratat e Musk në lidhje me rregulloret e armëve të zjarrit, unë i qasem kësaj teme me qëllimin për të nxitur mirëkuptimin dhe jo për të shkaktuar dëm. Në të kaluarën, unë i kam artikuluar mosmarrëveshjet e mia me Musk, por gjithashtu kam avokuar që gjenitë e çuditshëm si ai të trajtohen me më shumë dhembshuri, duke njohur kontributin e tyre të mundshëm në qytetërimin tonë. Madje bëra një ftesë për drekë dhe një shans për të xhiruar në metalin Cybertruck, duke reflektuar një perspektivë të nuancuar.

Ngjashëm me shumë shkrimtarë të tjerë në CleanTechnica, unë fillimisht e admirova dhe e shikoja Musk për ndikimin e tij transformues në industritë rezistente ndaj ndryshimit. Ai luajti një rol kyç në tërheqjen e sektorit të automobilave në tranzicionin e automjeteve elektrike dhe ka qenë një forcë shtytëse në reformimin e udhëtimit në hapësirë, duke sfiduar stanjacionin në të dyja sferat.

Dua të theksoj se qëllimi im nuk është të dëmtoj reputacionin e Elon Musk, por më tepër të shpreh shqetësimin e vërtetë për të, pasi ka përjetuar një luftë të ngjashme me ndikimin e ideologjive dëshpëruese. Megjithatë, duke pasur parasysh peshën e çështjeve në lojë, veçanërisht në lidhje me të ardhmen e specieve tona, ka nevojë për një shqyrtim të kujdesshëm.

Thelbi i problemit qëndron në lidhjen pothuajse sinonimike të Teslës me automjetet elektrike (EV). Në industrinë e EV, Tesla është pa mëdyshje lojtari dominues, duke shitur shumicën e EV-ve në SHBA dhe duke mbajtur pozitën e shitësit më të mirë të automjeteve elektrike me bateri (BEV) globalisht. Rrjeti i gjerë dhe i besueshëm i karikimit i Tesla-s, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, e forcon më tej ndikimin e saj. Emri i kompanisë është ndërthurur thellë me automjetet elektrike deri në masën që kritikat ndaj automjeteve elektrike shpesh synojnë mangësitë e perceptuara të Tesla-s, edhe kur EV-të e tjera nuk i ndajnë këto çështje.

Duke e komplikuar këtë, shumë entuziastë të EV janë gjithashtu mbështetës të vendosur të Tesla-s, ndonjëherë deri në atë pikë sa të jenë avokatë të zjarrtë. Kur lindin probleme me automjetet elektrike jo-Tesla, veçanërisht lidhur me karikimin, entuziastët e Tesla-s shpesh përgjigjen me komente si "Duhet të kishte blerë një Tesla" ose "Mos blini asnjë EV që nuk është Tesla."Ndërsa disa nga këto ndjenja mund të vijnë nga individë të vërtetë, një numër i konsiderueshëm mund të krijohet artificialisht.

Rrjedhimisht, ne e gjejmë veten në një situatë ku nëse Tesla do të përballej me sfida të rëndësishme, mund të kishte pasoja të thella për tranzicionin e EV në Shtetet e Bashkuara dhe shumë rajone të tjera. Ndërvarësia e suksesit të Teslës dhe pranimi më i gjerë i EV-ve krijon një situatë delikate ku fati i njërit është i lidhur ngushtë me fatin e tjetrit.

Është e kuptueshme që jo të gjithë do të ndajnë të njëjtin mendim, por besoj se vendimmarrja e dyshimtë e Elon Musk shtrihet përtej sjelljes së tij të diskutueshme në Twitter.

Një vendim i dukshëm është investimi i konsiderueshëm i Tesla-s në Teksas, një shtet që, pavarësisht se mirëpret ndërtimin e fabrikës pranë Austin, ende e ndalon Tesla-n të shesë makinat e saj drejtpërdrejt. Ndërsa ekzistojnë zgjidhje të ndryshme, duke përfshirë transportimin potencial të Cybertrucks jashtë shtetit për blerësit e Teksasit, ai nënvizon kompleksitetin e lundrimit të sfidave rregullatore edhe në shtetet ku Tesla ka një prani të konsiderueshme. Nocioni që ndërveprimet e favorshme në Twitter me konservatorët përkthehen automatikisht në mbështetje për EV-të sfidohet nga kufizime të tilla praktike.

Afati kohor i zgjatur për sjelljen e Cybertruck në treg është një tjetër aspekt që ia vlen të merret parasysh. Ndërsa disa janë ngrohur me dizajnin jokonvencional, fakti mbetet se kanë kaluar disa vite nga shpallja fillestare, me një vonesë të mundshme shtesë përpara prodhimit të plotë. Ndërsa produktet inovative shpesh kërkojnë kohë, ka kosto oportune që lidhen me vonesa të tilla. Në vend që të bënte pickup-in e parë të Cybertruck Tesla, Musk mund të kishte zgjedhur një hyrje më të shpejtë në treg duke prezantuar një kamionçinë më të vogël, të ngjashëm me Ford Maverick-un popullor, duke përdorur të njëjtën platformë si Modeli 3 dhe Y. Disa entuziastë madje kanë ndërtuar prototipet e tyre të kamionçinës Tesla, duke sugjeruar mundësinë e një strategjie alternative që mund të kishte gjeneruar të ardhura duke përsosur Cybertruck.

Është dëshpëruese që, që në fillim, analistët dhe shkrimtarët e këshilluan Elon Musk kundër Cybertruck, por paralajmërimet e tyre dukej se ranë në vesh të shurdhër. Në vend që të dëgjojë kritikat konstruktive, Musk duket se e ka rrethuar veten me individë që përforcojnë perspektivat e tij, duke krijuar potencialisht një dhomë jehone.

Një tjetër vendim shqetësues qëndron në qasjen e Tesla-s ndaj transmetimit giga. Ndërsa në sipërfaqe, duket si një strategji për të ulur kostot e prodhimit, analistë dhe shkrimtarë të shumtë të automobilave paralajmërojnë se kjo metodë mund të rezultojë në makina që janë sfiduese apo edhe të pamundura për t'u riparuar pas përplasjeve. Raportet e të paktën një klienti që ka gjetur një kornizë të plasaritur në një makinë të sapondërtuar duke përdorur këtë teknikë nënvizojnë më tej problemet e mundshme.

Ndërsa pranohet se mbështetësit e vendosur mund të mos pajtohen me forcë, është e rëndësishme të shprehet këndvështrimi se mund të jenë bërë gabime të shmangshme, potencialisht tregues të një lideri që po humbet kontaktin me realitetin.

Edhe nëse këto shqetësime rezultojnë të pabaza, mbetet e pamatur të vendosësh shumë vezë të industrisë në një shportë. Diversifikimi i udhëheqjes brenda sektorit të automjeteve elektrike do të kontribuonte në një industri më elastike dhe më të fuqishme, duke zbutur rreziqet që lidhen me një autoritet të vetëm dhe të centralizuar.

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.