Tesla Share Price Is Under Pressure. Will The Cybertruck Help?

Çmimi i aksionit të Tesla është nën presion. A do të ndihmojë Cybertruck?

Nga shtatë kompanitë më të mëdha në indeksin e aksioneve S&P 500, duke përfshirë Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Meta, Nvidia dhe Tesla, Tesla është e vetmja, fitimi i vlerësuar i së cilës për vitin 2024 ka rënë ndjeshëm në krahasim me një vit më parë . Që nga fillimi i sezonit të fitimeve të tremujorit të tretë në mes të tetorit, performanca e aksioneve të Tesla ka qenë dukshëm më e dobët se kompanitë e tjera në këtë grup. Kjo rënie në vlerën e aksioneve të Tesla-s pasoi pritjet e rishikuara të CEO Elon Musk, shoqëruar me shqetësimet për ngadalësimin e kërkesës dhe parashikimet pesimiste nga prodhuesit rivalë të automjeteve, siç raportohet nga Bloomberg më 3 nëntor 2023.

Si marka më e spikatur e automjeteve elektrike dhe prodhuesi më i madh i dedikuar i EV në nivel global, ky ngadalësim ka nxitur një shqyrtim më të madh të vlerësimit premium të tregut të Tesla-s, i cili qëndron në rreth 690 miliardë dollarë. Një vlerësim i tillë lë shumë pak hapësirë ​​për gabime, sipas raportit, dhe përqindja e vlerësimeve bullish të analistëve ka arritur pikën e saj më të ulët që nga prilli 2021, duke treguar një nivel në rritje të skepticizmit midis analistëve të Wall Street. Matt Maley, shef strateg tregu në Miller Tabak + Co., u shpreh se "Perspektiva për kërkesën për EV është një sfidë e rëndësishme për Teslën", duke vënë në dukje se uljet e vazhdueshme të çmimeve të tyre tashmë po ndikojnë në performancën e tyre dhe kërkesa e reduktuar mund ta intensifikojë më tej këtë çështje.

Tesla shquhet midis shtatë kompanive më të mëdha në indeksin e aksioneve S&P 500, i cili përfshin Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Meta, Nvidia dhe Tesla. Është e vetmja kompani mes tyre që ka dëshmuar një rënie të ndjeshme të fitimit të saj të vlerësuar për vitin 2024 krahasuar me një vit më parë. Duke filluar nga fillimi i sezonit të fitimeve të tremujorit të tretë në mes të tetorit, performanca e aksioneve të Tesla ka qenë dukshëm më e dobët në krahasim me kompanitë e tjera në këtë grup të zgjedhur.

Kjo rënie në vlerën e aksioneve të Tesla-s mund t'i atribuohet pritshmërive të rishikuara të CEO Elon Musk, së bashku me shqetësimet për ngadalësimin e kërkesës dhe parashikimet pesimiste nga prodhuesit rivalë të automjeteve. Bloomberg raportoi këto zhvillime më 3 nëntor 2023. Si marka më e njohur e automjeteve elektrike dhe prodhuesi më i madh në botë i EV-ve, ky ngadalësim ka rezultuar në rritjen e shqyrtimit të vlerësimit premium të tregut të Tesla-s, i cili aktualisht qëndron në rreth 690 miliardë dollarë. Një vlerësim i tillë ofron shumë pak hapësirë ​​për gabime dhe raporti thekson se përqindja e vlerësimeve rritëse të analistëve ka arritur pikën e saj më të ulët që nga prilli 2021. Ky trend pasqyron skepticizmin në rritje midis analistëve të Wall Street.

Matt Maley, shef strateg tregu në Miller Tabak + Co., theksoi se "Perspektiva për kërkesën për EV është një sfidë e rëndësishme për Teslën."Ai theksoi se reduktimet e vazhdueshme të çmimeve të Tesla-s tashmë po ndikojnë në performancën e tyre dhe çdo ulje e mëtejshme e kërkesës ka të ngjarë ta përkeqësojë këtë çështje.

 

Projeksionet e rritjes më të ulëta se sa pritej nga Tesla për vitin 2024 mund të ndikohen nga një ngadalësim më i gjerë i adoptimit të automjeteve elektrike (EV), siç tregohet nga analistët e Deutsche Bank Tim Rokossa dhe Emmanuel Rosner në një shënim të fundit. Ata sugjerojnë se vala e ardhshme e konsumatorëve të EV mund të kërkojë çmime fillestare më të përballueshme dhe mund të jetë në pritje të përmirësimeve të infrastrukturës, veçanërisht një zgjerim të disponueshmërisë së stacionit të karikimit.

Analistët shprehin shqetësimin se ndërsa konsumatorët amerikanë do të gëzojnë një kredi nxitëse 7,500 dollarë për EV në pikën e shitjes duke filluar nga 1 janari 2024, kjo vetëm mund të mos jetë e mjaftueshme për të nxitur një rritje të kërkesës, veçanërisht në dritën e rekordit aktual mjedis me norma të larta interesi.

Megjithë këto sfida, entuziastët e Tesla-s ruajnë besimin e tyre në potencialin afatgjatë të automjeteve elektrike, pasi shumë ekspertë dhe analistë i shohin EV-të si të ardhmen e industrisë së automobilave. Ndërsa konkurrenca për të dominuar këtë treg do të jetë e ashpër, këta investitorë po mbështesin kapacitetin e Elon Musk për të mbajtur Teslën në ballë.

Matthew Tuttle, zyrtari kryesor i investimeve dhe CEO në Tuttle Capital Management, deklaroi, "EV-të kanë disa probleme të mëdha, por Tesla është shumë përtej një kompanie EV për shkak të Elon Musk," duke theksuar se përfshirja e Musk lejon një vlerësim më të lartë se Tesla do të kishte si vetëm një prodhues EV.

 

Nëse vendimet e fundit të Elon Musk, të tilla si investimi i 44 miliardë dollarëve në kompaninë e njohur më parë si Twitter për të krijuar një platformë për grupe të ndryshme të diskutueshme, duke përfshirë grupet e urrejtjes, mohuesit e klimës dhe ekstremistët e krahut të djathtë, shihen vërtet në atë dritë, ata mund të bëjnë që disa analistë të rishqyrtojnë pikëpamjen e tyre për të. Shumë individë janë bërë gjithnjë e më të shqetësuar për stabilitetin e tij mendor, veçanërisht në dritën e zbulimeve të paraqitura në biografinë e tij të fundit.

 

Cybertruck Musings

Tesla shares

Prodhimi i parë Tesla Cybertruck është vendosur t'i dorëzohet një klienti që paguan më 30 nëntor 2023. Kjo ngjarje mund të ketë potencialin për të rritur pasurinë e kompanisë dhe potencialisht për të përmirësuar çmimin e aksioneve të saj, megjithëse Elon Musk pranoi rritjen sfiduese gjatë thirrjes së fitimeve të tremujorit të tretë, duke deklaruar, "Rampi do të jetë jashtëzakonisht i vështirë.Musk gjithashtu përmendi gjatë një paraqitjeje të fundit në The Joe Rogan Experience se Cybertruck mund të peshonte ose 6,000 ose 7,000 paund, në varësi të versionit. Në krahasim, kamionët e tjerë elektrikë si Ford F-150 Lightning dhe Rivian R1T janë gjithashtu mjaft të rëndë. Musk gjithashtu vuri në dukje se Cybertruck do të ofronte një "modalitet bishë" opsionale për përshpejtimin e shpejtë dhe se do të kishte dritare opsionale antiplumb, megjithëse ato do të ishin të fiksuara dhe jo të tërhiqen.

 

Gjatë intervistës, Joe Rogan qëlloi një shigjetë në Cybertruck, e cila u hodh jashtë, duke lënë një gërvishtje të vogël në karrocën. Rogan komentoi pamjen unike të automjetit, duke e përshkruar atë si "makina e prodhimit me pamje më të bukur që është bërë ndonjëherë.Sidoqoftë, testi i vërtetë i Cybertruck do të jetë se sa mirë kryen detyrat tipike që priten nga një kamionçinë. Elon Musk përmendi se do të kishte tre demonstrime për të shfaqur aftësitë antiplumb të Cybertruck, duke përfshirë testimin e tij kundër një arme Tommy, një pushkë gjahu 45 milimetra dhe një armë 9 milimetra. Musk theksoi ashpërsinë dhe qëndrueshmërinë që lidhen me kamionët.

 

Takeaway

Fati i aksioneve të Teslës varet nga suksesi i Cybertruck. Nëse bëhet një zgjedhje popullore, çmimi i aksioneve të Tesla mund të rritet, duke çuar në vlerësime për gjeniun e Musk. Në të kundërt, nëse nuk arrin të fitojë tërheqje, çmimi i aksioneve mund të bjerë, duke shkaktuar kritika për vendimet e Musk. Realiteti mund të jetë një kombinim i të dy rezultateve. Siç do të thoshte mjeshtri i Zenit, "Do të shohim.

 

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.