Charlie Munger Trash Talks Elon Musk On BYD–Tesla Battle

Charlie Munger Trash Bisedon Elon Musk në Betejën BYD–Tesla

Në fushën e investimeve, Charlie Munger është i njohur si krahu i djathtë shumë i suksesshëm i Warren Buffett, që të dy konsiderohen legjenda në industrinë financiare. Ndërsa Buffett zakonisht merr shumicën e lavdërimeve dhe vëmendjes, ekziston një rast i dukshëm ku Munger luajti një rol vendimtar në devijimin nga procesi i zakonshëm i investimit. Ky rast i jashtëzakonshëm përfshinte Munger duke bindur Buffett-in që të hynte në BYD kur kompania ishte në fazat e hershme të kalimit në automjete elektrike (EV).

Pavarësisht se BYD kishte një themel të fortë si prodhues baterish, Munger mori parasysh rreziqet e mundshme, pasi prodhuesit e tjerë të baterive nga ajo epokë u përballën me sfida ose bënë baste të gabuara teknologjike. Edhe pse modelet e hershme EV të BYD nuk ishin veçanërisht të rëndësishme, Munger u impresionua thellë nga themeluesi, CEO dhe kryetari i BYD, Wang Chuanfu. Bindja e Munger në aftësitë e Wang e bëri atë të bindte Buffett se marrja e një rreziku mbi BYD ishte e vlefshme.

Berkshire Hathaway fillimisht investoi 270 milionë dollarë në BYD, një lëvizje që Munger vlerëson të jetë rreth 8 miliardë dollarë ose 9 miliardë dollarë sot. Munger e konsideron këtë investim si kontributin më domethënës që ai ka dhënë ndonjëherë në Berkshire Hathaway, duke theksuar shkallën e jashtëzakonshme të kthimit. Sipas fjalëve të vetë Munger, "Unë kurrë nuk kam ndihmuar të bëj diçka në Berkshire që ishte aq e mirë sa BYD."

Charlie Munger nuk është shmangur nga shprehja e opinioneve të forta, duke përfshirë disa vërejtje të theksuara drejtuar entuziastëve të Elon Musk dhe Tesla. Këtu janë disa deklarata të dukshme nga Munger që sjellin Tesla-n dhe CEO-n e saj në bisedë:

Munger, duke folur në podcast-in e fituar disa javë më parë, pranoi aftësitë unike të Musk, duke thënë: "Ai mund të bëjë gjëra që ju nuk mund të bëjë. Ai është një fanatik që di të bëjë gjërat me duart e tij. Ai është më afër terrenit zero, me fjalë të tjera. Djali në BYD është më i mirë për të bërë gjëra në fakt sesa është Eloni."

Në fillim të këtij viti, Munger pohoi, "BYD është shumë më përpara se Tesla në Kinë. Është pothuajse qesharake."

Veçanërisht, ka një kontekst historik për këto komente. Buffett dhe Munger patën mundësinë të investonin në Tesla në të njëjtën kohë kur investuan në BYD, por zgjodhën të mos e bënin këtë. Elon Musk e theksoi këtë në një postim në Twitter të shkurtit 2023, duke sugjeruar se Buffett dhe Munger mund të kishin pasur sukses të rëndësishëm me Tesla. Musk përmendi, "Munger mund të kishte investuar në Tesla me një vlerësim prej 200 milion dollarësh kur unë hëngra drekë me të në fund të 2008." Duke marrë parasysh vlerën aktuale të tregut të Teslës prej 672 dollarësh.6 miliardë dollarë, kthimi i nënkuptuar nga investimi mund të kishte qenë i konsiderueshëm.

Në thelb, komentet e Munger nënvizojnë rrugët e kundërta të ndërmarra nga BYD dhe Tesla, me Munger që shpreh besimin në aftësitë prodhuese dhe pozicionimin e BYD në Kinë, duke pranuar gjithashtu aftësitë unike të Musk, por duke sugjeruar se BYD mund të ketë disa avantazhe në prodhim praktik. Vendimi për të mos investuar në Tesla në një fazë të hershme theksohet gjithashtu si një mundësi e humbur.

Në vend që të inkuadrohet diskutimi si një rivalitet midis Tesla-s dhe BYD-së, është më e përshtatshme t'i shikojmë ata si partnerë lirshëm plotësues, secili duke luajtur një rol të rëndësishëm në nxitjen e kalimit te automjetet elektrike (EV). Qasjet e tyre kanë ndryshuar, duke u konverguar më shumë ndërsa janë zgjeruar, por të dyja kanë arritur sukses të dukshëm. Bashkëekzistenca e Tesla-s dhe BYD-së ka qenë e rëndësishme në nxitjen e adoptimit të gjerë të makinave elektrike, duke i bërë ato lojtarë kryesorë në peizazhin e EV. Bota përfiton nga bashkëjetesa dhe kontributet e tyre.

Udhëtimi personal i Wang Chuanfu shton një shtresë tjetër në narrativën e BYD. I ngritur nga vështirësitë e të qenit jetim dhe duke u rritur në varfëri ekstreme si bir i fermerëve të orizit, Wang Chuanfu është bërë një figurë shumë me ndikim dhe e suksesshme. I përshkruar nga Munger si një "gjeni", Wang mban një Ph.D në inxhinieri dhe zotëron një përzierje unike të talenteve, duke demonstruar një aftësi të jashtëzakonshme për të konceptuar dhe ekzekutuar. Munger theksoi aftësitë e jashtëzakonshme të Wang, duke vënë në dukje aftësinë e tij për të ekzaminuar një pjesë në mëngjes dhe për ta fabrikuar atë pasdite, një nivel aftësie që Munger e gjen të pashembullt.

Ndërsa Tesla është shpesh sinonim i integrimit vertikal, BYD e çon këtë koncept në një nivel tjetër. Duke filluar si një kompani baterish, BYD ka zgjeruar fushën e saj për të përfshirë prodhimin e baterive, makinave elektrike, çipave gjysmëpërçues dhe më shumë. Ajo shquhet si lideri botëror në shitjet e automjeteve plug-in dhe në fushën e shitjeve 100% të automjeteve elektrike (BEV), tani po konkurron ngushtë me Tesla-n.

Historia e BYD, e përmbledhur në mantrën "Ndërtoni ëndrrat tuaja", mishëron udhëtimin e Wang Chuanfu nga fatkeqësia në sukses, duke shfaqur fuqinë e vendosmërisë dhe inovacionit në formësimin e së ardhmes së transportit të qëndrueshëm.

 

---------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga CleanTechnica.

Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.