Elon Musk finds the Tesla strikes in Sweden 'unbelievable.'

Elon Musk i konsideron 'të pabesueshme' sulmet e Teslës në Suedi.

Mosmarrëveshjet e punës në prodhuesin e makinave në lidhje me marrëveshjet kolektive kanë shkaktuar një sërë grevash simpatie, që mund të përhapen në vende të tjera.

Greva në rritje kundër Teslës nga sindikatat suedeze është denoncuar si "e paarsyeshme" nga Elon Musk, pasi veprimi i punës përbën një kërcënim të mundshëm për të ndërprerë operacionet e prodhuesit të makinave jo vetëm në Suedi, por edhe në rajone të tjera evropiane.

Përafërsisht 130 mekanikë të lidhur me sindikatat IF Metall në Suedi, përgjegjës për servisimin e makinave elektrike të Teslës, filluan grevën pasi kompania refuzoi kërkesën e tyre për negociata kolektive.

Në solidaritet me mekanikët grevistë, punonjësit e portit dhe tregtarët e makinave kanë refuzuar të angazhohen me markën Tesla, duke rritur rrezikun e ndërprerjeve të konsiderueshme në biznesin e kompanisë në Suedi dhe potencialisht më gjerë. Shtesa e fundit në grevë nga punonjësit e postës nënkupton që klientët e Tesla-s nuk do të marrin targat e makinave të tyre në kohë.

Duke shprehur shqetësimin e tij, Musk, CEO i Tesla-s i njohur për kundërshtimin e tij ndaj sindikalizimit, e etiketoi situatën si "të paarsyeshme" në një postim në platformën e tij të mediave sociale, X.

Megjithë themelimin e një fabrike në Gjermani, një vend ku sindikatat e automobilave kanë pushtet të konsiderueshëm, Tesla vazhdimisht i ka shmangur angazhimit në negociata kolektive përgjatë operacioneve të saj globale.

Ekspertët e industrisë theksojnë se ky skenar ka qenë një zbulim tronditës për Musk, i cili ka shmangur në mënyrë aktive përpjekjet për sindikalizimin. Situata konsiderohet si një thirrje zgjimi për të dhe politikat e kompanisë.

Shqetësimet janë ngritur në mesin e sindikatave në Norvegji, një treg i rëndësishëm për shitjen e automjeteve elektrike në Evropë, pasi ata janë zotuar të parandalojnë shkarkimin e Teslas të destinuar për Suedinë në vendin e tyre.

Frika kryesore për Teslën tani është mundësia e sindikatave në vende të tjera, veçanërisht në Gjermani, t'i bashkohen grevës në solidaritet me homologët e tyre suedezë, sipas analistëve.

Ndërsa Tesla më parë mbështetej në importet nga Kina, fabrika e saj në Berlin aktualisht furnizon pothuajse tre të katërtat e modeleve që shet në rajon.

Ekspertët paralajmërojnë për mundësinë që ndikimi i grevës të përhapet në vende të ndryshme dhe të përsëritet diku tjetër, me Gjermaninë që paraqet rrezikun më të madh për shkak të fuqisë së sindikatave të saj.

Megjithëse Suedia përfaqëson një treg relativisht të vogël për Teslën në krahasim me tregjet e saj kryesore në Mbretërinë e Bashkuar, Gjermani dhe Francë, sindikalistët dhe akademikët në Suedi janë të shqetësuar se funksionimi i prodhuesit të makinave pa një marrëveshje sindikatash mund të minojë modelin e vendosur të punës të vendit me kontrata kolektive.

Për më tepër, Tesla mund të ndeshet me presion të shtuar për sindikalizimin në të gjithë rrjetin e saj global, duke përfshirë përpjekjet e United Auto Workers, një sindikatë e shquar e SHBA-së, e cila synon Teslën pasi synon të zgjerojë ndikimin e saj përtej prodhuesve tradicionalë të makinave në Detroit.

-------Ky artikull është pjesërisht i shkëputur nga The Guardian.
Kthehu në blog

Lini një koment

Ju lutemi vini re, komentet duhet të miratohen përpara se të publikohen.